AcasăŞtiri201224 Septembrie: Sfinţirea bisericii greco-catolice din Petrani

Episcopia Greco-Catolică Oradea

Adresă:

Str. Mihai Pavel nr. 4
410210 - Oradea
România

Telefon:

+40.259.436.492 +40.359.410.844 +40.359.410.845

Fax:

+40.259.430.509

Email:

Utilizatorii care au cont de email pe acest site, se pot autentifica folosind:

Ştiri

Sfinţirea bisericii greco-catolice din Petrani

Sfinţirea bisericii greco-catolice din Petrani

Duminică, 16 septembrie 2012, a avut loc sfinţirea bisericii parohiale din localitatea Petrani, judeţul Bihor, protopopiatul de Beiuş. Evenimentul a fost important nu numai pentru comunitatea parohială păstorită de pr. Ionuţ Dumitru Oprea, dar şi pentru întreg protopopiatul de Beiuş, lucru dovedit de prezenţa numeroasă a credincioşilor din parohiile învecinate, în frunte cu păstorii lor.
Ierarhul locului, P.S. Virgil Bercea, a fost întâmpinat înaintea bisericii de către pr. Ioan Mada, protopop de Beiuş, pr. Ionuţ Oprea, parohul locului, şi de un sobor de 16 preoţi, prezenţi la eveniment. A fost prezent, de asemenea, şi pr. Dumitru Straca, parohul comunităţii ortodoxe din Petrani, precum şi primarul Comunei Pocola, domnul Ioan Maşcaş.
Slujba de sfinţire a bisericii a precedat Sfânta Liturghie arhierească şi a fost împărţită în trei momente. În primul moment s-a făcut procesiunea în jurul bisericii şi sfinţirea acestea în exterior. Al doilea moment a constat în consacrarea Altarului cu ritualul celor trei spălări (cu apă şi săpun, cu vin şi cu Sfântul şi Marele Mir) şi introducerea sfintelor moaşte şi a hrisovului în Altar. În al treilea moment s-a sfinţit biserica în interior şi iconostasul, prin stropirea cu apă sfinţită şi ungerea cu Sfântul şi Marele Mir.
După sfinţirea bisericii s-a celebrat Sfânta Liturghie arhierească, răspunsurile fiind date de un grup de seminarişti şi absolvenţi ai seminarului „Sfinţii Trei Ierarhi” din Oradea.
În omilia pe care a rostit-o, P.S. Virgil a subliniat importanţa bisericii într-o comunitate ca loc al întâlnirii dintre om şi Dumnezeu şi mai ales ca loc unde omul merge pentru „a sta împreună cu Domnul”. În acelaşi timp a adus mulţumirile de rigoare celor care s-au străduit pentru împlinirea dorinţei oamenilor din Petrani de a se putea ruga în propria lor biserică. A mulţumit în mod special parohului locului, pr. Ionuţ, precum şi părintelui Ioan Şanta, cel care a păstorit comunitatea până în anul 2008 şi sub păstorirea căruia s-a iniţiat proiectul construirii acestei biserici.
Cum se cuvenea, la finalul celebrării, pr. Ionuţ a adus mulţumiri celor care au susţinut de la început până la final realizarea proiectului de construcţie a bisericii. A mulţumit în mod special comunităţii parohiei Sf. Ieronim din Padova (Italia) şi părintelui Alessio Bertesso, sub păstorirea căruia se afla pe atunci, asociaţiilor religioase din străinătate, primarului comunei Pocola şi credincioşilor parohiei Petrani. Nu în ultimul rând a mulţumit P.S. Virgil pentru suportul material şi în special pentru cel moral care l-a oferit de la început. După încheierea Sfintei Liturghii s-a celebrat sfinţirea troiţei aflate în faţa bisericii.
Sărbătoarea s-a încheiat cu o agapă fraternă oferită de comunitatea din Petrani celor prezenţi.
Pr. Anton Cioba

 

Evenimente foto legate de această ştire

Pentru a trimite o ştire, vă rugăm să folosiţi acest  formular.

Împreună salvăm Palatul Episcopal

Împreună salvăm Palatul Episcopal

Caută ştire:

Anul: 2018 » Eveniment: Inaugurarea anului academic 2018-2019 – Facultatea de Teologie Greco-Catolică Oradea » Titlu: 27257.jpg

Anul: 2018
Eveniment: Inaugurarea anului academic 2018-2019 – Facultatea de Teologie Greco-Catolică Oradea
Titlu: 27257.jpg