AcasăŞtiri200930 Iulie: Interviu cu PS Virgil Bercea la INTC 2009

Episcopia Greco-Catolică Oradea

Adresă:

Str. Mihai Pavel nr. 4
410210 - Oradea
România

Telefon:

+40.259.436.492 +40.359.410.844 +40.359.410.845

Fax:

+40.259.430.509

Email:

Utilizatorii care au cont de email pe acest site, se pot autentifica folosind:

Ştiri

Interviu cu PS Virgil Bercea la INTC 2009

„Avem speranţe că generaţia tânără poate duce mai departe cuvântului Domnului”
PS Virgil Bercea a fost unul dintre episcopii care au participat la INTC Baia Mare şi este unul dintre clericii greco-catolici care cred în forţa credinţei tinerilor şi mai ales în unitatea Bisericii.
– Prea Sfinţia Voastră, ce concluzii aţi putea trage în urma desfăşurării celei de-a XI-a ediţii a Întâlnirii Naţionale a Tineretului Catolic (INTC) din Baia Mare?
– În primul rând că sunt bune speranţe pentru societate şi Biserică. Văzând aceşti tineri care s-au comportat într-o manieră deosebită faţă de valorile creştine, putem să ne dăm seama că bunul Dumnezeu a sădit foarte multe valori în sufletul acestor tineri care mâine se vor exprima ca atare, atât în viaţa socială, cât şi în cea a Bisericii.
– Are Biserica încredere în tinerii săi, că-i va duce mai departe valorile şi că le vor păstra nealterate în timp?
– Cu siguranţă, în credinţă este o evoluţie care se bazează pe fundamentele creştine ale Evangheliei şi tradiţiei. Dincolo de acest lucru, această evoluţie organică putem să o vedem în aceşti tineri. Sunt persoane în vârstă care ne-au transmis credinţa, dar vedem că tinerii au, cu adevărat, capacitatea de prelua anumite responsabilităţi. Spre exemplu, a fost impresionant faptul că ei au făcut acel pelerinaj la Mănăstirea „Sfânta Maria” din Baia Mare şi că, după ce au urcat pe jos până acolo, ei au rămas în meditaţie şi rugăciune. Acest gest este încă o dovadă că putem avea speranţe reale că generaţia tânără poate duce mai departe cuvântului Domnului. Trebuie să credem că ei vor prelua şi vor duce peste veacuri valori perene care au forţa de a transforma omul şi societatea.
– Nu vă este frică ca în timp se pot produce anumite mutaţii sau denaturări în privinţa păstrării tradiţiei autentice a Bisericii?
– Este relativ acest lucru, pentru că tradiţia Bisericii nu înseamnă doar primele secole creştine, ci ea este evoluţia organică a vieţii Bisericii. Atunci când nu se abandonează cuvântul Domnului, fiecare generaţie poate aduce contribuţia ei proprie. În plus, atunci când credinţa este spălată cu sângele martirilor nu se poate spune că este întinată tradiţia, din contră, tocmai aceasta este latura cea mai autentică a tradiţiei. Ceea ce astăzi se întâmplă cred că este doar o continuitate organică şi binecuvântată de Dumnezeu.
– În opinia dumneavoastră, care sunt cele mai acute probleme ce îi frământă pe tinerii de astăzi?
– Tot ceea ce se întâmplă în această lume nu le este străin nici acestor tineri. Ei trebuie să înţeleagă că aceste frământări ale societăţi în care trăiesc, intră într-o oarecare normalitate a zilelor contemporane. Însă cea mai mare provocare actuală este legată de credinţă, pentru că mass-media sau internetul nu mai reprezintă provocări pentru tineri. Sunt atât de ancoraţi de comunicarea în lumea virtuală, încât marea noastră responsabilitate, a păstorilor, este aceea de a aduce tinerii în lumea reală a credinţei.
– Cât de important este ecumenismul în contextul vieţii creştine actuale?
– Ecumenismul este un lucru fundamental, pentru că tinerii noştri, şi nu are importanţă cărui cult aparţin, se simt extraordinar de bine între ei, nu îşi pun absolut nicio problematică vizavi de relaţia dintre ei. Probleme le creăm noi, cei care suntem puşi pe anumite scaune, şi lucrurile nu se vor aşeza, într-un sens benefic, decât în momentul în care vor renunţa la conştiinţa acestor scaune. Dar dincolo de acest lucru, mai ales aici, în Ardeal, cred că nu mai există familie care să fie, spre exemplu, ortodoxă sau catolică pură. Există familii mixte, români - maghiari, saşi - nemţi, ortodocşi - greco-catolici, etc. Ceea ce este foarte impresionant este că ei se înţeleg foarte bine şi nu au probleme. Sunt convins că într-un mâine, bunul Dumnezeu va reuşi să recompună unitatea distrusă a Bisericii de către noi, oamenii. Noi suntem singurii vinovaţi şi am sfâşiat cămaşa lui Cristos. Aşa cum în 1989 nimeni nu s-a aşteptat ca regimul comunist să cadă, aşa cred că va veni şi unitatea Bisericii, atunci când ne aşteptăm mai puţin.
Ionuţ HOROBA
www.intc2009.com

Pentru a trimite o ştire, vă rugăm să folosiţi acest  formular.

Rugăciune pentru beatificarea episcopilor greco-catolici martiri

Rugăciune pentru beatificarea episcopilor greco-catolici martiri

Caută ştire:

Anul: 2018 » Eveniment: Conferinţele Unirii 5 » Titlu: 25880.jpg

Anul: 2018
Eveniment: Conferinţele Unirii 5
Titlu: 25880.jpg