AcasăŞtiri20122 Mai: Episcopul greco-catolic Virgil Bercea îi scrie episcopului ortodox Sofronie să se implice personal în calmarea ortodocşilor din Văşad

Episcopia Greco-Catolică Oradea

Adresă:

Str. Mihai Pavel nr. 4
410210 - Oradea
România

Telefon:

+40.259.436.492 +40.359.410.844 +40.359.410.845

Fax:

+40.259.430.509

Email:

Utilizatorii care au cont de email pe acest site, se pot autentifica folosind:

Ştiri

Episcopul greco-catolic Virgil Bercea îi scrie episcopului ortodox Sofronie să se implice personal în calmarea ortodocşilor din Văşad

Preasfinţitul Virgil Bercea, episcop greco-catolic de Oradea, s-a adresat într-o scrisoare deschisă Preasfinţitului Sofronie, episcop ortodox de Oradea, pe data de 2 mai, solicitându-i să intervină personal „pentru a calma reprezentanţii Bisericii Ortodoxe din localitatea Văşad şi pentru a reinstaura pacea interconfesională şi buna înţelegere în localitate”.
Situaţia conflictuală dintre ortodocşi şi greco-catolici la Văşad s-a iscat datorită faptului că reprezentanţii Bisericii Ortodoxe incită credincioşii ortodocşi din localitate să se opună intrării greco-catolicilor în biserica pe care au câştigat-o în instanţă în urma unei hotărâri definitive şi irevocabile.
Greco-catolicii au fost nevoiţi să apeleze la justiţie ca să poată intra în biserica greco-catolică confiscată în 1948 şi dată Bisericii Ortodoxe Române deoarece, în decursul anilor de la căderea regimului comunist, partea ortodoxă a refuzat sistematic acceptarea soluţiei practice ca ambele culte să folosească biserica greco-catolică în mod alternativ.
„Ştiţi bine că la biserica greco-catolică Sfântul Gheorghe din Oradea, de 10 ani ortodocşii şi greco-catolicii celebrează în aceeaşi biserică la ore alternative şi este pace şi bună înţelegere între oameni”, a arătat episcopul Virgil Bercea în scrisoarea sa.
„În Occident românii ortodocşi celebrează în sute şi sute de biserici catolice fără nici o problemă. De ce la Văşad nu se doreşte pacea interconfesională?” a întrebat episcopul greco-catolic.
Pe data de 5 aprilie 2012, înainte de Paşti, greco-catolicii au încercat să intre în biserică cu un executor judecătoresc şi au fost agresaţi fizic.
Ulterior, pe data de 19 aprilie 2012, partea ortodoxă a semnat în faţa executorului judecătoresc un proces verbal în care se angaja că îi va lăsa pe greco-catolici să intre în biserică în data de 26 aprilie, orele 10:00.
La data stabilită, pe 26 aprilie, însă, când reprezentanţii greco-catolici s-au deplasat cu executorul la faţa locului, reprezentanţii Bisericii Ortodoxe au strâns zeci de persoane, inclusiv copii, pe care i-au postat la intrarea în curtea bisericii, pentru a opri din nou intrarea greco-catolicilor în biserică.
Această atitudine de ostilitate promovată de reprezentanţii Bisericii Ortodoxe creează o situaţie tensionată între ortodocşi şi greco-catolici, tulburând frăţeasca convieţuire a localnicilor din Văşad.
„În numele Domnului Isus Cristos răstignit şi înviat vă rog să interveniţi pentru a reinstaura pacea interconfesională la Văşad astfel încât oamenii să poată trăi ca fraţii, în bună înţelegere unii cu alţii”, şi-a încheiat episcopul Virgil Bercea scrisoarea adresată episcopului Sofronie.

Pentru cei interesaţi, redăm în continuare conţinutul scrisorii episcopului greco-catolic:

Nr. 429 / 02.05.2012

Preasfinţiei Sale, Preasfinţitului
SOFRONIE
Episcopul Oradiei

Preasfinţite Părinte,
Mă adresez Preasfinţiei Voastre să interveniţi personal pentru a calma reprezentanţii Bisericii Ortodoxe din localitatea Văşad şi pentru a reinstaura pacea interconfesională şi buna înţelegere în localitate.
După cum ştiţi, datorită faptului că greco-catolicii din localitate nu au fost lăsaţi de partea ortodoxă să se roage în biserica greco-catolică confiscată în 1948, am fost nevoiţi să deschidem proces pentru recuperarea bisericii, proces pe care l-am câştigat. Atât înainte de deschiderea procesului, cât şi după câştigarea acestuia, am transmis în repetate rânduri reprezentanţilor Bisericii Ortodoxe că nu dorim să-i scoatem pe fraţii noştri, credincioşii ortodocşi, din biserică. Suntem convinşi că biserica din localitate poate fi folosită alternativ de ambele culte.
Cu toate acestea, reprezentanţii Bisericii Ortodoxe continuă să instige lumea la acţiuni anti-sociale, opoziţie la aplicarea legii, căutând prin orice mijloace să-i oprească pe greco-catolici să intre în biserică.
Ştiţi bine că la biserica greco-catolică Sfântul Gheorghe din Oradea, de 10 ani ortodocşii şi greco-catolicii celebrează în aceeaşi biserică la ore alternative şi este pace şi bună înţelegere între oameni. În Occident românii ortodocşi celebrează în sute şi sute de biserici catolice fără nici o problemă.
De ce la Văşad nu se doreşte pacea interconfesională?
În numele Domnului Isus Cristos răstignit şi înviat vă rog să interveniţi pentru a reinstaura pacea interconfesională la Văşad astfel încât oamenii să poată trăi ca fraţii, în bună înţelegere unii cu alţii.

† Virgil Bercea

Biroul de presă

Pentru a trimite o ştire, vă rugăm să folosiţi acest  formular.

Rugăciune pentru beatificarea episcopilor greco-catolici martiri

Rugăciune pentru beatificarea episcopilor greco-catolici martiri

Caută ştire:

Anul: 2018 » Eveniment: Casa Iuliu Maniu din Şimleu are o nouă faţă » Titlu: 26326.jpg

Anul: 2018
Eveniment: Casa Iuliu Maniu din Şimleu are o nouă faţă
Titlu: 26326.jpg