AcasăŞtiri201231 Octombrie: Monedă aniversară Cardinal Alexandru Todea

Episcopia Greco-Catolică Oradea

Adresă:

Str. Mihai Pavel nr. 4
410210 - Oradea
România

Telefon:

+40.259.436.492 +40.359.410.844 +40.359.410.845

Fax:

+40.259.430.509

Email:

Utilizatorii care au cont de email pe acest site, se pot autentifica folosind:

Ştiri

Monedă aniversară Cardinal Alexandru Todea

Monedă aniversară Cardinal Alexandru Todea

Banca Naţională a emis luni, 29 octombrie, la iniţiativa Arhiepiscopiei Majore de Alba Iulia şi Făgăraş şi a Episcopiei de Oradea, în persoana Preafericitului Lucian şi a Preasfinţitului Virgil, o monedă dedicată aniversării a 100 de ani de la naşterea cardinalului Alexandru Todea (1912 – 2002). Prin aceasta s-a înfăptuit un strălucit act de evidenţiere a personalităţii marcante a cardinalului Alexandru Todea, care a rămas în istoria poporului român prin modul exemplar prin care a reuşit să-şi trăiască viaţa în credinţă, conducând destinul Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, în momente cruciale, atât în perioada de clandestinitate, cât şi după această perioadă, când Biserica şi-a reluat locul şi rolul în conştiinţa naţională.
Emisiunile monetare dedicate marilor personalităţi prezintă o largă popularitate, prin intrarea acestora în circuitul numismatic intern şi internaţional. Moneda este turnată în argint pur (concentraţie 999‰), are greutatea de 31,103 g, diametrul de 37 mm şi cant zimţat. Tirajul este restrâns, de numai 500 exemplare. Moneda este însoţită de o carte-brevet care prezintă rolul Cardinalului Alexandru Todea în istoria poporului român şi semnificaţia momentului aniversar în pagini scrise în limbile română, engleză şi franceză. Cartea brevet include şi certificatul de autenticitate care este semnat de către Guvernatorul Băncii Naţionale a României, domnul Mugur Isărescu şi de către casierul central. Monedele sunt ambalate în capsule de metacrilat transparent.
Moneda şi cartea brevet au o concepţie grafică realizată de expertul Cristian Ciornei de la Banca Naţională a României. Moneda are valoarea de 10 lei. Pe avers este înfăţişată Catedrala din Blaj, valoarea nominală „10 LEI” şi stema României; la exterior, circular, anul de emisiune „2012” şi inscripţiile „ROMANIA” şi „CATEDRALA SF. TREIME, BLAJ”. Pe revers este redat portretul Înaltpreasfinţitului Alexandru Todea şi anii între care a trăit, 1912-2002; la exterior, inscripţia în arc de cerc „CARDINALUL ALEXANDRU TODEA”.
Baterea acestei monede aniversare urmează altor evenimente majore de cinstire a memoriei celui de-al doilea cardinal român, Alexandru Todea, după tipărirea unui album dedicat împlinirii a 100 de ani de la naştere şi a unui volum omagial. Punerea în circulaţie a monedei se face prin sucursalele din Bucureşti, Cluj-Napoca, Iaşi şi Timişoara.
Pr. Florin Jula

Pentru a trimite o ştire, vă rugăm să folosiţi acest  formular.

Rugăciune pentru beatificarea episcopilor greco-catolici martiri

Rugăciune pentru beatificarea episcopilor greco-catolici martiri

Caută ştire:

Anul: 2018 » Eveniment: Noaptea Muzeelor la Catedrala „Sfântul Nicolae” » Titlu: 25844.jpg

Anul: 2018
Eveniment: Noaptea Muzeelor la Catedrala „Sfântul Nicolae”
Titlu: 25844.jpg