AcasăŞtiri201220 Februarie: Preafericirea Sa Lucian Mureşan creat Cardinal al Bisericii Catolice. Roma 18-20 februarie 2012

Episcopia Greco-Catolică Oradea

Adresă:

Str. Mihai Pavel nr. 4
410210 - Oradea
România

Telefon:

+40.259.436.492 +40.359.410.844 +40.359.410.845

Fax:

+40.259.430.509

Email:

Utilizatorii care au cont de email pe acest site, se pot autentifica folosind:

Ştiri

Preafericirea Sa Lucian Mureşan creat Cardinal al Bisericii Catolice. Roma 18-20 februarie 2012

Preafericirea Sa Lucian Mureşan creat Cardinal al Bisericii Catolice. Roma 18-20 februarie 2012

Sâmbătă, 18 februarie 2012, Papa Benedict al XVI-lea a celebrat un nou Consistoriu Ordinar Public. Cu această ocazie au fost creaţi 22 de noi cardinali ai Bisericii Catolice, printre care şi Preafericitul Părinte Lucian Mureşan, Arhiepiscop Major al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică.
Consistoriul a avut loc în Bazilica Sfântul Petru din Vatican, debutând cu o procesiune a noilor purpuraţi, plecând de la capela Sfântului Sebastian unde se află mormântul Fericitului Ioan Paul al II-lea, până la altarul central al Bazilicii. La momentul liturgic indicat, fiecare cardinal a urcat la altarul Confesiunii Sfântului Apostol Petru, unde a primit bereta roşie, simbol al dăruirii până la vărsarea sângelui din dragoste faţă de Biserică, inelul de cardinal, având încrustate figurile Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, şi o stea ce o reprezintă pe Maica Domnului, precum şi decretul de numire, conţinând numele bisericii al cărei titular devenea noul cardinal şi care pentru Preafericitul Lucian este biserica Sfântului Atanasie de la Roma.
După această ceremonie, Preafericitul Lucian, împreună cu membrii Sfântului Sinod al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, cu Arhiepiscopul Romano-Catolic de Bucureşti, Ioan Robu, şi cu Episcopul Romano-Catolic de Iaşi, Petru Gherghel, au participat la un prânz festiv oferit de Congregaţia pentru Bisericile Orientale, la care au fost prezenţi, la invitaţia Cardinalului Leonardo Sandri, Prefectul Congregaţiei pentru Bisericile Orientale, mai mulţi purpuraţi, printre care decanul Colegiului Cardinalilor, Eminenţa Sa, Angelo Sodano, Arhiepiscopul de Viena, Christoph Schönborn, precum şi alţi invitaţi.
În după-amiaza zilei de sâmbătă, 18 februarie, noul cardinal, Preafericirea Sa Lucian, a primit în foaierul Aulei Paul al VI-lea din Vatican şi a binecuvântat sutele de credincioşi veniţi cu acest prilej din România din toate eparhiile greco-catolice, precum şi din diaspora. În acelaşi context, Cardinalul Lucian a fost felicitat de către Secretarul de Stat al Sanctităţii Sale, Cardinalul Tarcisio Bertone, de Cardinalul Angelo Bagnasco, Preşedintele Conferinţei Episcopale Italiene, de monseniorul Georg Gänswein, secretarul personal al Sfântului Părinte Papa Benedict şi de alte înalte feţe bisericeşti.
La acest moment istoric pentru Biserica Română Unită cu Roma şi pentru întreaga ţară au fost prezenţi importanţi reprezentanţi ai vieţii politice din România.
În seara zilei de sâmbătă a fost organizată o recepţie oferită de Ambasada României pe lângă Sfântul Scaun în cinstea noului Cardinal Român, ocazie cu care Excelenţa Sa, Ambasadorul Bogdan Tătaru-Cazaban, a exprimat aprecierea Statului Român pentru această numire care onorează întreaga naţiune română. Cardinalul Lucian, în discursul rostit cu această ocazie a mulţumit distinselor autorităţi prezente şi tuturor invitaţilor.
Duminică, 19 februarie 2012, Sfântul Părinte Papa Benedict al XVI-lea a celebrat Sfânta Liturghie în Bazilica Sfântul Petru împreună cu noii cardinali. Suveranul Pontif a subliniat, în cuvântul său de învăţătură, aspectul universalităţii Bisericii Catolice, care se exprimă şi prin celebrarea acestui Consistoriu, invitând noii purpuraţi la o adâncă conştientizare a misiunii la care sunt chemaţi în slujirea poporului lui Dumnezeu şi în spirit de colaborare cu urmaşul Sfântului Petru.
Tot în cursul zilei de duminică, la tradiţionala rugăciune „Angelus”, Sfântul Părinte Benedict al XVI-lea s-a adresat sutelor de pelerini prezenţi la Roma pentru această sărbătoare, rostind în limba română: „Salut pelerinii de limbă română veniţi la Roma pentru Consistoriu. Rugăciunea la Mormintele Apostolilor să vă întărească credinţa şi entuziasmul de a vesti Evanghelia”.
În agapa frăţească organizată cu acest prilej la Colegiul Pontifical Ucrainean „Sfântul Iosafat” de la Roma, Preafericirea Sa Cardinalul Lucian, mulţumind mulţimii de pelerini prezenţi, a anunţat numirea de către Congregaţia pentru Bisericile Orientale a noului Rector al Colegiului Pontifical „Pio Romeno” din Roma, în persoana părintelui Gabriel Buboi.
Luni, 20 februarie, în Aula Paul al VI-lea din Vatican, Sfântul Părinte Papa Benedict al XVI-lea a acordat o audienţă generală noilor Cardinali şi tuturor pelerinilor provenind din întreaga lume prezenţi în Cetatea Eternă pentru acest eveniment. Eminenţa Sa, Cardinalul Lucian, i-a mulţumit Sfântului Părinte pentru această mare onoare acordată Bisericii Greco-Catolice şi României, oferindu-i în dar o icoană a Bunului Păstor. Sfântul Părinte, adresându-se Întâistătătorului Bisericii Române Unite şi credincioşilor prezenţi, a rostit din nou în limba română următoarele cuvinte: „Salut cu bucurie pe Preafericirea Sa Lucian Mureşan şi pe voi toţi, credincioşi din România, care aţi dorit să vă strângeţi în jurul iubitului vostru Păstor, pe care l-am creat cardinal. Împreună cu voi salut întregul popor român şi Patria voastră, legată acum şi mai mult de Sediul Sfântului Petru! Binecuvântarea mea să vă susţină mereu”.
Pr. Cristian Crişan

 

Evenimente foto legate de această ştire

Pentru a trimite o ştire, vă rugăm să folosiţi acest  formular.

Rugăciune pentru beatificarea episcopilor greco-catolici martiri

Rugăciune pentru beatificarea episcopilor greco-catolici martiri

Caută ştire:

Anul: 2018 » Eveniment: Udine, cu ocazia Centenarului Marii Uniri 1918-2018 » Titlu: 26263.jpg

Anul: 2018
Eveniment: Udine, cu ocazia Centenarului Marii Uniri 1918-2018
Titlu: 26263.jpg