AcasăŞtiri201223 August: Resfinţirea Mănăstirii din Şumal după restaurare şi acordarea tonsurii călugăreşti

Episcopia Greco-Catolică Oradea

Adresă:

Str. Mihai Pavel nr. 4
410210 - Oradea
România

Telefon:

+40.259.436.492 +40.359.410.844 +40.359.410.845

Fax:

+40.259.430.509

Email:

Utilizatorii care au cont de email pe acest site, se pot autentifica folosind:

Ştiri

Resfinţirea Mănăstirii din Şumal după restaurare şi acordarea tonsurii călugăreşti

Resfinţirea Mănăstirii din Şumal după restaurare şi acordarea tonsurii călugăreşti

Duminică, 19 august a.c., a avut loc ceremonia de resfinţire a mănăstirii cu hramul „Sfântul Nicolae” din localitatea Şumal, judeţul Sălaj, de către Preasfinţia Sa Virgil Bercea, Episcop Greco-Catolic de Oradea, împreună cu Preasfinţia Sa Mons. Oscar Canton, Episcop Romano-Catolic de Crema – Italia, în urma lucrărilor de reabilitare realizate în ultimii ani.
Cei doi ierarhi au fost aşteptaţi cu un impresionant alai popular al credincioşilor din Şumal: porţile caselor erau împodobite cu icoane cu şterguri şi ţoale în culori, iar dealul din mijlocul satului pe care se află mănăstirea devenise o icoană a sufletului, desprinsă parcă din monografii de altădată: străduţa spre mănăstire era străjuită de credincioşi ţinând crucea şi praporii, iar pe scările numeroase către curtea mănăstirii aşteptau copiii şi tinerii satului în straie populare cu flori în mâini, fetele având părul împletit, cu flori în cosiţe. Curtea mănăstirii devenise neîncăpătoare de credincioşii prezenţi cu mic cu mare din Şumal şi din împrejurimi. O mulţime de preoţi, numeroşi călugări şi călugăriţe precum şi un număr semnificativ de absolvenţi ai Facultăţii de Teologie Greco-Catolică din Oradea care se află în perioada de experienţă la diverse congregaţii călugăreşti au fost de faţă la această solemnitate. În curtea mănăstirii, Preasfinţia Sa Virgil împreună cu Preasfinţia Sa Oscar au fost întâmpinaţi după frumosul obicei al locurilor noastre, cu pâine şi sare.
După slujba de resfinţire a bisericii mănăstirii în urma lucrărilor de reabilitare, a urmat înconjurul mănăstirii, iar apoi începerea Sfintei Liturghii. Un moment deosebit de emoţionant a fost acela în care tânărul Sebastian Ioan Dod a fost dus în procesiune de la intrarea în biserica mănăstirii până în faţa altarului spre oferirea primei trepte a vieţii monahale: tânărul candidat la viaţa călugărească a fost dus la altar de către părintele Cornel Dârle, spiritual al Mănăstirii Stânceni, judeţul Mureş, fost rector al Seminarului Greco-Catolic „Sfinţii Trei Ierarhi” din Oradea şi eminent profesor de teologie morală la Facultatea de Teologie Greco-Catolică din Oradea, împreună călugăriţele Sfântului Vasile cel Mare din Cluj-Napoca şi din Congregaţia Preasfintei Inimi a lui Isus din Zalău. A urmat acordarea tonsurii monahale de către Preasfinţia Sa Virgil împreună cu Preasfinţia Sa Mons. Oscar Canton tânărului Sebastian Ioan care şi-a exprimat în mod public alegerea deliberată de a deveni călugăr, invocând totodată public ajutorul „lui Dumnezeu şi al Maicii Preacurate spre a păşi pe calea sfintei călugării”. Preasfinţia Sa Virgil a anunţat alegerea numelui călugăresc al tânărului Sebastian care de acum „se va numi fratele Severian”.
În predica rostită, Ierarhul Eparhiei de Oradea a mulţumit credincioşilor Parohiei Şumal, exprimând înalta consideraţie pentru dragostea şi dăruirea cu care întreţin lăcaşul sfânt de închinăciune, străduindu-se a restaura tot mai temeinic şi mai frumos acele elemente ale edificiului asupra cărora timpul îşi pune amprenta. De asemenea, Preasfinţia Sa Virgil Bercea a mulţumit părintelui Tarciziu Roman care veghează zi şi noapte prin rugăciune în biserica cu rang de mănăstire Şumal, aflându-se totodată şi în mijlocul credincioşilor, împreună cu care se străduieşte neîncetat pentru cele spirituale, dar şi pentru cele materiale necesare bisericii şi parohiei. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de un grup de studenţi teologi împreună cu întreaga mulţime a celor prezenţi.
Membrii Consiliului Parohial Şumal au primit din partea Preasfinţiei Sale Virgil Bercea, în semn de distincţie, câte o diplomă în numele Martirilor şi Mărturisitorilor Bisericii Greco-Catolice care şi-au dat viaţa în închisorile comuniste „cu al căror sacrificiu suprem să fie unită jertfa şi binecuvântată dărnicia faţă de biserică”.
La rândul său, părintele Tarciziu Roman, a mulţumit fratelui Severian pentru activitatea desfăşurată în ultimii ani împreună în Mănăstirea şi Parohia Şumal, celor doi ierarhi care au onorat emoţionanta sărbătoare şi în mod particular a exprimat o mulţumire de suflet credincioşilor pe care îi păstoreşte pentru munca susţinută, pentru eforturile financiare depuse pentru renovarea bisericii.
Cu multă generozitate credincioşii din Şumal au oferit o agapă cu sarmale şi cozonac tuturor celor prezenţi, precum şi prânzul festiv invitaţilor. Însutit fie răsplătită şi binecuvântată toată osteneala!
Florica Bodea

 

Evenimente foto legate de această ştire

Pentru a trimite o ştire, vă rugăm să folosiţi acest  formular.

Rugăciune pentru beatificarea episcopilor greco-catolici martiri

Rugăciune pentru beatificarea episcopilor greco-catolici martiri

Caută ştire:

Anul: 2018 » Eveniment: Câştigătorii concursului „Contribuţii sălăjene la Marea Unire” la Roma » Titlu: 26339.jpg

Anul: 2018
Eveniment: Câştigătorii concursului „Contribuţii sălăjene la Marea Unire” la Roma
Titlu: 26339.jpg