AcasăŞtiri201213 August: Al 4-lea Campus Ecumenic de la Loreto

Episcopia Greco-Catolică Oradea

Adresă:

Str. Mihai Pavel nr. 4
410210 - Oradea
România

Telefon:

+40.259.436.492 +40.359.410.844 +40.359.410.845

Fax:

+40.259.430.509

Email:

Utilizatorii care au cont de email pe acest site, se pot autentifica folosind:

Ştiri

Al 4-lea Campus Ecumenic de la Loreto

Al 4-lea Campus Ecumenic de la Loreto

Însufleţiţi de un singur Spirit şi formând un singur trup, 150 de tineri de diferite vârste, de diferite confesiuni (romano-catolici, greco-catolici, ortodocşi, luterani şi anglicani) şi naţionalităţi (italieni, români, englezi, suedezi şi danezi) ne-am întâlnit pe 30 iulie la Centrul Ioan Paul al II-lea din Loreto, capitala spirituală a tinerilor, pentru a participa la cel de-al 4-lea Campus Ecumenic care a avut ca temă: „Când va veni Spiritul Sfânt asupra voastră, voi veţi primi putere şi îmi veţi fi martori … până la marginile pământului” (Fap. 1,8). Din Eparhia de Oradea a participat un grup de 12 persoane, însoţiţi de părintele Alexandru Fiţ şi reprezentanţii Biroului Pastoral: Horia Marchiş, responsabil al departamentului pentru tineri, şi Sr. Letiţia.
Campusul Ecumenic a început cu un moment de rugăciune, urmat mai apoi de o prezentare a tuturor delegaţiilor, după care seara a fost petrecută împreună într-o atmosferă de sărbătoare.
„Dacă trăim potrivit Spiritului, să ne şi purtăm potrivit Spiritului” (Gal. 5,16). Aceste cuvinte au fost tema celei de-a doua zi, care am început-o printr-un moment de rugăciune, când fiecare dintre noi a primit cuvântul Domnului pentru ziua respectivă, după care a urmat cateheza zilei, prezentată de pastorul luteran Henrick Kristing Heldal, care ne-a vorbit despre Spiritul Sfânt, cel care locuieşte în inima fiecărui creştin şi poate transforma viaţa noastră prin darurile sale, dacă îi permitem acest lucru. Christie, o tânără luterană ne-a dat mărturia vieţii sale, cum prin rugăciune, Spiritul Sfânt, ei care era nerăbdătoare, i-a dăruit darul răbdării şi al seninătăţii.
„Noi toţi am fost botezaţi într-un singur Spirit spre a forma un singur trup, şi toţi am fost adăpaţi într-un singur Spirit” (1 Cor 12,13) a fost tema celei de-a doua cateheze, susţinută de părintele Alexandru Fiţ, care ne-a vorbit despre Spiritul Sfânt primit prin sacramentul botezului şi care ne uneşte cu Cristos şi ne constituie o singură Biserică. Opera Spiritului nu se opreşte doar aici, ci ne oferă comuniune prin darurile primite şi comuniunea sfinţilor. Spiritul Sfânt este mereu în mijlocul nostru, de aceea fiecare dintre noi trebuie să îşi asume o responsabilitate, deoarece toţi am fost înzestraţi cu daruri pe care trebuie să le primim şi să le punem în practică, creând astfel un dialog spre unitate. În această zi am auzit mărturia de viaţă a lui David, care ne-a povestit despre cum s-a schimbat radical viaţa sa în urma unui accident de motocicletă, suferit de fratele său care şi-a pierdut piciorul stâng. Prin această suferinţă Dumnezeu a făcut o mare minune în viaţa acestei familii, nu numai prin faptul că fratele său a supravieţuit şi acum este campion de ciclism, dar şi pentru că s-au apropiat de biserică şi acum, la rândul său, el este cel care oferă un cuvânt de mângâiere celor care se află în situaţi asemănătoare.
„Când va veni Spiritul Sfânt asupra voastră, voi veţi primi putere şi îmi veţi fi martori” (Fap 1,8) a fost tema celei de-a treia cateheze, susţinută de părintele Damaschin, preot ortodox din Reşiţa, care a amintit tinerilor că un bun creştin, după ce a fost încorporat prin Botez cu Cristos, are nevoie de un aliment spiritual, Euharistia, şi de Spiritul Sfânt pentru a ajunge la acea maturitate în Cristos spre care este chemat fiecare creştin. În această zi am ascultat mărturiile despre ce a însemnat trăirea într-un campus ecumenic pentru trei tinere din Reşita.
În fiecare zi, după momentele de cateheză şi mărturiile de viaţă, toţi tinerii ne-am împărţit în şapte grupuri de discuţii, unde fiecare a avut ocazia şi posibilitatea de a vorbi despre propria sa experienţă, despre darurile Spiritului Sfânt, şi despre modul în care acestea prind viaţă şi aduc roade în viaţa cotidiană.
După amiaza am avut din nou ocazia de a ne întâlni pentru a comunica frumuseţea acestui parcurs spiritual şi ceea ce s-a discutat în micile grupuri de dimineaţă. A urmat apoi rugăciunea de seară, moment în care am prezentat Domnului intenţiile pe care tinerii le-au scris pe parcursul zilei, după care a urmat cina şi momentul de întâlnire pentru diferitele activităţi propuse precum: corul, dansul, newsletter, creativitate, foto/video, unde a predominat o atmosferă de energie, veselie şi bucurie specifică tinerilor.
În această perioadă petrecută la Loreto am avut ocazia să vizităm oraşul Tolentino şi Biserica Sfântul Nicola da Tolentino, un sfânt care a trăit propria viaţă prin simplitate şi sfinţenie. Aici Părintele Massimo, superiorul acestei mănăstiri augustiniene, ne-a povestit despre experienţa sa de viaţă în căutarea chipului lui Cristos, despre modul în care a simţit nevoia să picteze icoane şi, prin această „scriere a chipului lui Cristos”, Dumnezeu i-a dăruit darul de a vedea astăzi în chipul persoanelor pe care le întâlneşte însăşi persoana lui Isus Cristos.
Momentul central al acestor zile ecumenice a fost pelerinajul făcut de la Centrul Ioan Paul al II-lea spre Sanctuarul din Loreto, unde a avut loc veghea de rugăciune. Am simţit în acest sanctuar prezenţa Mariei care ne-a primit cu iubirea sa de mamă, aici am găsit acea pace sufletească şi ei, fiecare tânăr i-a încredinţat propria viaţă, cerându-i ca şi viaţa noastră să fie un continuu „da” lui Dumnezeu şi o trăire cu bucurie a credinţei.
În acest Sanctuar, în această „casă spirituală a tinerilor” cum o numea Ioan Paul al II-lea, duminică a avut loc încheierea Campusului Ecumenic prin celebrarea Sfintei Liturghii de către Episcopul Tonucci. Episcopul a mulţumit tinerilor pentru prezenţa lor şi pentru exemplul lor de viaţă şi de trăire a credinţei, iar la sfârşitul celebrării a urmat procesiunea în „sfânta casă”.
Acest campus ecumenic este o experienţă de neuitat, o îmbogăţire spirituală dar şi umană, unde am avut cu toţii ocazia să ne simţim bine împreună, să ne respectam unii pe alţii creând unitate în diversitate.
Mulţumim Bunului Dumnezeu pentru aceste momente frumoase, mulţumim Biroului Pastoral şi tuturor celor care au făcut posibil acest schimb de experienţă.

Impresiile tinerilor participanţi

Horia Marchiş:
Pentru mine a fost ce-a de-a treia oară când am vizitat Centrul Papa Ioan Paul al II-lea: prima oară am fost la Forumul European al Tinerilor, apoi am fost în vizită cu un grup de preoţi şi călugări romano-catolici din comunitatea de slovaci a Diecezei de Oradea.
Campusul Ecumenic este o experienţă pe care fiecare tânăr ar fi bine sa o trăiască, deoarece este momentul oportun de a cunoaşte şi înţelege modul de a trăi credinţa al tinerilor aparţinând altor confesiuni. Faptul că toţi am acceptat să împărtăşim şi să trăim o săptămână împreună demonstrează că importanţa cea mai mare o are Dumnezeu şi credinţa în El, nu modul în care ne manifestăm credinţa.
Mulţumim lui Dumnezeu şi organizatorilor că au făcut posibilă această întâlnire şi că am participat şi noi, tinerii greco-catolici.

Rita Jurcă:
Mă bucur foarte mult că am reuşit să particip la acest campus ecumenic, unde am avut ocazia să cunosc oameni noi şi culturi noi, respectiv religii noi. Pentru mine a fost o experienţă deosebită şi de neuitat, aici m-am simţit cu adevărat om, iar pentru mine, om înseamnă a proveni de la Dumnezeu si a merge spre Dumnezeu. În această săptămână am învăţat lucruri noi, am avut un program frumos unde cu toţii am reuşit să ne cunoaştem şi să vorbim cât mai mult, am participat la discuţiile pe grupuri, unde am vorbit despre Spiritul Sfânt, fiecare în parte şi-a exprimat ideile şi propriile gânduri deschis în faţa noastră, am participat la workshop-uri, am vizitat „Sanctuario della santa casa di Loreto” care a fost un loc mirific, am fost foarte impresionată de minunăţiile acelei bazilici, am avut un moment de linişte pentru sufletele noastre acolo şi cred că cu toţii ne-am umplut de pace, linişte sufletească şi bucurie. Sunt foarte mandră ca am participat şi sper să mai particip în continuare la astfel de activităţi.

Andrei Dascălu:
Participarea la întâlnirea ecumenică de la Loreto ne-a oferit oportunitatea de a cunoaşte tineri având alte confesiuni, de a înţelege cultura şi obiceiurile din alte ţări, modul în care se desfăşoară liturghiile, dar şi viziunea acestora asupra lui Dumnezeu, ceea ce înseamnă Spiritul Sfânt pentru fiecare dintre noi şi cum putem să avem o viaţă spirituală în prezenţa acestuia.
Am reuşit să mă încarc spiritual, să mă rog pentru cei apropiaţi şi să fiu mai aproape de Dumnezeu. Ceea ce m-a impresionat cel mai mult a fost implicarea tinerilor participanţi în activităţile organizate pentru noi. Totodată, mărturiile unor tineri ne-a făcut să ne schimbăm modul în care percepem întâmplările mai puţin fericite din vieţile noastre, deoarece acestea sunt încercări care ne fac mai puternici şi reprezintă o cale de a ne apropia mai mult de Dumnezeu.
A fost o experienţă unică.

Xenia Bara:
Întâlnirea ecumenică de la Loreto a fost o experienţă deosebită. Am întâlnit oameni noi, având confesiuni şi tradiţii diferite, dar am constatat cu bucurie că avem foarte multe în comun.
Mi-au plăcut în mod deosebit discuţiile pe grupuri, unde am avut oportunitatea să ne împărtăşim gândurile şi trăirile în legătură cu ce înseamnă Spiritul Sfânt pentru fiecare dintre noi, cum îi simţim prezenţa şi cum acţionează în vieţile noastre.
Au fost memorabile şi serile în care am cântat împreună, reuşind să creăm bună-dispoziţie, să ne apropiem unii de alţii şi să legăm noi prietenii.
Am rămas plăcut impresionată de faptul că din ce în ce mai mulţi tineri aleg să îl primească pe Dumnezeu în vieţile lor şi să urmeze calea lui Cristos. Sper să am posibilitatea să particip şi pe viitor la aceste întâlniri, deoarece m-am simţit foarte bine şi am avut multe de învăţat.
Sr. Letizia

 

Evenimente foto legate de această ştire

Pentru a trimite o ştire, vă rugăm să folosiţi acest  formular.

Împreună salvăm Palatul Episcopal

Împreună salvăm Palatul Episcopal

Caută ştire:

Anul: 2018 » Eveniment: Inaugurarea anului academic 2018-2019 – Facultatea de Teologie Greco-Catolică Oradea » Titlu: 27255.jpg

Anul: 2018
Eveniment: Inaugurarea anului academic 2018-2019 – Facultatea de Teologie Greco-Catolică Oradea
Titlu: 27255.jpg