AcasăŞtiri201227 Ianuarie: Adunarea eparhială a Episcopiei Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, Oradea

Episcopia Greco-Catolică Oradea

Adresă:

Str. Mihai Pavel nr. 4
410210 - Oradea
România

Telefon:

+40.259.436.492 +40.359.410.844 +40.359.410.845

Fax:

+40.259.430.509

Email:

Utilizatorii care au cont de email pe acest site, se pot autentifica folosind:

Ştiri

Adunarea eparhială a Episcopiei Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, Oradea

Adunarea eparhială a Episcopiei Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, Oradea

Joi, 26 ianuarie 2012, a avut loc în Aula Magna a Facultăţii de Teologie, Adunarea Eparhială a Episcopiei Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, Oradea. La întâlnire au participat preoţii din cadrul episcopiei, precum şi laici implicaţi în diferite domenii de activitate.
Lucrările au fost deschise cu meditaţia Preasfinţitului Virgil Bercea despre Taina Mărturisirii şi despre importanţa creării ca şi cardinal a Preafericitului Lucian Mureşan, arhiepiscopul major al Bisericii.
Darea de seamă pe anul 2011 a cuprins următoarele aspecte: situaţia Eparhiei, învăţământul confesional şi formarea tinerilor, ora de religie şi cateheza, activitatea biroului pastoral şi culturală, activitatea social-caritativă, viaţa consacrată, situaţia financiar-contabilă; situaţia administrativ-juridică.
În Eparhia de Oradea sunt active 155 de parohii, 188 de preoţi, 17 călugări, 14 călugăriţe, iar în cadrul Seminarului se formează 53 de seminarişti. În anul care s-a încheiat au fost hirotoniţi 7 noi preoţi şi au murit 2, şi s-au sfinţit 4 biserici nou construite.
Domnul Andrei Cristea, directorul Liceului Teologic Greco-Catolic „Iuliu Maniu” a prezentat situaţia rezultatelor la Bacalaureat în 2011, al numărului de cadre didactice şi elevi precum şi situaţia financiară a liceului. Părintele rector Antoniu Chifor s-a referit la Seminarul Teologic Sfinţii Trei Ierarhi, Vasile, Grigore şi Ioan, precum şi la Departamentul Oradea al Facultăţii de Teologie Greco-Catolică.
Părintele Florin Jula a vorbit despre activitatea de predare a religiei în şcoli, stadiul elaborării şi tipăririi manualelor de religie pentru clasele I-VIII, respectiv liceu, precum şi despre activitatea culturală desfăşurată la nivelul episcopiei, amintind între altele organizarea ediţiei a VI-a a Simpozionului Şcoala Ardeleană, precum şi a ediţiei a VI-a a Festivalului de muzică sacră Francisc Hubic.
Biroul Pastoral, coordonat de către părintele Paul Popa şi doamna Ramona Dragoş, a prezentat evenimentele organizate anul trecut: exerciţiile spirituale pentru tineri, cursuri de formare pentru asociaţiile eparhiale, pelerinaje la sanctuare mariane şi la Sighet, vizite şi schimburi de experienţă în străinătate, întâlnirea eparhială a copiilor, participarea la Madrid la Întâlnirea Mondială a Tinerilor cu Papa Benedict al XVI-lea. S-a făcut o prezentare a evenimentelor culturale desfăşurate pe parcursul anului trecut, atât în parohii şi protopopiate, cât şi la nivelul episcopiei, dintre care o relevanţă deosebită a avut Întâlnirea Episcopilor Catolici Orientali din Europa, organizată sub egida CCEE. Biroul Pastoral are acum 3 secţiuni destinate pastoraţiei copiilor, tinerilor, adulţilor şi familiilor.
Părintele Olimpiu Todorean, directorul Asociaţiei Caritas Eparhial Oradea a prezentat activitatea social-caritativă a asociaţiei şi a eparhiei, desfăşurată la Oradea şi în celelalte centre pe parcursul anului trecut, şi a insistat pe inaugurarea clădirii Centrului Social „Maria Rosa”, unde oamenii cu dificultăţi pot beneficia de diferite servicii (masă caldă, duşuri, îmbrăcăminte, consiliere). S-au prezentat proiectele care vor fi începute şi continuate anul acesta (implicarea voluntarilor, clowni – prieteni pentru un zâmbet, Casa Frenţiu).
Doamna Stela Iambor, economistul eparhiei, a prezentat darea de seamă financiar contabilă şi bilanţul veniturilor şi cheltuielilor, precum şi bugetul de venituri şi cheltuieli pentru anul 2012. În acelaşi context, părintele Mircea Boţa şi domnul Jeno Ferco, directorul ocolului silvic, au vorbit despre modul în care au fost administrate pădurile episcopiei, investiţiile efectuate şi planurile pentru 2012.
Anul 2012 Eparhia de Oradea îl consacră Înaltpreasfinţitului Valeriu Traian Frenţiu de la a cărui hirotonire episcopală (4 noiembrie 1912) se împlinesc 100 de ani, respectiv 90 de ani de la venirea ca episcop la Oradea şi 60 de ani de la moartea în închisoarea de la Sighet. În acest context, pe tot parcursul anului se vor face predici, conferinţe, reculegeri spirituale, parastase de pomenire şi un pelerinaj la Reşiţa, respectiv la Cimitirul Săracilor de la Sighet.
În cadrul întâlnirii au fost fixate cursurile de vară şi exerciţiile spirituale pentru preoţii din eparhie, precum şi misiunile populare cu credincioşii.
După ce au fost trecute în revistă şi celelalte evenimente care urmează să fie organizate la nivelul eparhiei, au avut loc o serie de luări de cuvânt din partea unor preoţi şi laici în legătură cu o serie de aspecte care privesc întreaga comunitate.
La finalul adunării a avut loc un dublu eveniment cultural: Părintele Vasile Goje şi-a lansat cartea „Paradoxuri istorice Româneşti”, apărută la Editura Transilvania şi prezentată de Virginia Paraschiv, Mihai Ganea şi Ioan F. Pop; Părintele Mihai Tegzeş a făcut o scurtă prezentarea a câtorva cărţi traduse din limba italiană pentru a fi folosite în pastorala familiilor şi a cărţii de predici „Puterea Sărbătorilor”.
În încheiere, Preasfinţitul Virgil a mulţumit participanţilor, menţionând importanţa activităţii depusă de fiecare preot şi laic acolo unde îşi desfăşoară activitatea.
Biroul de presă

 

Evenimente foto legate de această ştire

Pentru a trimite o ştire, vă rugăm să folosiţi acest  formular.

Rugăciune pentru beatificarea episcopilor greco-catolici martiri

Rugăciune pentru beatificarea episcopilor greco-catolici martiri

Caută ştire:

Anul: 2018 » Eveniment: Debutul Festivalului European Music Open » Titlu: 26321.jpg

Anul: 2018
Eveniment: Debutul Festivalului European Music Open
Titlu: 26321.jpg