AcasăŞtiri20122 Martie: Întâlnirea preoţilor din Protopopiatul Emilia-Romagna, Italia

Episcopia Greco-Catolică Oradea

Adresă:

Str. Mihai Pavel nr. 4
410210 - Oradea
România

Telefon:

+40.259.436.492 +40.359.410.844 +40.359.410.845

Fax:

+40.259.430.509

Email:

Utilizatorii care au cont de email pe acest site, se pot autentifica folosind:

Ştiri

Întâlnirea preoţilor din Protopopiatul Emilia-Romagna, Italia

Întâlnirea preoţilor din Protopopiatul Emilia-Romagna, Italia

Sâmbătă, 25 februarie 2012, Parohia Greco-Catolică „Adormirea Maicii Domnului” din Imola a fost gazda Întâlnirii preoţilor din Protopopiatul Emilia-Romagna. La această întâlnire au fost prezenţi părintele protopop Marinel Mureşan, paroh de Bologna, pr. Tiberiu Sârbu, paroh de Imola şi gazda acestei întâlniri, pr. Cristian Coste, paroh de Rimini, pr. David Mihai, paroh de Forli şi Cesena, pr. Horea Augustin Costinaş, paroh de Faenza, pr. Dan Todea, paroh de Lugo. Ziua a început cu săvârşirea Sfintei Liturghii în Biserica „San Giacomo”.
Întâlnirea slujitorilor din această regiune a avut loc sub conducerea părintelui Marinel Mureşan, protopop de Emilia-Romagna. În sesiunea de lucru s-au dezbătut diferite probleme organizatorice, dar şi diverse iniţiative. Preoţilor le-au fost aduse la cunoştinţă mai multe aspecte de ordin administrativ. S-a subliniat importanţa acestor întâlniri protopopiale şi s-a stabilit ca acestea să se realizeze o dată la două luni. S-au abordat diferite teme, printre care: s-a vorbit despre importanţa cercurilor pastorale, s-a discutat despre întărirea relaţiilor dintre preotese (iar cu privire la acest subiect s-au propus exerciţii spirituale pentru toate preotesele din Italia pe parcursul anului). Părintele protopop spunea că, în perioada aceasta a Postului Mare, preoţii trebuie să fie nu doar un exemplu pentru cei din jur, ci mai mult, să le fie de ajutor, să le fie aproape credincioşilor, pentru a confirma că suntem fraţi întru Cristos, că trebuie văzut ce se poate face concret, gratuit sau printr-un ajutor.
Pe ordinea de zi a fost şi pelerinajul anual de la Padova unde, în mijlocul credincioşilor, în acest an se va afla PS Mihai Frăţilă, episcop greco-catolic al Vicariatului de Bucureşti. În continuare s-au mai dezbătut şi alte teme de interes pastoral-misionar cum ar fi continuarea activităţilor pastorale de catehizare a credincioşilor, realizarea unui curs destinat laicilor, astfel încât unii dintre ei să se formeze ca lideri spirituali ai comunităţii. Un alt punct discutat este cel al unor tehnici de implementare destinate momentelor de rugăciune din cursul săptămânii, în parohie. O propunere venită din partea unui preot a fost aceea de a se realiza un schimb de experienţă între parohiile din România şi cele din Italia, astfel, fiecare parohie din regiunea Emilia-Romagna să colaboreze cu una din România
Pe lângă aceste propuneri s-a mai discutat despre diversele iniţiative propuse la Rimini în luna septembrie 2011. Una dintre aceste propuneri ar fi realizarea unei întâlniri a tuturor credincioşilor greco-catolici români prezenţi pe teritoriul Italiei. Prin această întâlnire, comunitatea greco-catolică din Italia propune o redeşteptare a poporului român - e nevoie sa creştem oameni de valoare. În societatea de azi există o mare problemă, aceasta ar fi lipsa tinerilor pe care-i dorim implicaţi în diversele activităţi ale lumii în care trăim. „Este nevoie de laici, iar pentru aceasta trebuie să facem ceva”, încheie părintele Marinel Mureşan acest subiect.
S-a amintit faptul că exerciţiile spirituale pentru preoţi din acest an vor avea loc la Cesena în data de 7 Aprilie 2012 şi că pe parcursul acestui post se va celebra Maslu în fiecare parohie greco-catolică.
În încheiere părintele protopop Marinel Mureşan a transmis că în viitorul apropiat se doreşte deschiderea de noi parohii.
Următoarea întâlnire a preoţilor din protopopiat va avea loc în ziua de 24 martie a.c. în parohia greco-catolică „Sfântul Andrei” din Recanati, provincia de Marche.
Mulţumim bunului Dumnezeu pentru acest moment petrecut împreună şi îl rugăm să ne binecuvânteze pe toţi.
Alexandru Petricaş

Pentru a trimite o ştire, vă rugăm să folosiţi acest  formular.

Rugăciune pentru beatificarea episcopilor greco-catolici martiri

Rugăciune pentru beatificarea episcopilor greco-catolici martiri

Caută ştire:

Anul: 2018 » Eveniment: Monumentala lucrare 'Te Deum', de Bruckner, interpretată la Oradea în Festivalul European Music Open » Titlu: 26343.jpg

Anul: 2018
Eveniment: Monumentala lucrare 'Te Deum', de Bruckner, interpretată la Oradea în Festivalul European Music Open
Titlu: 26343.jpg