AcasăŞtiri201130 Octombrie: Comunicat de presă al Adunării Plenare de Toamnă a COMECE: O viziune politică europeană pe termen lung e necesară pentru a depăşi criza

Episcopia Greco-Catolică Oradea

Adresă:

Str. Mihai Pavel nr. 4
410210 - Oradea
România

Telefon:

+40.259.436.492 +40.359.410.844 +40.359.410.845

Fax:

+40.259.430.509

Email:

Utilizatorii care au cont de email pe acest site, se pot autentifica folosind:

Ştiri

Comunicat de presă al Adunării Plenare de Toamnă a COMECE: O viziune politică europeană pe termen lung e necesară pentru a depăşi criza

Comunicat de presă al Adunării Plenare de Toamnă a COMECE: O viziune politică europeană pe termen lung e necesară pentru a depăşi criza

În mijlocul crizei financiare a zonei euro, episcopii COMECE fac un apel către Uniunea Europeană şi cetăţenii ei să se abţină de a da vina unul pe altul; în schimb, trebuie să ne asumăm fiecare responsabilitatea de a găsi soluţii la criză. Episcopii cer conducătorilor europeni să adopte o perspectivă pe termen lung pentru a depăşi criza. Iată principalele mesaje ale Adunării Plenare de Toamnă a COMECE, care a avut loc între 26 şi 28 octombrie 2011 la Bruxelles, pe tema: „Criza financiară şi viitorul integrării europene”.

Episcopii au ascultat diferiţi experţi pe acest subiect complex. Dl. Peter Wagner, din partea Comisiei Europene, a prezentat misiunea noii „Task Force” pentru Grecia. Profesorul Lans Bovenberg, de la Universitatea din Tilburg, Dr. Emmanuel van der Mensbrugghe, director al Biroului European al FMI şi Dl. Jean-Pierre Jouyet, preşedintele Autorităţii Franceze a Pieţelor Financiare, şi-au prezentat analiza asupra originilor economice şi politice ale crizei datoriilor în Europa.
Cauzele crizei sunt structurale şi îşi au sursa, înainte de toate, în deciziile politice care au fost făcute în aceşti ultimi ani, cu o viziune pe termen scurt şi fiind des motivate de scopuri electorale. Aceste alegeri reflectă des un comportament individual consumist bazat pe credit. În situaţia actuală, o cultură a reproşului nu va duce niciunde. Europenii trebuie să rămână uniţi şi solidari pentru a putea depăşi criza actuală. De fapt, o criză nu este în mod obligatoriu sinonimă cu declinul: ea poate fi o oportunitate de reînnoire.
Preşedintele Consiliului Europei, Herman Van Rompuy, a venit să prezinte episcopilor COMECE concluziile Summit-ului european care s-a deschis în 26 octombrie. Episcopii au salutat acest rezultat, văzând în el un răspuns imediat la criză. Totuşi, ei sunt conştienţi că soluţiile tehnice şi pe termen scurt nu sunt suficiente. De aceea, au subliniat necesitatea adoptării unei viziuni pe termen lung pentru instituţiile europene şi modelele socio-economice pe care le promovează. În particular, trebuie să fie luate în calcul interesele tinerei generaţii, care riscă să fie una din principalele victime ale crizei.
Episcopii sunt convinşi că Biserica poate să fie o forţă de coeziune şi speranţă în sânul societăţilor europene, care sunt ameninţate de populism şi diviziune. Rădăcinile crizei actuale sunt în principal morale şi spirituale. Relativismul moral este, de fapt, în curs de a modifica sensul responsabilităţii personale şi colective pe termen lung. Datorită serviciilor lor sociale, Bisericile vin în ajutorul celor mai slabi din societăţile noastre; ele încurajează demnitatea şi binele comun împotriva tendinţelor individualiste.
Episcopii COMECE au adoptat, de asemenea, o declaraţie asupra economiei sociale de piaţă, un concept care a fost introdus în Tratatul Uniunii Europene prin Tratatul de la Lisabona. Textul, intitulat „O Comunitate Europeană de solidaritate şi responsabilitate” va fi publicat în mai multe limbi la începutul lui ianuarie 2012.

--------------------------------------------------------------------------------

Pentru informaţii suplimentare, vă rugăm să o contactaţi pe Johanna Touzel, purtătorul de cuvânt al COMECE: johanna.touzel@comece.eu
Secretariatul COMECE

Pentru a trimite o ştire, vă rugăm să folosiţi acest  formular.

Rugăciune pentru beatificarea episcopilor greco-catolici martiri

Rugăciune pentru beatificarea episcopilor greco-catolici martiri

Caută ştire:

Anul: 2018 » Eveniment: Conferinţă dedicată „Centenarului Marii Uniri” la Marghita » Titlu: 25871.jpg

Anul: 2018
Eveniment: Conferinţă dedicată „Centenarului Marii Uniri” la Marghita
Titlu: 25871.jpg