AcasăŞtiri200913 Septembrie: Sfinţirea Bisericii din Sarcău

Episcopia Greco-Catolică Oradea

Adresă:

Str. Mihai Pavel nr. 4
410210 - Oradea
România

Telefon:

+40.259.436.492 +40.359.410.844 +40.359.410.845

Fax:

+40.259.430.509

Email:

Utilizatorii care au cont de email pe acest site, se pot autentifica folosind:

Ştiri

Sfinţirea Bisericii din Sarcău

Sfinţirea Bisericii din Sarcău

După finalizarea lucrărilor de reabilitare a Bisericii din Sarcău, judeţul Bihor, duminică, 13 septembrie, a sosit momentul sfinţirii Bisericii.
Preasfinţitul Virgil Bercea a fost întâmpinat în localitate de către autorităţile locale în frunte cu primarul comunei Sîrbi, precum şi de un grup de copii care i-au dăruit flori. Alături de Preasfinţia Sa au participat la această sfinţire părintele protopop de Marghita Zorel Miclăuş şi preoţi din acelaşi protopopiat. De asemenea, au participat numeroşi credincioşi din localitate, dar şi din alte localităţi învecinate.
În cuvântul său de învăţătură, referindu-se la evanghelia zilei, Preasfinţitul Virgil a spus: „Dumnezeu a dorit ca în ţara sfântă să ajungă nu oameni care au fost sclavi, ci o altă generaţie de oameni liberi. Sclavia este una a păcatului. Noi suntem noul popor al lui Dumnezeu. Domnul ne doreşte liberi. Când intrăm în casa Domnului trebuie să intrăm liberi de orice păcat. Este mare lucru ca atunci când intrăm în biserică să ne considerăm fii ai acesteia”. Referindu-se la sfinţirea lăcaşului de cult, Preasfinţia sa a continuat: „Mă bucur că biserica a fost înfrumuseţată. Bunul Dumnezeu să vă răsplătească însutit pentru ceea ce aţi făcut”.
La rândul său, părintele paroh Şcuta Gabriel a mulţumit bunului Dumnezeu şi tuturor celor care au contribuit la finalizarea lucrărilor, spunând: „Dacă ar fi să sintetizăm ceea ce se întâmplă acum, două cuvinte descriu totul: emoţie şi bucurie”. La finalul Sfintei Liturghii, Preasfinţitul Virgil a acordat părintelui Şcuta Gabriel crucea eparhială pentru meritele deosebite pe care le-a avut în dezvoltarea comunităţii greco-catolice din Sarcău şi mai ales pentru implicarea în repararea lăcaşului de cult.
Prima biserica din Sarcău a fost construită din pământ şi acoperită cu şindrilă în anul 1828. Actualul lăcaş de cult a fost construit în perioada 1933-1938 de către părintele Miclăuş Gheorghe. Lucrările de reabilitare au constat în tencuirea exterioară şi interioară, repararea acoperişului, precum şi schimbarea iconostasului.
Localitatea Sarcău este renumită pentru aşa-numita „proclamaţie de la Sarcău” a preotului şi revoluţionarului greco-catolic Ioan Munteanu, care a participat activ la revoluţia de la 1848. De altfel, anul trecut s-au împlinit 200 de ani de la naşterea preotului Ioan Munteanu, prilej cu care a fost organizat un simpozion.
La finalul slujbei participanţii au fost invitaţi la o mică agapă frăţească.
Biroul de presă

Pentru a trimite o ştire, vă rugăm să folosiţi acest  formular.

Rugăciune pentru beatificarea episcopilor greco-catolici martiri

Rugăciune pentru beatificarea episcopilor greco-catolici martiri

Caută ştire:

Anul: 2018 » Eveniment: Seminariştii orădeni prezenţi la Hramul Mănăstirii Presfintei Inimi a lui Isus din Zalău » Titlu: 26249.jpg

Anul: 2018
Eveniment: Seminariştii orădeni prezenţi la Hramul Mănăstirii Presfintei Inimi a lui Isus din Zalău
Titlu: 26249.jpg