AcasăŞtiri20123 Noiembrie: Deschiderea oficială a Anului Credinţei şi Sărbătoarea Asociaţiilor

Episcopia Greco-Catolică Oradea

Adresă:

Str. Mihai Pavel nr. 4
410210 - Oradea
România

Telefon:

+40.259.436.492 +40.359.410.844 +40.359.410.845

Fax:

+40.259.430.509

Email:

Utilizatorii care au cont de email pe acest site, se pot autentifica folosind:

Ştiri

Deschiderea oficială a Anului Credinţei şi Sărbătoarea Asociaţiilor

Deschiderea oficială a Anului Credinţei şi Sărbătoarea Asociaţiilor

Anul credinţei s-a deschis în mod solemn la Oradea sâmbătă, 3 noiembrie a.c., prin Sfânta Liturghie Arhierească celebrata la Catedrala “Sf. Nicolae” de către PS Virgil Bercea de la orele 10.00. În acelaşi timp s-a celebrat şi Sărbătoarea tuturor asociaţiilor prezente în Eparhia de Oradea. Organizatorul acestui eveniment solemn este Biroul Pastoral Eparhial pentru laici.
Au fost prezenţi toţi preoţii Eparhiei, din toate cele 10 protopopiate, care au venit însoţiţi de credincioşi laici.
Procesiunea a început la orele 09.30 de la Liceul Greco-Catolic “Iuliu Maniu”, spre Catedrală.
Cu această ocazie PSS Virgil a acordat unele distincţii unor preoţi cu merite deosebite în viaţa Bisericii. Monseniorul Maurizio Malvestiti, subsecretarul Congregaţiei pentru Bisericile Orientale de la Vatican, a primit demnitatea de Arhimandrit, iar Monseniorul Vittorio Formenti, Director al Biroului Central de Statistici al Bisericii Catolice din cadrul Secretariatului de Stat al Vaticanului a primit distincţia de Stavrofor cu dreptul de a purta Crucea Pectorală. Această distincţie a fost acordată şi altor preoţi din Eparhia de Oradea: pr. Ioan Marian Crişan – coordonator de proiecte din cadrul Episcopiei, pr. Petru Romulus Torjoc – secretarul Episcopiei şi paroh în Parohia Sititelec, pr. Ovidiu Duma – paroh al Catedralei “Sf. Nicolae”, pr. Constantin Dumitru Selegian – paroh al Parohiei “Sf. Dumitru, Izvorâtorul de Mir” din Sânmartin, pr. Ioan Sorin Crăciun – capelan la spitalele din Oradea, pr. Vasile Pâncotan – paroh la Parohia “Naşterea Maicii Domnului” din Haieu, pr. Mircea Boţa – inspector fond forestier din cadrul Episcopiei şi paroh al Parohiei “Sf. Gheorghe” din Ioaniş, pr. Mihai Vătămănelu OFMConv. – paroh al parohiei “Adormirea Maicii Domnului” (Mănăstirea Franciscană) din Oradea, pr. Silvestru Pogar – paroh al Parohiei “Pogorârea Spiritului Sfânt” din Galoşpetreu, Protopopiatul Ierului.
La finalul celebrării Sfintei Liturghii s-au acordat distincţii unor credincioşi laici cu merite deosebite datorită implicării lor în viaţa Bisericii. Dintre aceştia, 15 au primit Crucea Eparhială, cea mai înaltă distincţie pe care Biserica o oferă credincioşilor laici. Cei care au primit Crucea Eparhială sunt: prof. Otilia Bălaş de la Reuniunea Mariană, prof. Oana Tuduce, preşedinta Federaţiei Acţiunii Catolice din România, Constantin Pantiş, Daniela Păcală – Asociaţia Generală a Românilor Uniţi (AGRU Oradea), Gheorghe şi Mariana Popa, Ovidiu Negrea, Cornel Ardelean, Octavian Muth, Alexandru Maxim din Protopopiatul de Oradea, Irinel Băjenaru – dirijor al Coralei Francisc Hubic din Oradea pentru mai mulţi ani, Mirela Tomele din partea Biroului Pastoral, Viorel Cazan din Protopopiatul Tăşnad, Dumitru Matei din Protopopiatul Ier, Liviu Gârbea şi Grigore Grigoruţ din Protopopiatul Zalău.
În omilia pe care a ţinut-o, PS Virgil a subliniat anumite aspecte referitoare la aprofundarea credinţei, ca dar ce il primim de la Dumnezeu. Recent întors de la Sinodul Episcopilor de la Roma, Arhiereul a împărtăşit din experienţele deosebite de comuniune cu întreaga Biserică Catolică din întreaga lume, reprezentată de cei peste 200 de episcopi împreună cu alţi 200 de teologi prezenţi la Sinod.
După celebrările solemne din Catedrala “Sf. Nicolae”, a avut loc un moment artistic în curtea Liceului Greco-Catolic Iuliu Maniu, precum şi o agapă fraternă.
Evenimentul s-a încheiat prin întâlnirea tuturor preoţilor din Eparhia de Oradea cu PS Virgil, moment în care au primit directivele pentru Anul Credinţei.
Anul Credinţei a fost convocat de Papa Benedict al XVI-lea, prin Scrisoarea apostolică ,,Porta fidei” (Poarta credinţei), stabilind că acesta va avea loc între 11 octombrie 2012 – 24 noiembrie 2013. În document se exprimă dorinţa ca Anul Credinţei “să trezească în fiecare credincios aspiraţia de a mărturisi credinţa în plinătate şi cu reînnoită convingere, cu încredere şi speranţă” (nr. 9).
Pr. Anton Cioba

 

Evenimente foto legate de această ştire

Pentru a trimite o ştire, vă rugăm să folosiţi acest  formular.

Rugăciune pentru beatificarea episcopilor greco-catolici martiri

Rugăciune pentru beatificarea episcopilor greco-catolici martiri

Caută ştire:

Anul: 2018 » Eveniment: Conferinţă dedicată „Centenarului Marii Uniri” la Marghita » Titlu: 25872.jpg

Anul: 2018
Eveniment: Conferinţă dedicată „Centenarului Marii Uniri” la Marghita
Titlu: 25872.jpg