AcasăŞtiri201216 Iulie: Comunicat COMECE: Întâlnirea Anuală la Nivel Înalt a Liderilor Religioşi din UE

Episcopia Greco-Catolică Oradea

Adresă:

Str. Mihai Pavel nr. 4
410210 - Oradea
România

Telefon:

+40.259.436.492 +40.359.410.844 +40.359.410.845

Fax:

+40.259.430.509

Email:

Utilizatorii care au cont de email pe acest site, se pot autentifica folosind:

Ştiri

Comunicat COMECE: Întâlnirea Anuală la Nivel Înalt a Liderilor Religioşi din UE

Comunicat COMECE: Întâlnirea Anuală la Nivel Înalt a Liderilor Religioşi din UE

Solidaritatea interregională merită susţinere deplină de către UE şi statele membre în vederea depăşirii crizei economice şi demografice

Solidaritatea interregională a fost punctul central al întâlnirii din acest an a liderilor religioşi europeni cu preşedinţii instituţiilor UE. Aceasta a fost cea de-a opta întâlnire la nivel înalt care s-a organizat la invitaţia preşedintelui José Manuel Barroso şi a fost coprezidată de Herman Van Rompuy, preşedintele Consiliului European, şi László Surján, vice-preşedintele Parlamentului European.
Comisia Europeană menţine un dialog deschis, transparent şi constant cu bisericile şi comunităţile religioase, în conformitate cu Tratatul de la Lisabona, care a consacrat acest dialog în dreptul primar (articolul 17 TFUE). Una dintre aspectele acestui dialog este Întâlnirea anuală la nivel înalt a liderilor religioşi.
În acest an Comisia UE a dedicat Întâlnirea la nivel înalt pentru „Solidaritatea Interregională: setarea parametrilor pentru societatea de mâine din Europa”, deoarece anul 2012 marchează „Anul European pentru îmbătrânirea activă şi solidaritatea între generaţii”. Episcopii COMECE au dedicat, de asemenea, acestui subiect, Adunarea Plenară de Primăvară din acest an şi au subliniat faptul că generaţiile nu pot trăi numai pentru ele, ci ele trebuie să se bazeze unele pe altele. Dialogul şi Solidaritatea dintre generaţiile mai în vârstă şi generaţiile mai tinere sunt bazele pentru dezvoltarea umană a societăţilor noastre: ea aduce speranţă şi împlinire personală.
Pentru a face faţă crizei critice demografice din Europa, Mons André-Joseph Leonard, arhiepiscop de Malines-Bruxelles, a sugerat în şedinţa de astăzi, că între opţiuni diferite - pe lângă reforma sistemelor de pensii şi de imigrare - consolidarea familiilor, în special familiile stabile, este singurul mod realizabil de a depăşi criza. Acest lucru implică măsuri curajoase în domeniul politicii fiscale, sprijin financiar pentru al treilea sau al patrulea copil, măsuri sociale care favorizează munca pentru echilibrarea vieţii de familie.
În acest context, Mons Gianni Ambrosio (Italia), vice-preşedinte COMECE, a subliniat necesitatea pentru Europa şi statele sale membre de a păstra duminica ca zi săptămânală de odihnă comună. „Mai ales pentru familie, pentru viaţa spirituală a membrilor săi şi pentru relaţiile umane, atât în interiorul familiei, cât şi cu rudele şi prietenii, odihna comună de Duminică este de o importanţă fundamentală”. El a reamintit că Bisericile împreună cu sindicatele şi principalele organizaţii ale societăţii civile şi-au unit forţele pentru a proteja ziua liberă de Duminică în UE şi în legislaţia Statelor Membre.
Referindu-se la situaţia dramatică a şomajului în Spania, Mons. Adolfo Gonzales-Montes (Spania, delegat COMECE), a denunţat „practici politice iresponsabile şi imorale din Spania, care au condus la sacrificarea tinerei generaţii”, care acum sunt loviţi de o rată a şomajului de 50%. El a cerut UE să promoveze măsuri eficiente de combatere a şomajului în rândul tinerilor şi a subliniat rolul de susţinere a fondurilor UE, inclusiv contribuţia UE în domeniul politicienilor tineri.
În România, ca şi în multe ţări din Europa de Est, familiile sunt încercate de faptul că unul sau ambii părinţi trebuie să se deplaseze pentru a lucra în Europa de Vest, în scopul de a-şi sprijini familiile de acasă, a explicat Mons. Virgil Bercea (vice-preşedinte COMECE). „Aceasta este cauza destrămării multor familii şi a creşterii copiilor fără unul sau ambii părinţi, fapt care va crea alte probleme pentru societatea europeană pe termen lung”. El a cerut instituţiilor UE să creeze mecanisme specifice pentru ţări precum România, care va ajuta să se dezvolte mai rapid din punct de vedere economic, astfel încât să poată oferi oportunităţi pentru cetăţeni ei. „Aceste mecanisme ar trebui să includă transparenţă pentru modul în care banii publici sunt cheltuiţi, garanţii pentru un sistem independent de justiţie, eradicarea corupţiei, protecţia drepturilor omului şi a libertăţii religioase”.

Contact: Johanna Touzel, purtător de cuvânt şi ofiţer de presă COMECE
johanna.touzel@comece.eu Tel +32 (0)2 235 05 15

COMECE este Comisia Conferinţelor Episcopale din Uniunea Europeană şi cuprinde 26 de episcopi reprezentând toate statele membre ale Uniunii Europene. Pentru mai bine de 30 de ani, COMECE a însoţit procesul integrării europene şi şi-a oferit reflecţiile. COMECE aste astăzi partener de dialog al instituţiilor europene, după cum prevede articolul 17 (3) al Tratatului privind Funcţionarea Uniunii Europene.
Secretariatul COMECE

 

Evenimente foto legate de această ştire

Pentru a trimite o ştire, vă rugăm să folosiţi acest  formular.

Rugăciune pentru beatificarea episcopilor greco-catolici martiri

Rugăciune pentru beatificarea episcopilor greco-catolici martiri

Caută ştire:

Anul: 2018 » Eveniment: Debutul Festivalului European Music Open » Titlu: 26311.jpg

Anul: 2018
Eveniment: Debutul Festivalului European Music Open
Titlu: 26311.jpg