AcasăŞtiri201228 Noiembrie: Comunicat de presă: Parohia Greco-Catolică din Vintere, Bihor, a fost pusă în posesia bisericii din localitate

Episcopia Greco-Catolică Oradea

Adresă:

Str. Mihai Pavel nr. 4
410210 - Oradea
România

Telefon:

+40.259.436.492 +40.359.410.844 +40.359.410.845

Fax:

+40.259.430.509

Email:

Utilizatorii care au cont de email pe acest site, se pot autentifica folosind:

Ştiri

Comunicat de presă: Parohia Greco-Catolică din Vintere, Bihor, a fost pusă în posesia bisericii din localitate

Comunicat de presă: Parohia Greco-Catolică din Vintere, Bihor, a fost pusă în posesia bisericii din localitate

În dimineaţa zilei de 28 noiembrie 2012, Parohia Greco-Catolică din Vintere, judeţul Bihor, a fost pusă, de către executorul judecătoresc, în posesia bisericii din localitate, al cărei proprietar de drept este. Reprezentanţii Bisericii Ortodoxe Române au refuzat să îşi îndeplinească obligaţiile şi să permită de bună voie accesul în imobil reprezentanţilor Bisericii Greco-Catolice. Biserica Greco-Catolică consideră celebrarea alternativă ca fiind, şi în acest caz, calea de urmat pentru ca credincioşii celor două culte să nu aibă de suferit.

Biserica greco-catolică din Vintere, judeţul Bihor, a fost confiscată de Statul Român în 1948 şi dată în folosinţă Bisericii Ortodoxe Române. După căderea regimului comunist, ca urmare a refuzului sistematic al Bisericii Ortodoxe Române de a permite accesul credincioşilor greco-catolici din Vintere în biserică, Parohia Greco-Catolică a deschis acţiune în justiţie pentru recuperarea bisericii, proces care a fost câştigat definit şi irevocabil în anul 2008.
Decizia civilă nr. 4643/2012 pronunţată în data de 1 noiembrie 2012 obligă Parohia Ortodoxă să permită comunităţii greco-catolice accesul zilnic în biserică pentru desfăşurarea activităţilor religioase specifice cultului greco-catolic.
Reprezentanţii greco-catolici au apelat la executorul judecătoresc datorită faptului că reprezentanţii Bisericii Ortodoxe Române au refuzat orice formă de dialog constructiv şi soluţia practică de slujire alternativă a celor două comunităţi religioase în biserica greco-catolică din localitate.
În data de 22 noiembrie 2012 a avut loc la sediul Prefecturii Bihor o întâlnire între parohia greco-catolică şi cea ortodoxă din Vintere, mediată de prefectul Judeţului Bihor, domnul Claudiu Pop, prin care s-a dorit găsirea unei soluţii amiabile pentru ca şi credincioşii greco-catolici să poată celebra, după 64 de ani, în biserica în care s-au rugat şi strămoşii lor. La întâlnire au mai participat: chestorul Liviu Popa, şeful Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Bihor, şi colonelul Ioan Huluban, şeful Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Bihor.
La această întâlnire partea greco-catolică a venit cu un program de slujire alternativă, în care urma să slujească între orele 09:00 şi 11:00. Partea ortodoxă, cu toate că ştia scopul întâlnirii de la prefectură, nu a venit cu nici o propunere din partea sa, lucru observat şi de domnul prefect. Pentru că partea ortodoxă nu a fost de acord cu acest program, partea greco-catolică a acceptat varianta slujirii între orele 09:00 şi 10:30. Din păcate, partea ortodoxă nu a fost de acord nici cu această propunere.
În consecinţă, a avut loc o nouă întâlnire vineri, 23 noiembrie, la sediul Primăriei Holod, la care au participat cele două părţi, mediată de primarul comunei Holod, domnul Ioan Horga. Nici de această dată nu s-a ajuns la un acord cu privire la orarul celebrărilor alternative.
Întrucât Parohia Ortodoxă nu şi-a îndeplinit obligaţia de a respecta hotărârea judecătorească, executorul a decis trecerea la executare silită.
În dimineaţa zilei de 28 noiembrie, executorul judecătoresc, însoţit de către poliţie şi jandarmerie, s-a deplasat la biserica din Vintere pentru a permite accesul în biserică preotului şi credincioşilor greco-catolici. Deşi a fost înştiinţat în mod oficial despre acest lucru, preotul ortodox nu a fost prezent la faţa locului şi nu a putut fi găsit de către executorul judecătoresc nici la domiciliul său şi nici telefonic. De asemenea, nu a fost prezent nici un alt reprezentant al Bisericii Ortodoxe Române sau al Parohiei Ortodoxe din localitate.
Executorul judecătoresc a constatat că partea ortodoxă nu şi-a îndeplinit obligaţiile prevăzute în titlul executor, refuzând în mod tacit să îşi îndeplinească aceste obligaţii.
Din această cauză, executorul judecătoresc a fost obligat ca, pentru a pune în posesie partea greco-catolică, să ceară deschiderea forţată a celor două uşi ale bisericii. Uşile bisericii au rămas intacte, aplicându-se provizoriu câte un lacăt pe fiecare, până la schimbarea yalelor. Un exemplar al cheilor de la noile lacăte a fost predat preotului greco-catolic, un al doilea a fost introdus de către executorul judecătoresc în cutia poştală de la domiciliul preotului ortodox din Vintere, iar un al treilea exemplar va fi înmânat, de către acelaşi executor, Episcopiei Ortodoxe a Oradiei.
Menţionăm că Biserica Greco-Catolică nu doreşte ca credincioşii ortodocşi din localitate să rămână fără o biserică în care să se poată ruga şi consideră că soluţia slujirii alternative este, şi în acest caz, calea de urmat. Considerăm că, la fel ca în occident, unde Biserica Ortodoxă celebrează în sute de biserici primite de la Biserica Catolică, celebrarea alternativă este rezolvarea prin care credincioşii celor două culte să nu fie privaţi de a se putea ruga într-un lăcaş de cult.
Biroul de presă

Pentru a trimite o ştire, vă rugăm să folosiţi acest  formular.

Împreună salvăm Palatul Episcopal

Împreună salvăm Palatul Episcopal

Caută ştire:

Anul: 2018 » Eveniment: Sfinţirea Bisericii din Becheni-Chisău » Titlu: 27209.jpg

Anul: 2018
Eveniment: Sfinţirea Bisericii din Becheni-Chisău
Titlu: 27209.jpg