AcasăŞtiri201224 Septembrie: Dezvelirea bustului părintelui Mihai Dănilă la Dijir

Episcopia Greco-Catolică Oradea

Adresă:

Str. Mihai Pavel nr. 4
410210 - Oradea
România

Telefon:

+40.259.436.492 +40.359.410.844 +40.359.410.845

Fax:

+40.259.430.509

Email:

Utilizatorii care au cont de email pe acest site, se pot autentifica folosind:

Ştiri

Dezvelirea bustului părintelui Mihai Dănilă la Dijir

Dezvelirea bustului părintelui Mihai Dănilă la Dijir

Sâmbătă, 22 Septembrie 2012, în satul Dijir, comuna Abram, jud. Bihor, a avut loc dezvelirea bustului preotului Mihai Dănilă, care după 93 de ani, s-a reîntors în satul pe care l-a slujit ca preot. Participând la Marea Unire de la Alba Iulia din 1918, unde a fost prezent alături de alţi preoţi din zona Marghita, aduce steagul tricolor pe care îl arborează în turnul bisericii, aducând mesajul unirii pe aceste meleaguri.
Bucuria acestui mare act al unirii urma să îl coste viaţa, deoarece gestul său nu a fost pe placul autorităţilor acelor vremuri. Este ridicat de un grup de soldaţi sub pretextul că va fi anchetat la Marghita. Pe drum însă între Dijir şi Iteu este împuşcat, iar cu ultimele puteri strigă „Trăiască România Mare”.
La acest moment de comemorare au participat Preasfinţitul Dr. Virgil Bercea, preoţii din Protopopiatul Greco-Catolic Marghita, preoţi de alte confesiuni, autorităţi locale, prin prezenţa primarului comunei Abram, reprezentanţi ai culturii bihorene prin Asociaţia Vatra Românească, Cultul Eroilor din Oradea, Asociaţia Avram Iancu – Filiala Marghita prin d-nul prof. Aurel Nandra şi prof. Victor Cuibuş şi credincioşi din întregul protopopiat.
Au luat cuvântul Preasfinţitul Dr. Virgil Bercea care a invocat memoria preotului Mihai Dănilă prin spiritul său de jertfă pentru ţară şi neamul românesc.
Asociaţia Vatra Românească prin domnul prof. univ. dr. Mihai Drecin a invocat din punct de vedere istoric momentul aducând aminte celor prezenţi că sunt şi au fost oameni care s-au jertfit pentru ţară şi neam.
Primarul Comunei Abram d-nul Nuţaş Gabriel Octavian, în cuvântarea sa, a mulţumit tuturor pentru acest moment frumos din satul Dijir.
O fiică a satului, d-na Rodica Vingher, a invocat persoana preotului Mihai Dănilă după mărturia pe care a auzit-o de la bunicii ei, care povesteau de bărbăţia acestui erou al Dijirului. A adus aminte de pelerinajul pe care îl făceau oamenii din sat la locul unde a fost ucis preotul lor cântând cântece patriotice.
Un moment emoţionant a fost acela când a adresat celor prezenţi întrebarea: „Oare câţi dintre noi ne-am da viaţa astăzi pentru ţară, neam şi credinţă?”
Cuvântul de mulţumire adresat tuturor celor care s-au implicat în realizarea acestui eveniment a aparţinut preotului protopop Zorel Miclăuş. El a mulţumit şi credincioşilor din Dijir care au oferit o agapă creştinească celor prezenţi.
Nu în ultimul rând a mulţumit d-lui Gavrilă Ghilea şi firmei Construcţii Bihor din Oradea pentru finanţarea bustului preotului Mihai Dănilă.
Pr. Zorel Miclăuş

 

Evenimente foto legate de această ştire

Pentru a trimite o ştire, vă rugăm să folosiţi acest  formular.

Rugăciune pentru beatificarea episcopilor greco-catolici martiri

Rugăciune pentru beatificarea episcopilor greco-catolici martiri

Caută ştire:

Anul: 2018 » Eveniment: Obiectele lui Iuliu Maniu, expuse la Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei » Titlu: 26511.jpg

Anul: 2018
Eveniment: Obiectele lui Iuliu Maniu, expuse la Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei
Titlu: 26511.jpg