AcasăŞtiri20126 Aprilie: Comunicat de presă: Biserica Ortodoxă Română s-a opus prin violenţă aplicării legii şi retrocedării bisericii greco-catolice din Văşad, jud. Bihor

Episcopia Greco-Catolică Oradea

Adresă:

Str. Mihai Pavel nr. 4
410210 - Oradea
România

Telefon:

+40.259.436.492 +40.359.410.844 +40.359.410.845

Fax:

+40.259.430.509

Email:

Utilizatorii care au cont de email pe acest site, se pot autentifica folosind:

Ştiri

Comunicat de presă: Biserica Ortodoxă Română s-a opus prin violenţă aplicării legii şi retrocedării bisericii greco-catolice din Văşad, jud. Bihor

Comunicat de presă: Biserica Ortodoxă Română s-a opus prin violenţă aplicării legii şi retrocedării bisericii greco-catolice din Văşad, jud. Bihor

Nr. 361 / 06.04.2012

Pe data de 5 aprilie 2012 reprezentanţii Bisericii Ortodoxe Române din localitatea Văşad, jud. Bihor, s-au opus prin violenţă aplicării unei hotărâri judecătoreşti definitive şi irevocabile care dispunea retrocedarea bisericii greco-catolice din localitate, aflată în posesia Bisericii Ortodoxe Române.
Această atitudine ostilă şi violentă a Bisericii Ortodoxe Române în perioada Postului Paştelui este cu atât mai greu de înţeles, cu cât, în cadrul mai multor întâlniri de dialog, Episcopia Greco-Catolică de Oradea a asigurat partea ortodoxă că va putea să folosească în continuare, alternativ, lăcaşul de cult cu comunitatea greco-catolică din localitate.
Biserica greco-catolică din Văşad a fost confiscată de Statul Român în 1948 şi dată în folosinţă Bisericii Ortodoxe Române. După căderea regimului comunist, ca urmare a refuzului sistematic al Bisericii Ortodoxe Române de a permite accesul credincioşilor greco-catolici din Văşad în biserică, Parohia Greco-Catolică a deschis acţiune în justiţie pentru recuperarea bisericii, proces care a fost câştigat definit şi irevocabil în 2011.
După câştigarea procesului, partea greco-catolică a încercat, în repetate rânduri, să ajungă la o înţelegere cu reprezentanţii Bisericii Ortodoxe Române pentru rezolvarea amiabilă a acestei situaţii şi a propus ca soluţie practică folosirea alternativă a bisericii greco-catolice de către ambele comunităţi religioase. Reprezentanţii Bisericii Ortodoxe Române au refuzat sistematic această soluţie, afirmând că nu vor retroceda biserica greco-catolică din localitate.
Ca urmare a acestui refuz, joi, 5 aprilie 2012, reprezentanţii greco-catolici s-au deplasat la faţa locului cu executorul judecătoresc Popovici Dorin pentru a pune în aplicare hotărârea judecătorească şi a intra în biserica care le aparţine de drept. Pentru a opri acest lucru, reprezentanţii Bisericii Ortodoxe Române au strâns mai mulţi preoţi din localităţile învecinate şi credincioşi ortodocşi din Văşad, pe care i-au organizat în vederea împiedicării punerii în aplicare a legii. Cu această ocazie, pe lângă intimidări şi injurii scandate de reprezentanţii Bisericii Ortodoxe Române, aceştia i-au agresat fizic pe reprezentanţii greco-catolici, pe unii lovindu-i din spate, iar unuia aruncându-i aparatul de filmat din mână.
Îngrijorătoare în acest sens este reacţia întârziată a autorităţilor, care ar fi trebuit să asigure ordinea publică şi aplicarea legii.
Considerând instigările pe care reprezentanţii Bisericii Ortodoxe Române le fac pentru a incita oamenii la acţiuni antisociale şi a-i organiza în vederea împiedicării aplicării legii, Episcopia Greco-Catolică de Oradea face pe această cale apel la toate autorităţile statului pentru a restabili legea în Văşad, astfel încât credincioşii greco-catolici din localitate să poată celebra Învierea Domnului în biserică.
Biroul de presă

Pentru a trimite o ştire, vă rugăm să folosiţi acest  formular.

Rugăciune pentru beatificarea episcopilor greco-catolici martiri

Rugăciune pentru beatificarea episcopilor greco-catolici martiri

Caută ştire:

Anul: 2018 » Eveniment: Debutul Festivalului European Music Open » Titlu: 26315.jpg

Anul: 2018
Eveniment: Debutul Festivalului European Music Open
Titlu: 26315.jpg