AcasăŞtiri20124 Decembrie: Ziua Naţională a României sărbătorită cu rugăciune şi cu concert de colinde în biserica greco-catolică din Londra

Episcopia Greco-Catolică Oradea

Adresă:

Str. Mihai Pavel nr. 4
410210 - Oradea
România

Telefon:

+40.259.436.492 +40.359.410.844 +40.359.410.845

Fax:

+40.259.430.509

Email:

Utilizatorii care au cont de email pe acest site, se pot autentifica folosind:

Ştiri

Ziua Naţională a României sărbătorită cu rugăciune şi cu concert de colinde în biserica greco-catolică din Londra

Ziua Naţională a României sărbătorită cu rugăciune şi cu concert de colinde în biserica greco-catolică din Londra

Decembrie înseamnă colinde şi sfânta aşteptare a Naşterii lui Hristos. Dar colindele de început de decembrie se împletesc, pentru sufletul românesc, cu sentimentul iubirii de neam şi cu aducerea aminte de cei care au luptat pentru ca, azi, noi să spunem, de oriunde am proveni şi oriunde ne-am afla în lume, că suntem români, fii ai aceleiaşi Patrii-Mamă.
Pentru românii greco-catolici din Londra duminică, 2 decembrie 2012, a fost o întreită sărbătoare: Ziua Naţională a României a fost sărbătorită cu rugăciune şi cu un concert de colinde româneşti într-o nouă locaţie de cult românesc.
Concertul de colinde a fost susţinut de Maria-Andrada Brisc şi Florin-Constantin Paşcu, aceştia avându-o drept invitat special pe Simona Bedea Furdui. Cei trei artişti sunt absolvenţi de conservator şi de master la Academia Regală de Muzică din Londra, colegi la şcoala de muzică fondată de ei în vestul Londrei, AB Music Dreams. Andrada-Maria Brisc este şi organista constantă a Misiunii Române Unite la Londra.
Concertul a fost conceput într-o viziune creativă, îmbinând colindele cu izvorul lor, credinţa. În acest fel, Sfânta Liturghie celebrată de părintele Eduard-William Fărtan, Rectorul Misiunii Române Unite la Londra, a fost presărată cu vechi colinde româneşti, iar ulterior s-au cântat emoţionante piese muzicale ce ne aduc aminte de Sfânta Sărbătoare a Crăciunului şi de Ţară.
Noua locaţie de cult pentru credincioşii greco-catolici din Londra este biserica „Bunavestire” în cadrul St. Margaret’s Convent, Bethell Avenue – E16 4JU, în Londra. Biserica se află la aproximativ egală distanţă de staţiile de metrou West Ham, Plaistow şi Canning Town. Din această duminică şi pe mai departe toate slujbele comunităţii se vor desfăşura în acest locaş sfânt.
În cuvântul de învăţătură, părintele Eduard-William Fărtan a evocat figura aureolată de sfinţenie a episcopului Iuliu Hossu şi făcut o legătură între evanghelia zilei – vindecarea orbului din Ierihon – şi împlinirea idealului unităţii naţionale. Cel ce şedea neputincios, orb, marginalizat, somat să tacă a simţit momentul de har al trecerii lui Iisus şi a fost vindecat de Dumnezeu datorită îndrăznelii sale de a striga, de a-şi clama un destin mai bun. Tot astfel, poporul transilvan a aflat lumina demnităţii naţionale prin îndrăzneala de a înălţa glas prin tribunii săi, mulţi dintre ei fii ai Bisericii Unite.
Doamna Vali Staicu, secretară a Ambasadei Române la Londra a reprezentat instituţia şi a dat citire unui mesaj trimis de Ambasadorul României la Londra, dr. Ion Jinga, pentru acest eveniment. În cuvântul rostit de d-na Staicu s-a evocat lupta poporului român pentru dobândirea idealului unităţii şi s-a subliniat aportul fiilor iluştrii ai Bisericii Greco-Catolice la pregătirea momentului istoric 1 Decembrie 1918.
Întreaga atmosferă a fost plină de emoţie sinceră şi de bucurie de a putea trăi momente româneşti autentice şi frumoase la Londra, departe fizic de ţară dar, prin acest eveniment, identificaţi luminos cu ea.
Dr. Sergiu Barna

Pentru a trimite o ştire, vă rugăm să folosiţi acest  formular.

Rugăciune pentru beatificarea episcopilor greco-catolici martiri

Rugăciune pentru beatificarea episcopilor greco-catolici martiri

Caută ştire:

Anul: 2018 » Eveniment: Noaptea Muzeelor la Catedrala „Sfântul Nicolae” » Titlu: 25816.jpg

Anul: 2018
Eveniment: Noaptea Muzeelor la Catedrala „Sfântul Nicolae”
Titlu: 25816.jpg