AcasăŞtiri201214 Septembrie: Întâlnirea preoţilor români greco-catolici din diaspora la Venezia

Episcopia Greco-Catolică Oradea

Adresă:

Str. Mihai Pavel nr. 4
410210 - Oradea
România

Telefon:

+40.259.436.492 +40.359.410.844 +40.359.410.845

Fax:

+40.259.430.509

Email:

Utilizatorii care au cont de email pe acest site, se pot autentifica folosind:

Ştiri

Întâlnirea preoţilor români greco-catolici din diaspora la Venezia

Întâlnirea preoţilor români greco-catolici din diaspora la Venezia

În zilele de 3-6 septembrie 2012 a avut loc la Veneţia, Italia, cea de a treia Întâlnire a preoţilor greco-catolici din diaspora europeană, urmând celei de la Bologna, Italia (2009) şi celei de la Paris, Franţa (2010).
Organizatorii întâlnirii de anul acesta de la Veneţia au fost preoţii din Protopopiatul greco-catolic român din Triveneto, în frunte cu pr. prot. Vasile Alexandru Barbolovici.
Întâlnirea a cuprins o serie de conferinţe de natură istorică, eccleziologică şi de drept canonic, momente de rugăciune după tradiţia răsăriteană şi latină, împărtăşirea experienţelor pastorale şi personale, dar şi momente ce vizau cunoaşterea frumuseţilor artistice şi culturale pe care minunatul oraş Veneţia le oferă.
Printre invitaţii de seamă amintim pe pr. prof. Roberto Giraldo, Directorul Institutului de Studii Ecumenice „San Barnardino” din Veneţia, franciscan al Conventului San Francesco della Vigna; prof. Riccardo Burigana, directorul de studii de la acelaşi institut - care scris articolul la Vatican - şi Eminenţa Sa Card. Francesco Coccopalmerio, Preşedinte al Consiliului Pontifical ce se ocupă cu Textele Legislative, care a fost însoţit de pr. drd. Ioan Pop, preot greco-catolic român doctorand la Roma în drept canonic. Pentru detalii şi fotografii facem trimitere la http://www.bru-italia.eu/
Preoţii greco-catolici români l-au avut ca îndrumător şi părinte spiritual în aceste zile pe P.S. Virgil Bercea, episcop de Oradea Mare, responsabil în cadrul Sinodului Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolice, cu comunităţile parohiale din diaspora europeană.
S-a abordat de asemenea tema preoţilor „uxorati”, adică preoţii care au ales căsătoria, familia, ca statut de viaţă înainte de hirotonire, conform tradiţiei străvechi şi neîntrerupte a Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolice, alături de cealaltă tradiţie a preotului necăsătorit.
Un alt moment important pe care dorim să-l menţionăm este audienţa acordată de nou-înscăunatul Patriarh al Veneţiei, Excelenţa Sa mons. Francesco Moraglia, preoţilor români greco-catolici prezenţi pentru un salut cordial. P.S. Episcop Virgil Bercea i-a oferit în dar cartea cu centenarul naşterii cardinalului Alexandru Todea şi i-a transmis salutul din partea Prea Fericirii Sale card. Lucian, Arhiepiscop Major al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolice.
În cadrul Sfintei Liturghii de marţi, 4 septembrie 2012, câţiva preoţi au fost distinşi cu titlul de Stavrofor sau purtător de Cruce pectorală de către P.S. Virgil Bercea, iar alţii au primit Brâul roşu (vezi lista pe http://www.bru-italia.eu/).
Pr. Ioan Mărginean-Cociş

Pentru a trimite o ştire, vă rugăm să folosiţi acest  formular.

Rugăciune pentru beatificarea episcopilor greco-catolici martiri

Rugăciune pentru beatificarea episcopilor greco-catolici martiri

Caută ştire:

Anul: 2018 » Eveniment: Întâlnirea de 10 ani – Promoţia 2008 » Titlu: 26395.jpg

Anul: 2018
Eveniment: Întâlnirea de 10 ani – Promoţia 2008
Titlu: 26395.jpg