AcasăŞtiri201122 Noiembrie: Comemorarea profesorului Francisc Pall la Carei

Episcopia Greco-Catolică Oradea

Adresă:

Str. Mihai Pavel nr. 4
410210 - Oradea
România

Telefon:

+40.259.436.492 +40.359.410.844 +40.359.410.845

Fax:

+40.259.430.509

Email:

Utilizatorii care au cont de email pe acest site, se pot autentifica folosind:

Ştiri

Comemorarea profesorului Francisc Pall la Carei

Comemorarea profesorului Francisc Pall la Carei

La 24 noiembrie 2011 se împlinesc 100 de ani de la naşterea marelui istoric Francisc Pall. Cu acest prilej sâmbătă, 19 noiembrie, a avut loc la Carei un simpozion dedicat centenarului naşterii istoricului Francisc Pall. Lucrările simpozionului au fost deschise de P.S. Virgil Bercea, episcop greco-catolic de Oradea.
În cuvântul său despre istoricul Francisc Pall, Preasfinţitul Virgil a subliniat faptul că „Forţa şi curajul de a continua pe drumul cunoaşterii adevărului i-au venit profesorului Francisc Pall din convingerea că Dumnezeu l-a creat ca explorator printre manuscrise şi file de istorie. Modelul i-a fost Profesorul Constantin Marinescu, dar astăzi putem spune că şi i-a fost inspiraţie şi Ecleziastul cu înţelepciunea sa: „m-am sârguit în inima mea să cercetez şi să iau aminte cu înţelepciune la tot ceea ce se petrece sub cer. Acesta este un chin cumplit pe care Dumnezeu l-a dat fiilor oamenilor” (Ec 1,13). Profesorul Pall a înţeles că misiunea sa, „chinul” pe care trebuie să-l îndure, este aceea de a nu lăsa nimic necercetat în domeniul său, chiar dacă dubiul că ar mai putea exista alte documente prin arhive uitate persistă în sufletul cercetătorului. Încercând să intuiască, să se transpună şi să transmită doar spiritul vremii, cu acribie benedictină dar şi cu multă încredere în Dumnezeu, cercetătorul Fracnisc Pall a restituit mereu binele şi frumosul bazate pe adevăr”.
În cadrul simpozionului au conferenţiat: academicianul Ioan Aurel Pop, prof. George Ciprian, prof. Ovidiu Ghitta, prof. Blaga Mihoc, prof. Ionuţ Costea, Radu Giurcă, prefectul Judeţului Satu Mare şi prof. Ioan Ciarnău. În cadrul simpozionului, profesorul Ioan Ciarnău a prezentat cartea: „100 de ani de la naşterea lui Francisc Pall”, al cărei autor este.
La eveniment au participat numeroase oficialităţi locale şi judeţene dintre care îi amintim pe Adrian Ştef, vicepreşedintele Consiliului Judeţean, deputatul Ioan Holdiş, Dan Maier, directorul Finanţelor Publice, Liviu Marta, directorul Muzeului Judeţean, Hago Nandor, directorul Muzeului Orăşenesc, preoţii Călin Buzura şi Cosmin Bontea, numeroşi profesori din Carei şi Satu-Mare.
Manifestările dedicate marelui istoric Francisc Pall s-au încheiat duminică, 20 noiembrie, cu o Liturghie Arhierească, după care a urmat un scurt concert de muzică de cameră susţinut de violonistul Rudolf Fatyol,deţinător al titlului de Cetăţean de Onoare al oraşului Carei. La final, în curtea din spatele bisericii Sfântul Andrei, lângă fântâna arteziană, a avut loc dezvelirea bustului celui ce a fost prof. univ. dr. Francisc Pall. Evenimentul s-a încheiat cu o agapă frăţească.
P.S. Virgil a mulţumit părintelui Radu Filip, protopop de Carei, Primăriei Carei, precum şi tuturor organizatorilor pentru această iniţiativă.
Biroul de presă

 

Evenimente foto legate de această ştire

Pentru a trimite o ştire, vă rugăm să folosiţi acest  formular.

Împreună salvăm Palatul Episcopal

Împreună salvăm Palatul Episcopal

Caută ştire:

Anul: 2018 » Eveniment: 190 DE ANI DE EXCELENŢĂ ÎN ÎNVĂŢĂMÂNTUL BEIUŞEAN » Titlu: 27297.jpg

Anul: 2018
Eveniment: 190 DE ANI DE EXCELENŢĂ ÎN ÎNVĂŢĂMÂNTUL BEIUŞEAN
Titlu: 27297.jpg