AcasăŞtiri201226 Noiembrie: Simpozion cultural cu ocazia „Zilelor Învăţământului Sălăjean”

Episcopia Greco-Catolică Oradea

Adresă:

Str. Mihai Pavel nr. 4
410210 - Oradea
România

Telefon:

+40.259.436.492 +40.359.410.844 +40.359.410.845

Fax:

+40.259.430.509

Email:

Utilizatorii care au cont de email pe acest site, se pot autentifica folosind:

Ştiri

Simpozion cultural cu ocazia „Zilelor Învăţământului Sălăjean”

Simpozion cultural cu ocazia „Zilelor Învăţământului Sălăjean”

În cadrul „Zilelor Învăţământului Sălăjean” din în acest an, a avut loc un simpozion despre „Familia Deleu din Pericei”, susţinut în 22 noiembrie, la Primăria din Pericei. Evenimentul a fost organizat de către Parohia Greco-Catolică Bădăcin în parteneriat cu Şcoala Gimnazială Nr. 1 Pericei şi Radio Maria.
Invitaţi la acest simpozion au fost dr. Marin Pop, cercetător ştiinţific la Muzeul de Istorie şi Artă Zalău, Mărgineanu Viorel, inspector de istorie al Inspectoratului Şcolar Judeţean Sălaj, Păcurar Gheorghe, fost primar al Comunei Pericei, şi Banczsdai Csaba, actualul primar al comunei Pericei.
Simpozionul a început cu „Rugăciunea lui Iuliu Maniu”, rostită de către preotul Cristian Borz. Pe parcursul evenimentului s-a prezentat istoria fiecărui membru al familiei Deleu, dar şi legăturile pe care aceştia le-au avut cu familia Maniu. Cele două familii au jucat un rol important în istoria României din a doua jumătate a secolului XIX; totodată, s-a menţionat faptul că între aceste familii a existat o legătură de ordin spiritual.
Atenţia a fost îndreptată spre Iacob Deleu, care a fost primul învăţător din Pericei şi luptător în armata lui Avram Iancu, şi Victor Deleu, fost primar al municipiului Cluj (în perioada iunie 1932 - noiembrie 1933), secretar general al resortului Interne ales de către Consiliul Dirigent de la Bucureşti, deputat în Camera Deputaţilor de la Bucureşti în anul 1919 şi mai apoi preşedinte al Uniunii Foştilor Voluntari Români în anul 1922.
În încheiere, elevii şcolii pregătiţi de prof. Maria Borz, au susţinut un program cultural-artistic în cadrul căruia au fost intonate atât cântece patriotice, precum Imnul Naţional, Marşul lui Avram Iancu, Treceţi batalioane române Carpaţii, Imnul lui Iuliu Maniu, cât şi un buchet de cântece populare sălăjene, fiind acompaniaţi de Taraful Silvania.
Cu această ocazie, directorul Şcolii Pericei, Dănilă Augustin, a afirmat că doreşte ca aceasta să fie prima ediţie a evocării familiei Deleu din Pericei, urmând ca în primăvară să fie comemorată familia Maniu din Bădăcin, iar în luna mai, familia pictorului Ioan Sima din Pericei.
Ioana Gale

Pentru a trimite o ştire, vă rugăm să folosiţi acest  formular.

Împreună salvăm Palatul Episcopal

Împreună salvăm Palatul Episcopal

Caută ştire:

Anul: 2018 » Eveniment: COMUNICAT » Titlu: 27300.jpg

Anul: 2018
Eveniment: COMUNICAT
Titlu: 27300.jpg