AcasăŞtiri20096 Iunie: Simpozion Corneliu Coposu la Bobota

Episcopia Greco-Catolică Oradea

Adresă:

Str. Mihai Pavel nr. 4
410210 - Oradea
România

Telefon:

+40.259.436.492 +40.359.410.844 +40.359.410.845

Fax:

+40.259.430.509

Email:

Utilizatorii care au cont de email pe acest site, se pot autentifica folosind:

Ştiri

Simpozion Corneliu Coposu la Bobota

Simpozion Corneliu Coposu la Bobota

Sâmbătă, 6 iunie 2009, a avut loc în localitatea Bobota un simpozion dedicat marelui om politic Corneliu Coposu, la împlinirea a 95 de ani de la naşterea sa.
Comunitatea greco-catolică din localitate a dorit cu stăruinţă realizarea acestui eveniment, considerând o datorie morală în a face cunoscută tinerelor generaţii activitatea deosebită a Seniorului în lupta sa pentru propovăduirea adevărului, a dreptăţii şi nu în ultimul rând a principiilor morale creştine. Trebuie menţionat faptul că Corneliu Coposu a fost fiu de prototopop greco-catolic şi a primit tainele şi bazele credinţei creştine sub cupola Bisericii Greco-Catolice, sub îndrumarea atentă a părinţilor ce i-au oferit o educaţie aleasă.
La eveniment au participat reprezentanţi ai autorităţilor locale, judeţene, ecleziale şi politice, oameni de presă, iar din rândul celor ce au susţinut lucrări în cadrul simpozionului amintim profesori de istorie, muzeografi şi oameni care l-au cunoscut personal pe Corneliu Coposu.
Programul s-a desfăşurat în localitatea Bobota, în sala căminului cultural din localitate şi a început cu celebrarea Sfintei Liturghii de către Vicarul Foraneu al Silvaniei, pr. Gheorghe Ţurcaş, în comuniune cu preoţi din eparhia de Oradea şi Maramureş, un număr impresionant de credincioşi veniţi din diferite parohii şi nu în ultimul rând, Corul „Te Laudamus” din parohia „Sf. Treime”, Şimleu. La încheierea Sfintei Liturghii a urmat un parastas la bustul ridicat în centrul satului, celebrat de P.S. Virgil Bercea, episcop de Oradea.
După o mică agapă, simpozionul a început cu prelegerea Preasfinţiei Sale Virgil Bercea, urmat fiind apoi de către dr. Liviu Gârbea (Zalău), prof. Ioan Lupa (Zalău), Sorin Cosma – fost preşedinte al Consiliului Judeţean Sălaj, Radu Sârbu – fost ministru, prof. dr. Cornel Grad (Zalău), Andreea Vass – consilier al primului ministru, Valer Hosu (Cluj-Napoca), Ionel Penea – fost director al Arhivelor Statului (Zalău), pr. Ciprian Robotin, Marcela Moldovan (Zalău), prof. dr. Ioan Puşcaş, pr. Simion Mărieş – protopop de Supur.
Expunerile prezentate au făcut cunoscută personalitatea marcantă a neamului nostru, Corneliu Coposu, şi lupta sa pentru neam şi ţară. În încheiere cei prezenţi au vizitat Centrul cultural Şincai-Coposu din localitate.
Ne-am reîntors la casele noastre cu convingerea că am împlinit un scop nobil, acela de fi prezenţi la omagierea lui Corneliu Coposu şi a-l face cunoscut lumii şi celor tineri pe cel ce a suferit, a răbdat şi a crezut cu adevărat în principiile moral creştine, în adevăr, în dreptate şi în iubirea de neam şi ţară.
Singurătatea, lipsa de libertate şi depărtarea de cei dragi i-a descoperit Seniorului setea de a scrie. Una dintre celebrele sale scrieri este poezia „Ruga”, scrisă în timpul detenţiei, care este şi azi zugrăvită pe unul dintre tavanele închisorii de la Sighet. „Cerne, Doamne, liniştea uitării,/ Peste nesfârşita suferinţă. / Samănă întinderi de credinţă/ Peste nesfârşita suferinţă./ Răsădeşte dragostea şi crinul/ În ogorul năpădit de ură,/ Şi aşterne peste munţi de zgură,/ Liniştea, iertarea şi seninul.”
Pr. George Chiş

Pentru a trimite o ştire, vă rugăm să folosiţi acest  formular.

Rugăciune pentru beatificarea episcopilor greco-catolici martiri

Rugăciune pentru beatificarea episcopilor greco-catolici martiri

Caută ştire:

Anul: 2018 » Eveniment: Calendarul Pastoral 2018 – 2019 » Titlu: 26303.jpg

Anul: 2018
Eveniment: Calendarul Pastoral 2018 – 2019
Titlu: 26303.jpg