AcasăŞtiri200930 August: Părintele Gheorghe Ţurcaş s-a retras...

Episcopia Greco-Catolică Oradea

Adresă:

Str. Mihai Pavel nr. 4
410210 - Oradea
România

Telefon:

+40.259.436.492 +40.359.410.844 +40.359.410.845

Fax:

+40.259.430.509

Email:

Utilizatorii care au cont de email pe acest site, se pot autentifica folosind:

Ştiri

Părintele Gheorghe Ţurcaş s-a retras...

Părintele Gheorghe Ţurcaş s-a retras...

Duminică, 30 august 2009, într-un cadru festiv, Părintele Gheorghe Ţurcaş, protopop al Şimleului şi Vicar foraneu al Silvaniei şi-a luat rămas bun de la enoriaşii săi, retrăgându-se de la această dată din funcţia de protopop.
După Sfânta Liturghie celebrată împreună cu un sobor de preoţi în prezenţa autorităţilor locale şi naţionale (fiind prezent domnul deputat Lucian Bode, primarul oraşului domnul Septimiu Ţurcaş, viceprimarul şi consilieri locali) şi a numeroşilor credincioşi, părintele Ţurcaş, printr-un discurs emoţionant, a mulţumit tuturor celor care l-au sprijinit în activitatea pastorală; de asemenea a făcut o „dare de seamă” a celor realizate în Şimleu-Silvaniei în timpul păstorii sale atât ca paroh cât şi ca protopop. Au urmat discursurile domnilor Septimiu Ţurcaş, Lucian Bode, dr. Liviu Gârbea, prof. Florica Pop, pr. Cristian Sabău, pr. Mircea Ardelean, pr. Nicolae Bodea, iar in final corul „Te Laudamus” a interpretat trei cântece în cinstea celui sărbătorit.
Trebuie să îi mulţumim lui Dumnezeu pentru multe lucruri: pentru viaţa pe care ne-a dăruit-o, pentru familia pe care o avem, pentru cariera profesională, pentru sănătate, pentru dragostea pe care o manifestă faţă de noi, pentru şansa pe care ne-a dat-o de a-L cunoaşte, dar şi pentru persoanele pe care le întâlnim şi care ne-au marcat viaţa într-un fel sau altul. În viaţă întâlnim persoane trimise de Dumnezeu special să ne schimbe drumul sau să fie sfătuitorul, reazemul atunci când drumul este greu şi anevoios. Aceste persoane providenţiale sunt modele care îl au la rândul lor ca model pe modelul suprem Cristos: „Aşa să lumineze lumina voastră în faţa oamenilor, ca ei să vadă faptele voastre bune, şi să mărească pe Tatăl vostru care este în ceruri”. Ei au înţeles că dorinţa puternică de ai schimba pe ceilalţi trebuie plătită cu un mare preţ, preţul exemplului personal; există un proverb „dacă nu găseşti nicăieri un prieten adevărat, fii tu unul pentru alţii”.
O astfel de persoană trimisă de Dumnezeu ca să schimbe viaţa multora este şi părintele Gheorghe Ţurcaş. De-a lungul celor peste 30 de ani de preoţie, părintele a întâlnit multe persoane, care astăzi spun „Deo gratias” – mulţumesc lui Dumnezeu că astăzi datorită lui am familia întreagă, iar copiii îmi încântă sufletul, pentru că la rândul meu pot fi şi eu model pentru alţii, pentru că datorită lui am devenit o persoană onestă şi respectată. Multe persoane şi-au găsit ţelul în viaţă după ce s-au sfătuit cu părintele, care era disponibil oricând să dea un sfat celor care îl cereau. Aşa s-a întâmplat şi cu tinerii care, în anii ’90 şi după aceea erau îndrumaţi să se apropie mai mult de Dumnezeu şi să îmbrace haina preoţiei. „Căutaţi mai întâi împărăţia lui Dumnezeu şi dreptatea Lui şi toate celelalte vi se vor adăuga vouă” era fraza pe care părintele Ţurcaş o repeta noilor preoţi veniţi şi instalaţi în parohii din protopopiatul Şimleu-Silvaniei. Mulţi preoţi au crescut la umbra părintelui, având în el modelul preotului, care îşi duce misiunea până la capăt indiferent de vicisitudinile vremii în care trăieşte. E foarte simplu sa deosebeşti un preot înnăscut de un preot „de ocazie”. Preoţii pe care i-a condus cu înţelepciune şi tact, în timpul celor 20 de ani în care a fost protopop şi mai târziu Vicar al Silvaniei, au simţit mereu căldura şi blândeţea unui adevărat părinte. Chiar şi criticile adresate uneori, erau pornite din iubire şi din dorinţa sinceră de a devenii mai buni şi mai zeloşi slujitori ai lui Cristos.
Astăzi, când părintele Gheorghe Ţurcaş se retrage din funcţia de protopop, preoţii din Vicariatul Silvaniei, se cuvine să spună şi ei „Deo gratias” – să mulţumească lui Dumnezeu pentru că au avut şansa să-l întâlnească, să-l aibă ca mentor, coordonator, îndrumător şi bun părinte.
Părinte, vă mulţumim pentru că ne-aţi netezit drumul şi astăzi avem parohii pe care trebuie doar să le întreţinem şi să le dezvoltăm. Vă mulţumim pentru toate Liturghiile celebrate în aer liber, în locuri improvizate, sub ameninţare, în ploaie şi în frig. Vă mulţumim pentru toate manifestările spirituale sau culturale la care aţi participat şi unde aţi ridicat blazonul Bisericii noastre făcând-o mai cunoscută şi mai iubită. Vă mulţumim pentru timpul petrecut cu autorităţile statului pentru a obţine drepturile Bisericii. Pentru toate cele pe care le-aţi făcut şi pentru cele pe care cu siguranţă le veţi face pentru Sfânta noastră Biserică, Vă mulţumim.
„Lupta cea bună am luptat…, credinţa am păzit” (2 Tim. 4,7), ar dori să spună cu Sfântul Pavel, dar noi ştim că „lupta” nu s-a terminat şi aşa cum îl cunoaştem nu va renunţa până „călătoria nu va sfârşi”.
Pr. Cristian Borz

Pentru a trimite o ştire, vă rugăm să folosiţi acest  formular.

Împreună salvăm Palatul Episcopal

Împreună salvăm Palatul Episcopal

Caută ştire:

Anul: 2018 » Eveniment: Sfinţirea Bisericii din Becheni-Chisău » Titlu: 27222.jpg

Anul: 2018
Eveniment: Sfinţirea Bisericii din Becheni-Chisău
Titlu: 27222.jpg