AcasăŞtiri201219 Aprilie: Patriarhia Bisericii Ortodoxe Române răspunde scrisorii P.S. Virgil Bercea despre agresarea greco-catolicilor din Văşad

Episcopia Greco-Catolică Oradea

Adresă:

Str. Mihai Pavel nr. 4
410210 - Oradea
România

Telefon:

+40.259.436.492 +40.359.410.844 +40.359.410.845

Fax:

+40.259.430.509

Email:

Utilizatorii care au cont de email pe acest site, se pot autentifica folosind:

Ştiri

Patriarhia Bisericii Ortodoxe Române răspunde scrisorii P.S. Virgil Bercea despre agresarea greco-catolicilor din Văşad

Patriarhia Bisericii Ortodoxe Române a răspuns pe data de 11 aprilie 2012 scrisorii adresate cu o zi înainte Patriarhului Daniel de către P.S. Virgil Bercea, în care i-a scris Patriarhului despre agresarea fizică a greco-catolicilor la Văşad, jud. Bihor. În cadrul respectivei scrisori, P.S. Virgil Bercea îi cerea Patriarhului Daniel să condamne „public aceste acte de agresiune împotriva greco-catolicilor întreprinse ori instigate de reprezentanţii Bisericii Ortodoxe” şi să solicite ca legea să fie aplicată.
Pe data de 5 aprilie 2012 greco-catolici din Văşad ar fi trebuit să intre în biserică pe baza unei hotărâri judecătoreşti definitive şi irevocabile. Reprezentanţii Bisericii Ortodoxe Române nu numai că s-au împotrivit aplicării legii şi au adresat insulte verbale reprezentanţilor greco-catolici, dar i-au şi agresat fizic pe cei din urmă.
Greco-catolicii din Văşad au apelat la justiţie deoarece de 20 de ani reprezentanţii Bisericii Ortodoxe Române refuză orice soluţie practică care să le permită greco-catolicilor să poată şi ei folosi biserica greco-catolică din localitate, confiscată în 1948 şi dată de statul comunist în folosinţa Bisericii Ortodoxe Române.
Prezentăm pentru informare textul integral al scrisorii primite din partea Bisericii Ortodoxe Române:

PATRIARHIA ROMÂNĂ
CANCELARIA SFÂNTULUI SINOD

Preasfinţitului Părinte Virgil Bercea,
Episcopul Român-Unit cu Roma, Greco-Catolic, al Oradiei

Spre ştiinţă: Preasfînţitului Părinte Sofronie,
Episcopul Oradiei

Bucureşti, 11 aprilie 2012

Preasfinţite Părinte Episcop,
La Patriarhia Română s-a primit scrisoarea Preasfinţiei Voastre nr. 374 din 10 aprilie 2012, prin care ne informaţi despre durerile credincioşilor greco-catolici din Văşad, judeţul Bihor, care nu au reuşit să intre în posesia bisericii din localitate, deşi aceştia ar avea o hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă.
Patriarhia Română regretă situaţia creată şi îşi exprimă speranţa ca, pe viitor, să nu se mai ajungă la asemenea momente nedorite între cele două comunităţi de credincioşi români. Pentru ca acest deziderat al nostru să se poată îndeplini, considerăm imperios necesar ca astfel de situaţii regretabile să fie soluţionate prin dialog la nivel local. În situaţia în care nu se identifică o soluţie pastorală pe plan local, se poate apela la ajutorul ierarhilor din zonă, iar, ulterior, în ultimă instanţă, în cadrul dialogului oficial dintre Biserica Ortodoxă Română şi Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică.
Ne exprimăm speranţa că situaţia tensionată dintre ortodocşii şi greco-catolicii din localitatea Văşad, judeţul Bihor, se va rezolva în duh paşnic şi amiabil.
Din încredinţarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul României,

† Ciprian Câmpineanul
Episcop vicar patriarhal

Biroul de presă

Pentru a trimite o ştire, vă rugăm să folosiţi acest  formular.

Rugăciune pentru beatificarea episcopilor greco-catolici martiri

Rugăciune pentru beatificarea episcopilor greco-catolici martiri

Caută ştire:

Anul: 2018 » Eveniment: Câştigătorii concursului „Contribuţii sălăjene la Marea Unire” la Roma » Titlu: 26339.jpg

Anul: 2018
Eveniment: Câştigătorii concursului „Contribuţii sălăjene la Marea Unire” la Roma
Titlu: 26339.jpg