AcasăŞtiri201210 Ianuarie: Comunicat de presă CER: Preafericitul Lucian Mureşan va fi creat cardinal de către Papa Benedict al XVI-lea

Episcopia Greco-Catolică Oradea

Adresă:

Str. Mihai Pavel nr. 4
410210 - Oradea
România

Telefon:

+40.259.436.492 +40.359.410.844 +40.359.410.845

Fax:

+40.259.430.509

Email:

Utilizatorii care au cont de email pe acest site, se pot autentifica folosind:

Ştiri

Comunicat de presă CER: Preafericitul Lucian Mureşan va fi creat cardinal de către Papa Benedict al XVI-lea

Comunicat de presă CER: Preafericitul Lucian Mureşan va fi creat cardinal de către Papa Benedict al XVI-lea

Preafericitul Lucian Mureşan, Arhiepiscop Major al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică şi Preşedinte al Conferinţei Episcopilor Catolici din România, va fi creat cardinal de către Papa Benedict al XVI-lea. Preafericitul Lucian va primi bereta roşie de cardinal în cadrul consistoriului din 18 februarie 2012, al patrulea din timpul pontificatului Papei Benedict al XVI-lea.
Anunţul a fost dat de însuşi Sfântul Părinte Papa Benedict al XVI-lea, vineri, 6 ianuarie 2012, la sfârşitul Sfintei Liturghii din Solemnitatea Epifaniei Domnului. Suveranul Pontif a anunţat numirea a 22 de noi membri ai Colegiului Cardinalilor, care provin din diferite părţi ale lumii. Referindu-se la Preafericitul Lucian, Suveranul Pontif a spus: „Am decis să ridic la demnitatea de cardinal un venerat Episcop, care îşi desfăşoară slujirea de Păstor şi Părinte al unei Biserici”.
„Ne bucură această numire, care este un dar pentru Biserica Catolică din România şi un semn de întărire în credinţă pentru fiii ei. O rugăm pe Sfânta Fecioară Maria să-i mijlocească Preafericitului Lucian harurile necesare, ca să poată mărturisi în continuare cu curaj şi dăruire iubirea sa faţă de Cristos şi faţă de Biserică”, a declarat Înaltpreasfinţitul Ioan Robu, Arhiepiscop Mitropolit de Bucureşti şi Vicepreşedinte al Conferinţei Episcopilor din România.
Preafericitul Lucian Mureşan va fi a treilea cardinal român, după Cardinalul Iuliu Hossu şi Cardinalul Alexandru Todea, toţi trei fii ai Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică. Cardinalul Iuliu Hossu a fost creat cardinal „in pectore” la 28 aprilie 1969 de către Papa Paul al VI-lea, iar Cardinalul Alexandru Todea a fost creat cardinal la 28 iunie 1991 de către Papa Ioan Paul al II-lea.
În Biserica Catolică, Cardinalii sunt prelaţi aleşi direct de către Papa, pentru a-l ajuta în misiunea pe care o are ca Păstor Suprem al Bisericii, întărindu-i pe fraţi în credinţă şi fiind principiu şi temelie a unităţii şi comuniunii Bisericii.

Biografia Excelenţei Sale Preafericitul Lucian Mureşan
Preafericitul Lucian Mureşan s-a născut la 23 mai 1931 la Ferneziu, astăzi cartier al municipiului Baia Mare, al zecelea din cei doisprezece copii ai familiei Petru şi Maria. A studiat teologia mai întâi la seminarul romano-catolic din Alba Iulia, iar apoi în clandestinitate. A fost hirotonit preot în clandestinitate, la 19 decembrie 1964, prin impunerea mâinilor Preasfinţitului Ioan Dragomir, Episcopul auxiliar al Maramureşului. Tot în clandestinitate, din 1985 până în 1990 a condus Eparhia de Maramureş, mai întâi ca Ordinarius provizoriu, iar mai apoi ca titular. A fost consacrat episcop la 27 mai 1990, la Baia Mare. La 4 iulie 1994 a fost numit de către Papa Ioan Paul al II-lea ca Arhiepiscop al Arhidiecezei de Alba Iulia şi Făgăraş şi Mitropolit al Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică. Din 26 mai 2003 este membru al Congregaţiei pentru Bisericile Orientale, numit de către Papa Ioan Paul al II-lea. La 16 decembrie 2005, Sfântul Părinte Benedict al XVI-lea l-a ridicat la demnitatea de Arhiepiscop Major al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, odată cu ridicarea Bisericii Mitropolitane sui iuris la rangul de Biserică Arhiepiscopală Majoră, prin Bula Ad totius Dominici gregis. A fost intronizat ca Arhiepiscop Major la 30 aprilie 2006, în prezenţa Prefectului Congregaţiei pentru Bisericile Orientale, Preafericirea Sa Ignaţiu Moussa I Cradinal Daoud.
Biografia, pe larg, a Preafericitului Lucian Mureşan:
Pr. Eduard-Mihai Coşa

Pentru a trimite o ştire, vă rugăm să folosiţi acest  formular.

Rugăciune pentru beatificarea episcopilor greco-catolici martiri

Rugăciune pentru beatificarea episcopilor greco-catolici martiri

Caută ştire:

Anul: 2018 » Eveniment: Prima Sfântă Împărtăşanie la Sântandrei » Titlu: 26240.jpg

Anul: 2018
Eveniment: Prima Sfântă Împărtăşanie la Sântandrei
Titlu: 26240.jpg