AcasăŞtiri20123 Martie: P.S. Valeriu Traian Frenţiu omagiat la Holod

Episcopia Greco-Catolică Oradea

Adresă:

Str. Mihai Pavel nr. 4
410210 - Oradea
România

Telefon:

+40.259.436.492 +40.359.410.844 +40.359.410.845

Fax:

+40.259.430.509

Email:

Utilizatorii care au cont de email pe acest site, se pot autentifica folosind:

Ştiri

P.S. Valeriu Traian Frenţiu omagiat la Holod

P.S. Valeriu Traian Frenţiu omagiat la Holod

La 25 februarie s-au împlinit 90 de ani de când PS Valeriu Traian Frenţiu a fost numit urmaş al episcopului martir Demetriu Radu (ucis în atentatul din Parlament), în scaunul Episcopal de la Oradea. Protopopiatul de Holod a găsit de cuviinţă să omagieze activitatea Preasfinţiei Sale în acest protopopiat, joi 1 Martie, când preoţii din protopopiat s-au întâlnit la Holod, unde au celebrat o slujbă de pomenire pentru Preasfinţitul Frenţiu, urmată de un moment de împărtăşire spirituală.
Pentru început Pr. Protopop Gheorghe Seica a prezentat mesajul Sfântului Părinte Papa Benedict al XVI-lea pentru Postul Mare din 2012 şi o meditaţie despre „jertfă şi slujire” în viaţa preotului.
Apoi, din paginile revistei „Vestitorul” (1925-1948) editată la iniţiativa şi cu sprijinul episcopului Frenţiu pentru ca „aşa să putem începe o viaţă nouă sufletească, urmând Mântuitorului nostru Isus Cristos întru toate” (din primul număr al revistei) am aflat că protopopiatul Holod a beneficiat de un ajutor substanţial din partea Domniei Sale. Majoritatea bisericilor din protopopiat au fost zidite cu sprijinul său. Bisericile din Holod „zidită din dărnicia” şi „pe cheltuiala proprie a în. Prea Sfinţiei Sale Episc. Excel. Dl. Dr. Valer Traian Frenţiu” şi din Vintere au fost consacrate în 28, respectiv 29 iunie 1936. La Drăgeşti a adus călugări franciscani cu ajutorul cărora a zidit Mănăstirea Sf. Anton, ridicând-o la rang de Sanctuar şi loc de pelerinaj pentru Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului din 15 august. Nu vom aminti cum a beneficiat fiecare parohie în parte de atenţia şi sprijinul episcopului Frenţiu, dar putem spune că nici-o parohie nu a fost lăsată la o parte. Iată de ce se cuvenea să ne amintim şi să cinstim memoria episcopului Frenţiu, pe care autorităţile instalate la putere după al doilea război mondial l-au închis în mănăstirile ortodoxe de la Dragoslavele şi Căldăruşani, unde i s-a propus trecerea la Biserica Ortodoxă, iar apoi la Penitenciarul de la Sighet, unde şi-a dat viaţa ca martir pentru credinţa în Cristos şi Biserica sa.
Evenimentul s-a încheiat cu o agapă fraternă de post oferită de părintele paroh Ioan Tătar şi pregătită de doamna preoteasă.
Pr. Alexandru Chivari

Pentru a trimite o ştire, vă rugăm să folosiţi acest  formular.

Rugăciune pentru beatificarea episcopilor greco-catolici martiri

Rugăciune pentru beatificarea episcopilor greco-catolici martiri

Caută ştire:

Anul: 2018 » Eveniment: Debutul Festivalului European Music Open » Titlu: 26312.jpg

Anul: 2018
Eveniment: Debutul Festivalului European Music Open
Titlu: 26312.jpg