AcasăŞtiri200921 August: Surorile Coposu îşi donează pământul Parohiei Greco-Catolice din Bobota

Episcopia Greco-Catolică Oradea

Adresă:

Str. Mihai Pavel nr. 4
410210 - Oradea
România

Telefon:

+40.259.436.492 +40.359.410.844 +40.359.410.845

Fax:

+40.259.430.509

Email:

Utilizatorii care au cont de email pe acest site, se pot autentifica folosind:

Ştiri

Surorile Coposu îşi donează pământul Parohiei Greco-Catolice din Bobota

Surorile Coposu îşi donează pământul Parohiei Greco-Catolice din Bobota

Din 63 de ari pe care au acte, inclusiv Sentinţa judecătorească, Flavia şi Rodica Coposu primesc 59 de ari, pământ pe care îl vor dona Parohiei Greco-Catolice.
După ani buni de când nu mai trecuseră prin satul natal, Rodica şi Flavia Coposu au revăzut ieri Bobota. Pe lângă întâlnirea cu prietenii şi rudele, sau vizitarea casei parohiale şi a bisericii unde a slujit tatăl lor, protopopul greco-catolic Valentin Coposu, surorile, aflate deja la o vârstă venerabilă, au venit să pună în ordine câteva probleme de ordin succesoral.
Deşi in anul 1991 familia Coposu a primit printr-o sentinţă judecătorească definitivă şi irevocabilă, 63 de ari în intravilanul satului, nici până astăzi conducătorii primăriei din Bobota nu au binevoit să le facă titlu de proprietate. Reprezentantul legal al familiei, Valeria Ciocian a făcut nenumărate sesizări şi petiţii pentru a îndrepta această situaţie injustă. Dar toate s-au lovit de nepăsarea celor îndrituiţi să remedieze problema.
Donaţie pentru Parohia Greco-Catolică
Ieri, Flavia şi Rodica s-au întâlnit cu primarul comunei, Aurel Sarca şi cu subprefectul Claudiu Bârsan, şi au ajuns la un compromis menit să mulţumească, cât de cât, pretenţiile legitime ale familiei Coposu. Astfel, din cei 63 de ari care li se cuveneau, surorile marelui om politic au primit doar 59 de ari. „Noi nu dorim acest teren pentru noi pentru că familia noastră, dintotdeauna, a dat şi nu a luat. Pământul va fi donat Bisericii Greco-Catolice, pentru ca părintele să-şi poată construi o casă parohială”, a spus Flavia Coposu.
Cei doi reprezentanţi ai autorităţilor, primarul şi subprefectul, au promis ca vor face tot posibilul să grăbească demersurile necesare pentru întocmirea titlului de proprietate şi pentru transferul înspre Biserica Greco-Catolică. „Facem acest compromis pentru o cauză nobilă (construirea casei parohiale), şi totodată, pentru că nu dorim să ne luptăm în instanţă cu oamenii sau cu primăria din Bobota. Fratele nostru (Corneliu Coposu) ne-a interzis să intrăm în conflict cu bobotanii, chiar dacă averea familiei noastre depăşea 50 de hectare când ne-au confiscat-o comuniştii”, a mai declarat Flavia. Din întreaga suprafaţă - terenuri agricole, livezi, pădure sau păşuni - cele două moştenitoare ale averii Coposu au rămas cu doar patru hectare, dintre care doar cei 59 de ari în intravilan.
Hărţuiţi de comunişti şi deposedaţi de toate proprietăţile, membrii familiei Coposu nu au avut parte de un tratament mai bun nici după 1990. Gestul de ieri al autorităţilor locale şi judeţene reprezintă un prim pas pentru o necesară reparaţie morală.
În biserica şi în casa părintească
După întâlnirea cu primarul şi subprefectul, surorile Seniorului au vizitat biserica satului şi casa parohială, locul în care au crescut alături de fratele lor - Corneliu Coposu. Cuprinse de emoţie, Flavia şi Rodica au intrat în biserica în care odată răsuna la amvon vocea protopopului greco-catolic Valentin Coposu, părintele lor, care a reprezentat un reper moral pentru fiul sau - Corneliu.
Paul Maghiu

Pentru a trimite o ştire, vă rugăm să folosiţi acest  formular.

Rugăciune pentru beatificarea episcopilor greco-catolici martiri

Rugăciune pentru beatificarea episcopilor greco-catolici martiri

Caută ştire:

Anul: 2018 » Eveniment: Conferinţele Unirii 5 » Titlu: 25893.jpg

Anul: 2018
Eveniment: Conferinţele Unirii 5
Titlu: 25893.jpg