AcasăŞtiri201220 Ianuarie: Week-end de informare/formare cu „Cercetaşii Români Uniţi”

Episcopia Greco-Catolică Oradea

Adresă:

Str. Mihai Pavel nr. 4
410210 - Oradea
România

Telefon:

+40.259.436.492 +40.359.410.844 +40.359.410.845

Fax:

+40.259.430.509

Email:

Utilizatorii care au cont de email pe acest site, se pot autentifica folosind:

Ştiri

Week-end de informare/formare cu „Cercetaşii Români Uniţi”

Week-end de informare/formare cu „Cercetaşii Români Uniţi”

În perioada 13-15 ianuarie a.c., responsabilii şi asistenţii de unităţi pedagogice (pui de lup, lupişori, cercetaşe şi cercetaşi) - ai Asociaţiei „Cercetaşii Români Uniţi” s-au mobilizat şi au participat la prima lor ieşire de informare/formare în pedagogia cercetăşească. Locul nu a fost ales întâmplător, ci tocmai în inima munţilor, acolo unde „cercetaşul vede [...] lucrarea lui Dumnezeu” parcurge un drum, depune un efort şi se mobilizează pentru a trăi câteva zile de aventură. Astfel, satul Damiş (comuna Bratca, judeţul Bihor), situat în muntele Pădurea Craiului, ne-a primit pentru a descoperi împreună prietenia şi fraternitatea cercetăşească.
Scopul acestei ieşiri a fost acela de a închega cât mai bine comunitatea şefilor, de a-i face conştienţi de munca de educatori creştini pe care ei o desfăşoară în vederea formării copiilor/tinerilor. În acest sens, programul ieşirii a constat în expunerea unor sesiuni caracteristice fiecărei unităţi; practic, fiecare şef de unitate, un asistent al şefului de unitate lupişori şi totodată un drumeţ în serviciu, a făcut o expunere a ceea ce reprezintă munca pe care o desfăşoară în unitatea pe care o coordonează. În acest sens, Silviu Sana, şeful de grup şi totodată responsabil al unităţii de cercetaşi, a prezentat „Bazele fundamentale ale cercetăşiei”; Valeriu Domuţa, drumeţ în serviciu, a făcut o expunere cu privire la „Etapele de progresie la ramura drumeţi/călăuze (17-23 ani)”, îndrumătorul spiritual al asociaţiei, Pr. Iuliu-Vasile Muntean, a susţinut două sesiuni: „Marile bătălii ale omului între «a fi» şi «a avea»” şi, totodată, „Repere ale comunicării inter-personale”; Lucia Pantea, Akela la unitatea pui de lup, a prezentat „Generalităţi ale pedagogiei ramurii pui de lup/lupişori (7-12 ani)”, iar Adrian Crăciun, Akela la unitatea lupişori, a prezentat „Importanţa jocului în pedagogia lupişorilor (7-12 ani)”; Ioana Costa, asistent Akela pentru unitatea lupişori, a prezentat „Generalităţi în vederea pregătirii veghilor” şi totodată „Particularităţi ale fiecărui tip de veghe”. Ana-Maria Grad, şef unitate cercetaşe, a prezentat „Psihologia vârstelor (a treia copilărie - vârsta şcolară mică şi adolescenţa - vârsta şcolară mare)”.
Între sesiunile de pedagogie cercetăşească s-au făcut diferite jocuri şi cântece care au animat grupul şi l-au ajutat să pună în practică cuprinsul sesiunilor care au fost expuse. De asemenea, atelierul de noduri şi legături, prezentat de Vlad Fusus, şef de patrulă, a stârnit interes tocmai prin faptul că a fost un atelier practic de învăţăre a unor tehnici de îmbinare şi legare a lemnelor.
Sfânta Liturghie a constituit un moment de oferire şi mulţumire lui Dumnezeu pentru faptul de a ne afla împreună în mijlocul naturii. Întâlnind acolo o iarnă adevărată, fiind totul alb în jur, explorarea zonei şi ora drumeţului/călăuzei au venit ca momente de pauză şi reflecţie bine meritate. Serile au fost animate de veghile celor două patrule, numite generic, „Căţelul” şi „Capra Neagră”, fiecare din ele, reuşind prin voie bună să aducă mulţumire Domnului pentru minunea de a fi mereu în mijlocul nostru.
Sfatul îndrumătorului spiritual a fost pus în practică, astfel încât, fiecare clipă a fost trăită, participanţii fiind prezenţi şi implicaţie pe deplin în toate activităţile întâlnirii, reuşind astfel să atingem scopul ieşirii. În felul acesta, unitatea din echipa şefilor a fost redescoperită, reîmprospătarea cunoştinţelor fiind necesară pentru a oferi copiilor/tinerilor ce ne-au fost încredinţaţi activităţi de calitate care să contribuie la progresul uman şi spiritual al lor.
Această ieşire a fost prima dintr-un ciclu de informare/formare a şefilor de unităţi, un început plin de speranţă pentru trup, minte şi suflet, care ne-a ajutat să înţelegem importanţa educaţiei prin metoda cercetăşească, despre care Baden-Powell - fondatorul mişcării - spunea, acum mai bine de un secol, că „nu este o ştiinţă obscură şi grea ci mai degrabă, un joc plin de antren”.
Ana Maria Grad, Pr. Iuliu-Vasile Muntean, Silviu Sana

 

Evenimente foto legate de această ştire

Pentru a trimite o ştire, vă rugăm să folosiţi acest  formular.

Rugăciune pentru beatificarea episcopilor greco-catolici martiri

Rugăciune pentru beatificarea episcopilor greco-catolici martiri

Caută ştire:

Anul: 2018 » Eveniment: Vizită pastorală la Viena » Titlu: 26201.jpg

Anul: 2018
Eveniment: Vizită pastorală la Viena
Titlu: 26201.jpg