AcasăŞtiri20123 Mai: Comunicat de presă: Sub protecţia jandarmilor, greco-catolicii din Văşad au reintrat în biserică după 64 de ani

Episcopia Greco-Catolică Oradea

Adresă:

Str. Mihai Pavel nr. 4
410210 - Oradea
România

Telefon:

+40.259.436.492 +40.359.410.844 +40.359.410.845

Fax:

+40.259.430.509

Email:

Utilizatorii care au cont de email pe acest site, se pot autentifica folosind:

Ştiri

Comunicat de presă: Sub protecţia jandarmilor, greco-catolicii din Văşad au reintrat în biserică după 64 de ani

Comunicat de presă: Sub protecţia jandarmilor, greco-catolicii din Văşad au reintrat în biserică după 64 de ani

După 64 de ani, greco-catolicii din Văşad, judeţul Bihor, au reintrat în biserica greco-catolică din localitate pe data de 3 mai 2012. Reintrarea s-a făcut la ora 06:05 dimineaţa cu ajutorul executorului judecătoresc, care a pus în aplicare, sub protecţia jandarmilor, o hotărâre definitivă şi irevocabilă a justiţiei române care retroceda biserica din localitate Parohiei Greco-Catolice.
„Îi mulţumim lui Dumnezeu că am reuşit să reintrăm în biserică după atâţia ani şi că avem unde ne ruga”, a spus preotul Voicu Vlad, parohul greco-catolic din Văşad. „Păcat însă că, din cauza lipsei de deschidere a părţii ortodoxe pentru soluţii practice, a trebuit să se recurgă la executor judecătoresc şi jandarmi, când totul se putea face amiabil, în spirit frăţesc şi respect reciproc”.
Reprezentanţii greco-catolici au apelat la executorul judecătoresc datorită faptului că reprezentanţii Bisericii Ortodoxe Române au refuzat orice formă de dialog constructiv şi soluţia practică ca biserica greco-catolică din localitate să fie folosită alternativ de cele două comunităţi religioase.
Relaţia dintre ortodocşi şi greco-catolici continuă să rămână tensionată în localitate ca urmare a faptului că reprezentanţii Bisericii Ortodoxe Române i-au mobilizat în repetate rânduri pe credincioşii ortodocşi să se opună intrării greco-catolicilor în biserică.
Episcopia Greco-Catolică de Oradea face pe această cale un apel deschis Patriarhiei Române şi Episcopiei Ortodoxe de Oradea să se implice direct în a-şi controla reprezentanţii din teritoriu care incită credincioşii ortodocşi la ură interconfesională şi acţiuni antisociale contra greco-catolicilor.
De asemenea, facem un apel autorităţilor Statului Român să vegheze la asigurarea ordinii publice în localitate, astfel încât credincioşii greco-catolici să îşi poată folosi în linişte biserica.
Duminică, 6 mai 2012, începând cu orele 10:00, va avea loc prima Liturghie greco-catolică în biserica din Văşad după 64 de ani.

Istoricul situaţiei
Biserica greco-catolică din Văşad a fost confiscată în 1948 de regimul comunist şi dată Bisericii Ortodoxe Române. După căderea regimului comunist, ca urmare a refuzului sistematic al Bisericii Ortodoxe Române de a permite accesul credincioşilor greco-catolici din Văşad în biserică, Parohia Greco-Catolică a deschis acţiune în justiţie pentru recuperarea bisericii, proces care a fost câştigat definitiv şi irevocabil în 2011.
După câştigarea procesului, partea greco-catolică a încercat, în repetate rânduri, să ajungă la o înţelegere cu reprezentanţii Bisericii Ortodoxe Române pentru rezolvarea amiabilă a acestei situaţii şi a propus ca soluţie practică folosirea alternativă a bisericii greco-catolice de către ambele comunităţi religioase.
Folosirea alternativă a lăcaşului de cult greco-catolic atât de ortodocşi cât şi de greco-catolici este o soluţie practică propusă de Biserica Greco-Catolică astfel încât fiecare comunitate religioasă să se poată ruga într-o biserică. „În aceeaşi biserică este loc şi de unii şi de alţii”, spunea episcopul greco-catolic Virgil Bercea, comentând o situaţie similară celei de la Văşad care avut loc la Vălanii de Beiuş în 2008.
Reprezentanţii Bisericii Ortodoxe Române au refuzat sistematic această soluţie practică, afirmând că nu vor retroceda biserica greco-catolică din localitate şi nici nu-i vor lăsa pe greco-catolici să intre în ea.
Pe data de 5 aprilie 2012, înainte de Paşti, greco-catolicii au încercat să intre în biserică cu un executor judecătoresc şi au fost agresaţi fizic.
În urma acestui incident, episcopul greco-catolic Virgil Bercea i-a trimis o scrisoare Patriarhului Daniel, pe data de 10 aprilie, cerându-i să condamne public aceste acte de agresiune contra greco-catolicilor şi să se implice în reinstaurarea păcii interconfesionale la Văşad, astfel încât greco-catolicii să poată celebra Paştile în propria biserică. În răspunsul primit de la Patriarhie pe data de 11 aprilie, aceasta şi-a derogat orice responsabilitate, spunând că „astfel de situaţii regretabile să fie soluţionate prin dialog la nivel local. În situaţia în care nu se identifică o soluţie pastorală pe plan local, se poate apela la ajutorul ierarhilor din zonă, iar, ulterior, în ultimă instanţă, în cadrul dialogului oficial dintre Biserica Ortodoxă Română şi Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică”.
Pe data de 19 aprilie 2012, reprezentanţii Bisericii Ortodoxe din Văşad au semnat în faţa executorului judecătoresc un proces verbal în care se angajau că îi vor lăsa pe greco-catolici să intre în biserică în data de 26 aprilie, orele 10:00.
La data stabilită, pe 26 aprilie, însă, când reprezentanţii greco-catolici s-au deplasat cu executorul la faţa locului, reprezentanţii Bisericii Ortodoxe au strâns zeci de persoane, inclusiv copii, pe care i-au postat la intrarea în curtea bisericii, pentru a opri din nou intrarea greco-catolicilor în biserică.
În dimineaţa zilei de 2 mai 2012, episcopul greco-catolic Virgil Bercea i-a scris episcopului ortodox Sofronie solicitându-i să se implice personal în detensionarea situaţiei de la Văşad şi calmarea reprezentanţilor Bisericii Ortodoxe. Până la ora actuală nu s-a primit nici un răspuns din partea Episcopiei Ortodoxe.
Pe data de 3 mai 2012, la orele 06:05 dimineaţa, greco-catolicii au intrat în biserică cu executorul judecătoresc sub protecţia jandarmilor.
Biroul de presă

 

Evenimente foto legate de această ştire

Pentru a trimite o ştire, vă rugăm să folosiţi acest  formular.

Rugăciune pentru beatificarea episcopilor greco-catolici martiri

Rugăciune pentru beatificarea episcopilor greco-catolici martiri

Caută ştire:

Anul: 2018 » Eveniment: Întâlnirea de 10 ani – Promoţia 2008 » Titlu: 26389.jpg

Anul: 2018
Eveniment: Întâlnirea de 10 ani – Promoţia 2008
Titlu: 26389.jpg