AcasăŞtiri201211 Mai: Comunicat de presă CER: Sesiunea de primăvară a Conferinţei Episcopilor din România – Blaj 8-10 mai 2012

Episcopia Greco-Catolică Oradea

Adresă:

Str. Mihai Pavel nr. 4
410210 - Oradea
România

Telefon:

+40.259.436.492 +40.359.410.844 +40.359.410.845

Fax:

+40.259.430.509

Email:

Utilizatorii care au cont de email pe acest site, se pot autentifica folosind:

Ştiri

Comunicat de presă CER: Sesiunea de primăvară a Conferinţei Episcopilor din România – Blaj 8-10 mai 2012

În perioada 8-10 mai 2012 a avut loc la Blaj Sesiunea de primăvară a Conferinţei Episcopilor din România. Sesiunea de lucru, care s-a desfăşurat între 8 şi 10 mai 2012, a fost găzduită de Arhiepiscopia Majoră a Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, iar lucrările au fost conduse de Preafericitul Cardinal Lucian Mureşan, Preşedinte CER.
Episcopii romano-catolici şi greco-catolici din România îşi exprimă îngrijorarea pentru situaţia proprietăţilor şi a lăcaşelor de cult încă neretrocedate. În acest sens, Conferinţa Episcopală Română solicită Statului Român să aplice legea şi să rezolve problema restituirii proprietăţilor şi a lăcaşurilor de cult confiscate de către statul comunist. CER a luat, totodată, la cunoştinţă despre situaţiile petrecute la Văşad şi Şişeşti, şi îşi exprimă preocuparea pentru faptul că reprezentanţii Bisericii Ortodoxe Române se opun aplicării legii şi îşi instigă proprii credincioşi. În acest context membrii Conferinţei şi-au exprimat consternarea în faţa faptului că bisericile catedrale de la Baia Mare şi Gherla sunt încă nerestituite. De asemenea, episcopii catolici îşi exprimă surprinderea faţă de refuzul Bisericii Ortodoxe Române de a accepta slujirea alternativă în bisericile greco-catolice confiscate de regimul comunist, în timp ce, în Occident, fraţii ortodocşi folosesc pentru uz liturgic sute de biserici puse la dispoziţie de Biserica Catolică.
Episcopii au luat în discuţie tema demnităţii persoanei umane şi cer tuturor credincioşilor să respecte învăţătura Bisericii asupra vieţii, să o promoveze de la origini şi până la sfârşit, solicitând în acelaşi timp autorităţilor Statului să respecte viaţa prin legi juste.
În cadrul lucrărilor, Episcopii au mai discutat despre rolul laicilor în Biserică, despre Întâlnirea Mondială a Familiilor (Milano, 30 mai - 3 iunie 2012), Ziua Tineretului Catolic – celebrată în acest an la nivel naţional (Iaşi, 25-29 iulie) –, despre Forumul Internaţional al Acţiunii Catolice (FIAC), ce se va întruni anul acesta tot la Iaşi (august 2012), şi alte teme cu caracter pastoral, social, ecumenic şi administrativ. De asemenea, episcopii au redactat o scrisoare pastorală comună prin care îndemnă pe fiecare creştin şi pe toţi oamenii de bună credinţă să-şi exercite dreptul şi responsabilitatea de a participa la vot pentru alegerile locale din 10 iunie 2012.
În acest an se împlinesc 100 de ani de la naşterea (5 iunie 1912) şi 10 ani de la trecerea la cele veşnice (22 mai 2002) a Cardinalului Alexandru Todea. Cu această ocazie, episcopii catolici din România au evocat, miercuri, 9 mai 2012, memoria Cardinalului Todea, în Capela Curiei Arhiepiscopiei Majore.
Următoarea sesiune ordinară a Conferinţei Episcopale Române va avea loc la Şumuleu Ciuc în perioada 25-27 septembrie 2012.
Conferinţa Episcopilor din România îi reuneşte pe toţi episcopii romano-catolici şi greco-catolici din România şi exprimă unitatea Bisericii locale şi uniunea intimă cu Urmaşul lui Petru, Sfântul Părinte. Conferinţa Episcopilor din România se reuneşte de două ori pe an (primăvara şi toamna), în sesiune ordinară. Preşedinţia CER este asumată alternativ de Biserica Romano-Catolică şi Biserica Greco-Catolică. Actualul preşedinte este Preafericitul Lucian Mureşan, Cardinal al Bisericii Catolice.

Secretar general
Pr. Eduard Mihai Coşa

Pentru a trimite o ştire, vă rugăm să folosiţi acest  formular.

Rugăciune pentru beatificarea episcopilor greco-catolici martiri

Rugăciune pentru beatificarea episcopilor greco-catolici martiri

Caută ştire:

Anul: 2018 » Eveniment: Comunicatul final al celei de-a XXI-a Întâlnire a Episcopilor Orientali din Europa » Titlu: 26285.jpg

Anul: 2018
Eveniment: Comunicatul final al celei de-a XXI-a Întâlnire a Episcopilor Orientali din Europa
Titlu: 26285.jpg