AcasăŞtiri201128 Noiembrie: Congregaţia „Don Orione” a sărbătorit 20 de ani de slujire în România

Episcopia Greco-Catolică Oradea

Adresă:

Str. Mihai Pavel nr. 4
410210 - Oradea
România

Telefon:

+40.259.436.492 +40.359.410.844 +40.359.410.845

Fax:

+40.259.430.509

Email:

Utilizatorii care au cont de email pe acest site, se pot autentifica folosind:

Ştiri

Congregaţia „Don Orione” a sărbătorit 20 de ani de slujire în România

Congregaţia „Don Orione” a sărbătorit 20 de ani de slujire în România

Oradea a fost vineri şi sâmbătă gazda unei aniversări mai deosebite: reprezentanţii Congregaţiei Don Orione din întreaga ţară au sărbătorit 20 de ani de slujire în România, 20 de ani dedicaţi educaţiei tinerilor şi ajutorării persoanelor aflate la nevoie, oameni săraci, bolnavi sau care trec prin momente dificile în viaţă.
Primul Centru „Don Orione” din România s-a înfiinţat în 1991, la Oradea, după discuţii purtate de monseniorul Belisario Lazzarin, superior provincial al acestui ordin călugăresc, şi Preasfinţitul Vasile Hossu, în garsoniera modestă din Ioşia în care locuia Episcopul Greco-Catolic de Oradea, când s-a ajuns la concluzia că în ţara noastră cea mai mare urgenţă este educaţia tinerilor. Prin urmare, activitatea din Oradea a Congregaţiei s-a concentrat încă de la început pe ridicarea Liceului „Don Orione”, lucrare care a fost sprijinită în cea mai mare parte de binefăcători din Italia. Alături de liceu, Padre Luigi Tibaldo, primul călugăr orionin care a activat la Oradea, a înfiinţat Oratoriul „Don Orione” şi Clubul Cercetaşilor Orionini, pentru ca tinerii de aici să poată să îşi petreacă timpul liber în mod frumos, plăcut şi în acelaşi timp educativ.
În timp, Liceul „Don Orione” din Oradea a ajuns o şcoală bine dotată, care oferă un învăţământ de calitate la toate nivelele, de la grădiniţă la liceu. În prezent, în acelaşi local funcţionează şi un Centru de Limbi Străine, unde predau profesori cu experienţă, din România şi din străinătate.
Centrul activităţilor este, desigur, Parohia „Duminica tuturor sfinţilor”, unde slujesc preotul Mihai Fechetă, superiorul Congregaţiei din Oradea, monseniorul Florian Gui, vicar general al Episcopiei Greco-Catolice de Oradea, şi călugărul Francisc Lăcătuş. Aceştia desfăşoară nu numai o activitate de călăuzire spirituală pentru enoriaşi şi persoane care au nevoie de ajutor, ci şi de asistenţă caritativă pentru copiii orfani şi familiile sărace din Oradea, precum şi pentru cei ce trăiesc la groapa de gunoi a oraşului.
În temeiul aceluiaşi principiu orionin, care spune că „la poarta noastră, cel care intră nu este întrebat dacă are un nume, o religie sau un crez politic, ci doar dacă are vreo suferinţă, deoarece caritatea noastră nu închide uşa nimănui”, funcţionează şi Centrele Don Orione din Bucureşti (Voluntari) şi Iaşi, care pe lângă instituţiile de învăţământ pe care le patronează, au construit azile de bătrâni, centre de recuperare pentru copii cu dezabilităţi, se îngrijesc de copiii străzii, de orfanii care la 18 ani trebuie să părăsească orfelinatele şi nu au nici un sprijin în viaţă, de oameni care se confruntă cu diverse probleme (de exemplu alcoolismul). Cu copiii bolnavi lucrează voluntari români şi străini, specialişti în terapii moderne (cum ar fi meloterapie sau onoterapie), care reuşesc să îmbunătăţească starea de sănătate a micuţilor suferinzi oferindu-le nu numai cunoştinţele şi timpul lor, ci şi afecţiunea lor.
Vineri, 25 noiembrie, în sala de sport şi festivităţi a Centrului „Don Orione” din Oradea (Str. Cazaban nr. 49E), s-au adunat peste 400 de membri, colaboratori şi prieteni ai Congregaţiei întemeiate de Sfântul Luigi Orione, numit şi Sfântul Carităţii sau Prinţul Sărmanilor, cel care credea că doar caritatea poate salva lumea.
Elevii din ciclul primar, gimnazial şi liceal, îndrumaţi de dascălii lor, au prezentat programe artistice constând în cântece, dansuri, scenete, recitări de poezii inspirate din viaţa şi opera patronului lor spiritual.
Spectatorii au fost încântaţi şi de Corul Ariston al Liceului de Artă Oradea, conduşi de profesorul Arnold Schneider, cor laureat la concursuri naţionale şi internaţionale, care a susţinut un program muzical variat, cu piese laice şi religioase.
Superiorii Congregaţiilor Don Orione din Bucureşti şi din Iaşi, pr. Giacomelli Valeriano şi pr. Roberto Polimeni, au prezentat activitatea centrelor pe care le conduc. De altfel, ei au legături strânse şi cu Oradea, ori prin activitatea pe care au desfăşurat-o aici de-a lungul timpului, ori prin colaborarea cu voluntarii orădeni care au lucrat alături de ei la Bucureşti şi la Iaşi. Don Roberto a mărturisit că a învăţat româneşte la Oradea, o limbă română în care se salută cu „servus toc”, pe care bucureştenii nu o înţeleg întotdeauna.
Pr. Mihai Fechetă a vorbit despre activitatea Congregaţiei în Oradea. El a arătat că niciodată un călugăr orionin nu face nimic fără sprijinul întregii Congregaţii care numără aproape 1000 de călugări şi peste 800 de călugăriţe ce activează în 30 de ţări ale lumii. Mai mult, călugării nu ar putea face nimic fără sprijinul comunităţii, al binefăcătorilor şi voluntarilor, un exemplu elocvent fiind chiar centrul din Oradea, care nu ar putea funcţiona doar prin efortul celor trei călugări de aici. Pentru contribuţia lor la succesul operei orionine, părintele Mihai a mulţumit tuturor colaboratorilor şi binefăcătorilor locali, de la profesori, animatori, voluntari, la autorităţile publice care sprijină după puteri munca desfăşurată de Congregaţie în Oradea. „Dacă trecutul şi prezentul acestei opere sunt cunoscute, viitorul ei depinde de vocaţia şi implicarea tuturor membrilor, binefăcătorilor şi prietenilor Congregaţiei Don Orione.”
După o scenetă despre viaţa lui Don Orione interpretată de cercetaşi şi un program de cântece prezentat de membrii Oratoriului, acompaniaţi de toţi cei prezenţi, cei mai activi colaboratori au luat masa împreună cu membrii congregaţiei, în casa parohială.
Sâmbătă a avut loc partea oficială a aniversării celor 20 de ani de activitate orionină în Oradea şi România. La ea au luat parte episcopii Virgil Bercea şi Böcskei László, alţi membri ai celor două episcopii catolice de Oradea, domnul viceprimar Gheorghe Carp, reprezentând Primăria Oradea, doamna prorector conf. univ. dr. Simona Trip, reprezentând Universitatea din Oradea, profesori universitari, profesori ai Liceului Don Orione, alte persoane care au dorit să fie alături de Congregaţia „Don Orione” la această aniversare, cum ar fi doamna biolog Anna Márossy sau domnul dr. Mohamed Osman, directorul Asociaţiei Culturale Islamice din Oradea.
P.S. Virgil Bercea a vorbit despre Centrul „Don Orione” din Oradea, făcând o paralelă cu Şcolile româneşti ale Blajului, numite de Mircea Eliade o torţă a culturii româneşti care a luminat peste secole, fără a putea fi stinsă. P.S. Böcskei László a vorbit despre modelul cristic al întregii activităţi desfăşurate de Congregaţia „Don Orione” în Oradea şi România.
Domnul viceprimar a transmis respectul şi aprecierea primarului pentru tot ce se face la Centrul „Don Orione”, care se dezvoltă continuu, chiar şi în vremuri de criză. Doamna prorector a apreciat că Congregaţia este un adevărat model de educaţie prin iubire.
Momentul aniversar s-a încheiat cu un simpozion ştiinţific despre „Educaţie şi Credinţă”, la care au participat profesori de la Universitatea din Oradea şi Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca.

http://www.ldo.ro

 

Evenimente foto legate de această ştire

Pentru a trimite o ştire, vă rugăm să folosiţi acest  formular.

Rugăciune pentru beatificarea episcopilor greco-catolici martiri

Rugăciune pentru beatificarea episcopilor greco-catolici martiri

Caută ştire:

Anul: 2018 » Eveniment: Câştigătorii concursului „Contribuţii sălăjene la Marea Unire” la Roma » Titlu: 26337.jpg

Anul: 2018
Eveniment: Câştigătorii concursului „Contribuţii sălăjene la Marea Unire” la Roma
Titlu: 26337.jpg