AcasăŞtiri200916 August: Sfinţire de preoţi în catedrala „Sfântul Nicolae” din Oradea

Episcopia Greco-Catolică Oradea

Adresă:

Str. Mihai Pavel nr. 4
410210 - Oradea
România

Telefon:

+40.259.436.492 +40.359.410.844 +40.359.410.845

Fax:

+40.259.430.509

Email:

Utilizatorii care au cont de email pe acest site, se pot autentifica folosind:

Ştiri

Sfinţire de preoţi în catedrala „Sfântul Nicolae” din Oradea

Sfinţire de preoţi în catedrala „Sfântul Nicolae” din Oradea

Duminică 16 august a fost un moment de mare bucurie pentru 10 diaconi care au fost hirotoniţi întru preoţie. Ceremonia a avut loc în cadrul Sfintei Liturghii Arhiereşti. La ea au participat numeroşi credincioşi şi preoţi, precum şi familiile celor 10 preoţi.
În cuvântul său de învăţătură PS Virgil Bercea a spus: „Evanghelia de astăzi ne vorbeşte despre un tânăr bolnav. Dar în el trebuie să vedem poporul lui Israel. Acest popor mereu se revoltă şi rămâne mereu bolnav. Bola nu poate fi vindecată decât prin rugăciune. În acest context, sunt hirotoniţi 10 diaconi. Ne bucurăm că sunt prezenţi mulţi preoţi alături de noi” . Referindu-se la calităţile pe care trebuie să le aibă un preot, P S Virgil a subliniat: „Ce este preoţia? Este un mare dar de la Domnul, cel care cheamă o anumită persoană. Trăind în lume, preoţii sunt luaţi din lume de către Domnul. Preotul face cel mai mare lucru, ni-l aduce pe Dumnezeu pe altar. Preotul ne îndumnezeieşte. Hristos se întoarce pe altar prin cuvântul preotului. Preotul ne marchează întreaga viaţă, de la botez, la împăcarea cu Dumnezeu prin taina spovedaniei, prin spiritul care ne vindecă, ne cunună, ne sfinţeşte casele, ne conduce pe ultimul drum. Este mare lucru să avem printre noi un preot. Este o binecuvântare de la Dumnezeu. Preotul trebuie să aibă curajul de a predica ceea ce a învăţat. Noi toţi trebuie să-i însoţim cu rugăciunea, să credem că Domnul care s-a schimbat la faţă în faţa învăţăceilor se va schimba la faţă şi în faţa preoţilor”.
Preoţii care au fost hirotoniţi sunt: Anton Cioba, Anton Rus, Suciu Alexandru, Cristian Laslo, Tătar Ioan, Chiriloaie Marius, Dobocan Ionuţ, Bandici Emil, Fiţ Alexandru şi Remus Mârşu. Toţi aceştia sunt absolvenţi ai seminarului teologic „Sfinţii Trei Ierarhi” din Oradea, beneficiind de o bună pregătire teologică şi spirituală. De altfel, spre sacramentul preoţiei se pot îndrepta numai cei care sunt vrednici de primirea lui, după o bună pregătire spirituală. Trei dintre cei zece preoţi sunt celibi.
La finalul ceremoniei, în numele preoţilor hirotoniţi cu această ocazie a luat cuvântul pr. Anton Cioba care a mulţumit Preasfinţiei Sale Virgil Bercea, precum şi tuturor celor care au contribuit la pregătirea lor.
La sfinţire au participat şi oaspeţi din Italia şi Germania. Între aceştia, Preasfinţitul Andrea Bruno Mazzocato de Treviso şi pr. Enzo Poiana, rectorul Basilicii Sfântul Anton din Padova. Ambii au primit din partea Preasfinţitului Virgil crucea eparhială pentru meritele deosebite pe carte le-au avut de-a lungul timpului în dezvoltarea relaţiilor dintre cele două comunităţi, română şi italiană.
În încheiere, preoţii nou hirotoniţi au binecuvântat mulţimea din catedrală.
Biroul de presă

 

Evenimente foto legate de această ştire

Pentru a trimite o ştire, vă rugăm să folosiţi acest  formular.

Rugăciune pentru beatificarea episcopilor greco-catolici martiri

Rugăciune pentru beatificarea episcopilor greco-catolici martiri

Caută ştire:

Anul: 2018 » Eveniment: Premiere elevi Zalău » Titlu: 25795.jpg

Anul: 2018
Eveniment: Premiere elevi Zalău
Titlu: 25795.jpg