AcasăŞtiri201113 Decembrie: Sfânta Liturghie şi concert de colinde pentru credincioşii români din Cuneo

Episcopia Greco-Catolică Oradea

Adresă:

Str. Mihai Pavel nr. 4
410210 - Oradea
România

Telefon:

+40.259.436.492 +40.359.410.844 +40.359.410.845

Fax:

+40.259.430.509

Email:

Utilizatorii care au cont de email pe acest site, se pot autentifica folosind:

Ştiri

Sfânta Liturghie şi concert de colinde pentru credincioşii români din Cuneo

Sfânta Liturghie şi concert de colinde pentru credincioşii români din Cuneo

Duminică, 11 decembrie 2011, a avut loc un eveniment cu totul deosebit pentru comunitatea de români din Cuneo. Pentru prima dată s-a celebrat Sfânta Liturghie greco-catolică în limba română şi italiană de către pr. Anton Cioba, care este prezent la Cuneo pentru câteva luni, împreună cu pr. Vasile Nistor, aflat şi el la Cuneo în această perioadă.
Solemnul eveniment a avut loc în Biserica Seminarului din Cuneo, răspunsurile la Sfânta Liturghie fiind date de către Corul Colegiului Pontifical „Pio Romeno” din Roma, care a ţinut apoi un concert de colinde româneşti.
Credincioşii prezenţi, în număr de peste 90 de persoane – români şi italieni – unii veniţi de la sute de kilometri distanţă, au mărturisit că au rămas impresionaţi de momentele de rugăciune, cât şi de concertul de colinde. Unii dintre ei au participat pentru prima dată la o Sfântă Liturghie catolică orientală, diferită de cea romană. De aceea, pr. Vasile Nistor le-a explicat în câteva cuvinte semnificaţia celebrării liturgice bizantine.
Evanghelia pe care am ascultat-o (din duminica a 28 după Rusalii – Lc. 14, 16-24) este o invitaţie la banchetul euharistic la care Mântuitorul ne cheamă pe fiecare dintre noi – văzut ca o cale spre Banchetul ceresc din Împărăţia lui Dumnezeu. Fiecare dintre noi putem să fim printre cei care – prinşi de grijile lumeşti – nu au timp pentru Domnul şi nu onorează invitaţia, sau putem să ne bucurăm împreună cu ceilalţi de prezenţa Domnului în viaţa noastră.
După Sfânta Liturghie şi concertul de colinde a urmat un moment de comuniune fraternă în sala de mese a Seminarului, unde toţi cei prezenţi s-au bucurat de bucatele româneşti pregătite cu măiestrie de unele credincioase din comunitate.
A fost prezent şi episcopul locului, E.S. Mons. Giuseppe Cavallotto care a mulţumit seminariştilor români pentru vizita făcută şi a salutat pe toţi credincioşii prezenţi. A fost prezent, de asemenea, don Beppe Panero, rector al Seminarului inter-diecezan de la Fossano precum şi don Mauro Biodo, rectorul Seminarului din Cuneo.
Aflaţi la Cuneo de vineri seara, seminariştii români de la „Pio Romeno” au făcut o vizită a oraşului sâmbătă dimineaţa, participând sâmbătă seara la Sfânta Liturghie în Catedrala din Cuneo, unde au cântat anumite momente din Liturghie, fiind apreciaţi de credincioşii italieni precum şi de parohul catedralei, don Roberto Gallo.
Mulţumim pe această cale tuturor celor care au făcut posibil acest eveniment: don Beppe Costamagna – responsabil Migrantes Cuneo, don Roberto Gallo, P.S. Claudiu Pop – rector al Colegiului „Pio Romeno” din Roma, corului Colegiului – condus de maestrul Andrei Roman, precum şi celor care s-au ocupat cu suflet de organizare.
Pr. Anton Cioba

 

Evenimente foto legate de această ştire

Pentru a trimite o ştire, vă rugăm să folosiţi acest  formular.

Împreună salvăm Palatul Episcopal

Împreună salvăm Palatul Episcopal

Caută ştire:

Anul: 2018 » Eveniment: Obiecte bisericeşti reprezentative pentru trei secole, la Oradea - Expoziţia „Tezaur Episcopia Tulcii” » Titlu: 27276.jpg

Anul: 2018
Eveniment: Obiecte bisericeşti reprezentative pentru trei secole, la Oradea - Expoziţia „Tezaur Episcopia Tulcii”
Titlu: 27276.jpg