AcasăŞtiri201213 August: Reprezentanţi ai Biroul Pastoral la Campusul pentru familii de la Cuveglio, Italia

Episcopia Greco-Catolică Oradea

Adresă:

Str. Mihai Pavel nr. 4
410210 - Oradea
România

Telefon:

+40.259.436.492 +40.359.410.844 +40.359.410.845

Fax:

+40.259.430.509

Email:

Utilizatorii care au cont de email pe acest site, se pot autentifica folosind:

Ştiri

Reprezentanţi ai Biroul Pastoral la Campusul pentru familii de la Cuveglio, Italia

Reprezentanţi ai Biroul Pastoral la Campusul pentru familii de la Cuveglio, Italia

În perioada 3-5 august, reprezentanţi ai Biroul Pastoral Eparhial din Oradea a participat la o întâlnire a familiilor din Cuveglio, Italia.
Părintele Gianluigi Bollini, vicar foraneu din cadrul Diecezei de Como, a organizat un campus pentru familii. Această iniţiativă este ecoul apelului adresat de către Sanctitatea Sa, Papa Benedict al XVI-lea în cadrul Întâlnirii Internaţionale a Familiilor la Milano. Pentru ca „familia creştină să fie deschisă şi unită” trebuie să se redescopere în lumina lui Dumnezeu. Acest sfârşit de săptămână a fost destinat pentru reflectare şi comuniune.
În după-amiaza zilei de 3 august, familiile s-au întâlnit în incinta casei primitoare a călugărilor carmelitani din localitatea Cassano Valcuvia, unde am avut ocazia de a ne cunoaşte şi de a prezenta implicarea familiilor în viaţa Bisericii. Au fost prezente familii din parohiile din provincia Varese, iar din partea Episcopiei de Oradea au fost prezente familiile preoţilor Gheorghe Ion Seica şi Zorel Zima.
Prezenţa noastră a fost o ocazie specială de împărtăşire a experienţei spirituale a matrimoniului creştin, dată fiind această diversitate, a familiei de preot. Provocarea familiilor noastre este de a fi un exemplu pentru familiile enoriaşilor noştri şi un izvor de împărtăşire a experienţei pentru trăirea în fericire a căsătoriei, trecând peste dificultăţile şi provocările cotidiene. Un interes deosebit a fost asupra statutului „soţiei de preot”, asupra imanenţei sacrificiului, dăruirii şi colaborării ei. S-a lansat părerea că acest statut de soţie de preot este chiar o chemare adiacentă vocaţiei preotului, ea fiind chemată la aceeaşi ascultare faţă de Biserică (de exemplu, în momentul numirii soţului preot într-o parohie, în care, sunt situaţii, ca ea fie să nu aibă loc de muncă, fie să nu se poată realiza în domeniul ei) şi devine, la fel, o persoană publică, care, în conştinţa tradiţională, trebuie să reflecte trăirea autentică creştină, într-un mod cu totul special. „Secretul” deschiderii şi reuşitei oricărui matrimoniu este trăirea în rugăciune. Punctul constant al acestui timp de comuniune a fost Sfânta Liturghie. În seara acestei prime zile de campus am avut onoarea să celebrăm Sfânta Liturghie în rit bizantin, serviciul cantoral fiind asigurat de soţiile noastre.
În ziua de sâmbătă, 4 august, după celebrarea liturgică, am plecat într-o excursie în jurul „Lacului Mare”, petrecând plăcut în contemplare şi dialog. Seara ne-am regrupat pentru a discuta despre forme de implicare a familiilor în pastoraţia Bisericii, prin excelenţă, în formarea de grupuri de rugăciuni. O astfel de comuniune este centrată pe cuvântul scris al preotului asupra unui text biblic, urmat de reflecţii personale şi rugăciuni la intenţiile prestabilite. O altă implicare importantă a familiilor este acea de a colabora cu parohul la cateheza mirilor.
Duminică, 5 august, familiile implicate au participat la Sfânta Liturghie, celebrată de părintele Gianluigi, împreună cu noi, în biserica parohială din Cuveglio. După cuvintele noastre de salut şi mulţumire, am oferit comunităţii un cadou muzical-spiritual: o priceasnă. Campusul s-a încheiat cu o reflecţie finală asupra mesajului Papei adresat familiilor.
Sperăm ca, în urma acestei întâlniri, famiile implicate să repornească pe drum vorbind despre Hristos şi păşind alături de El. Trebuie să conştientizăm că această chemare a lui Isus, adresată nouă tuturor, este atât personală cât şi comunitară: însăşi familia este o „biserică domestică” şi însăşi Biserica este o familie a lui Dumnezeu, prin trăirea în comuniune şi unitate.
Pr. Zorel Zima

 

Evenimente foto legate de această ştire

Pentru a trimite o ştire, vă rugăm să folosiţi acest  formular.

Rugăciune pentru beatificarea episcopilor greco-catolici martiri

Rugăciune pentru beatificarea episcopilor greco-catolici martiri

Caută ştire:

Anul: 2018 » Eveniment: Comunicatul final al celei de-a XXI-a Întâlnire a Episcopilor Orientali din Europa » Titlu: 26279.jpg

Anul: 2018
Eveniment: Comunicatul final al celei de-a XXI-a Întâlnire a Episcopilor Orientali din Europa
Titlu: 26279.jpg