AcasăŞtiri201118 Noiembrie: Al XII-lea Congres Naţional pentru Pastoraţia Tineretului – Roma, 10-13 noiembrie 2011

Episcopia Greco-Catolică Oradea

Adresă:

Str. Mihai Pavel nr. 4
410210 - Oradea
România

Telefon:

+40.259.436.492 +40.359.410.844 +40.359.410.845

Fax:

+40.259.430.509

Email:

Utilizatorii care au cont de email pe acest site, se pot autentifica folosind:

Ştiri

Al XII-lea Congres Naţional pentru Pastoraţia Tineretului – Roma, 10-13 noiembrie 2011

Al XII-lea Congres Naţional pentru Pastoraţia Tineretului – Roma, 10-13 noiembrie 2011

„Să creştem împreună pentru o viaţă bună” - Tinerii şi dimensiunea comunitară a vieţii şi credinţei a fost tema celui de-al XII-lea Congres Naţional pentru Pastoraţia Tineretului, organizat de Serviciul Naţional pentru Pastoraţia Tineretului din cadrul Conferinţei Episcopale Italiene, care s-a desfăşurat în capitala Italiei în perioada 10-13 noiembrie 2011 şi la care au participat peste 700 de delegaţi din peste 160 de parohii, mişcări şi asociaţii pentru tineri.
La Congres a participat şi o delegaţie din partea României formată din Pr. Paul Popa şi Ana Popa din Eparhia de Oradea, Codruţa Fernea din Eparhia de Cluj-Gherla şi Pr. Felix Roca din Dieceza de Iaşi. De asemenea au participat şi delegaţii din Danemarca, Slovenia, Ungaria, Lituania, Malta, Marea Britanie, Serbia şi Polonia.
Lucrările Congresului au fost deschise joi, 10 noiembrie, de Mons. Enrico Solmi, episcop de Parma şi preşedintele Comisiei Episcopale pentru Familie şi Viaţă din cadrul Conferinţei Episcopale Italiene, care a făcut o radiografie a ce înseamnă să fii tânăr azi din patru puncte de vedere: familie, studii-muncă, vocaţie şi suferinţă, şi a îndemnat participanţii la congres să aibă curajul să educe tinerii „nu pentru a fi admiratori sterili ci pentru a fi misionari”, în primul rând în comunităţile locale, care au mare nevoie de elanul şi vitalitatea tinerilor.
Apoi Pr. Franco Imoda, preşedintele Agenţiei Sfântului Scaun pentru monitorizarea şi promovarea calităţii universităţilor şi facultăţilor ecleziastice, a vorbit despre „Individualism, relaţii şi viaţă comunitară în societatea şi cultura contemporană”. Pr. Franco a subliniat faptul că există trei provocări care ameninţă autenticitatea fiinţei umane, în special a tinerilor, acestea fiind: fragmentarea vieţii, depresia sau tristeţea şi dizarmonia, care pot fi neutralizate prin coerenţă, voinţă, libertate, implicare, armonie, dar mai ales bucurie.
În după-amiaza zilei, Pr. Eric Jacquinet – responsabilul secţiunii tineri din cadrul Consiliului Pontifical pentru laici, a vorbit despre roadele Zilei Mondiale a Tineretului de la Madrid, dincolo de o analiză a numerelor, politică, logistică sau pastorală. Pr. Eric a vorbit despre roadele Spiritului Sfânt, care au fost vizibile încă în timpul întâlnirii şi anume pacea, bucuria şi comuniunea care a existat între tinerii prezenţi la ZMT, dar a punctat şi aspecte referitoare la impactul care l-a avut asupra tinerilor decizia Sf. Părinte de a rămâne alături de ei în furtună pe Cuatro Vientos, deschiderea tinerilor spre cuvântului lui Dumnezeu, sacramentul reconcilierii şi a Adoraţiei Euharistice şi dorinţa tinerilor de a-şi descoperi vocaţia şi de a evangheliza tinerii de vârsta lor.
După intervenţia Pr. Eric a urmat decernarea premiului special dedicat Zilei Mondiale a Tineretului pentru cel mai bun site cu conţinuturi legate de ZMT. Premiul a fost oferit de Asociaţia Webmasterilor Catolici Italieni.
A urmat apoi Pr. Cesare Pagazzi, profesor la Facultatea de Teologie din regiunea centrală a Italiei, în relatarea cu titlul „Comunitatea creştină, loc de relaţii cu Dumnezeu şi cu fraţii” a vorbit participanţilor despre alegerile care trebuie făcute de o comunitate creştină care iubeşte tinerii şi doreşte să îi ajute să îl întâlnească pe Isus. S-a subliniat faptul că tinerii au nevoie să se simtă stimaţi şi apreciaţi pentru ceea ce sunt, pentru că cei care se simt stimaţi, stimează la rândul lor. Urmând modelul lui Isus, care a evanghelizat experienţele primare ale vieţi, tot aşa şi tinerii trebuie să înveţe să descopere Evanghelia în lucrurile mărunte legate de viaţa de zi cu zi şi să se simtă „acasă” în Biserică.
Ziua s-a încheiat cu celebrarea Sfintei Liturghii prezidată de Card. Agostino Vallini, vicar general al Sfântului Părinte şi cu un moment de mărturii din partea tinerilor urmat de o oră de adoraţie euharistică.
Lucrările zilei de vineri, 11 noiembrie 2011, au fost deschise de Pr. Nico dal Molin, directorul Centrului Naţional pentru Vocaţii care a prezentat un seminar despre direcţia spirituală pentru tineri care va avea loc în 2012. Părintele a vorbit despre provocările timpului pe care îl trăim şi riscul de a rămâne oameni fără vocaţie, care nu ştiu încotro se îndreaptă. Prin direcţie spirituală adaptată tinerilor, aceştia îşi pot descoperi vocaţia şi sensul vieţii, pentru că altfel se moare încet în fiecare zi.
Partea cea mai importantă a dimineţii a fost aprofundarea temei Congresului „Să creştem împreună pentru o viaţă bună” în grupuri mici de lucru, în care participanţii au elaborat sugestii pentru a îmbunătăţii munca pastorală cu tinerii în Italia.
După amiaza zilei a fost dedicată tot lucrului pe grupuri, de data aceasta împărţiţi pe sectoare de vârstă, astfel: copii (11-13 ani), adolescenţi (14-18 ani) şi tineri (19-35 ani). În cadrul grupului de copii, Sr. Ana Maria d’Angelo a expus participanţilor care sunt provocările la care trebui să răspundă Biserică în legătură cu copii din Italia (şi nu numai) după ce primesc sacramentul Mirului. În cadrul grupului pentru adolescenţi, Prof. Domenico Simeone a abordat o temă sensibilă: Educaţia sentimentelor şi a afectivităţii la vârsta adolescenţei, iar în cadrul grupului dedicat tinerilor Pr. Innocenzo Gargano a vorbit despre educarea acestora la o „Spiritualitate pentru viaţă”.
Seara a fost dedicată descoperirii Cetăţii Eterne şi a fost animată de echipa care coordonează Pastoraţia Tineretului în Dieceza de Roma.
Sâmbătă, 12 noiembrie, după Sfânta Liturghie prezidată de Mons. Mauro Parmeggiani, episcop de Tivoli şi delegatul regiunii Lazio pentru Pastoraţia Tineretului, a urmat intervenţia Mons. Vittorio Nozza, directorul Caritasului din Italia care a vorbit despre implicarea în educaţie şi dăruirea de sine în cei 40 de ani de existenţă ai Caritasului în Italia.
A urmat apoi „Târgul experienţelor de viaţă bună” în cadrul căruia diecezele, asociaţiile, mişcările şi comunităţile italiene au expus la peste 50 de standuri diferite experienţe care se trăiesc în Italia şi au explicat celor prezenţi despre modul în care sunt implicaţi tinerii.
După amiaza zilei a fost dedicată reprezentaţilor diferitelor Conferinţe Episcopale din Europa care au fost prezenţi la acest congres. În cadrul intervenţiei sale, Pr. Duarte da Cuhna, secretarul general al Consiliului Conferinţelor Episcopale Europene (CCEE), cu tema „Tinerii şi pastoraţia tineretului în Europa” a trasat o imagine de ansamblu a societăţii europene astăzi şi a explicat că o evanghelizare eficientă a tinerilor cere o bună cunoaştere a identităţii de creştin înrădăcinată în Isus Cristos. Au urmat apoi mărturiile delegaţilor cu pastoraţia tineretului din Europa.
Seara a fost dedicată vizelor în Diecezele apropiate de Roma pentru a putea cunoaşte realităţile locale şi proiectele dedicate tinerilor care există în fiecare dieceză.
Duminică, 13 noiembrie, după Sfânta Liturghie prezidată de Mons. Mariano Crociata, secretarul general al Conferinţei Episcopale Italiene, au urmat concluziile întâlnirii, timp în care participanţii au putut să se exprime atât referitor la experienţa trăită în timpul Congresului, cât şi să facă propuneri concrete pentru viitor.
A urmat apoi participarea la rugăciunea Angelus în Piaţa Sf. Petru din Roma, la finalul căruia Sfântul Părinte a salutat participanţii la acest Congres şi pelerinajul la mormântul Fericitului Papa Ioan Paul al II-lea, unde s-a recitat rozariul de lumină.
Congresul italian pentru Pastoraţia Tineretului ne-a oferit posibilitatea să interacţionăm cu responsabilii cu tinerii din întreaga Italie, dar şi din alte ţări ale Europei, şi să descoperim încă o dată atenţia deosebită pe care Biserica o are vis-a-vis de educarea generaţiilor tinere în spirit creştin, care să fie în comuniune nu doar în Biserică, ci şi în misiune în viaţa cotidiană.
Codruţa Fernea

 

Evenimente foto legate de această ştire

Pentru a trimite o ştire, vă rugăm să folosiţi acest  formular.

Rugăciune pentru beatificarea episcopilor greco-catolici martiri

Rugăciune pentru beatificarea episcopilor greco-catolici martiri

Caută ştire:

Anul: 2018 » Eveniment: Corul de copii Radio în concert la Catedrala „Sfântul Nicolae” » Titlu: 26371.jpg

Anul: 2018
Eveniment: Corul de copii Radio în concert la Catedrala „Sfântul Nicolae”
Titlu: 26371.jpg