AcasăŞtiri200931 Mai: Pelerinaj Marian la Lourdes şi Fatima

Episcopia Greco-Catolică Oradea

Adresă:

Str. Mihai Pavel nr. 4
410210 - Oradea
România

Telefon:

+40.259.436.492 +40.359.410.844 +40.359.410.845

Fax:

+40.259.430.509

Email:

Utilizatorii care au cont de email pe acest site, se pot autentifica folosind:

Ştiri

Pelerinaj Marian la Lourdes şi Fatima

Pelerinaj Marian la Lourdes şi Fatima

În perioada 12-31 mai, împreună cu un grup de 31 de pelerini, am petrecut luna dedicată Maicii Domnului acolo unde ea s-a prezentat umanităţii ca şi „imaculata concepţiune” şi protectoare împotriva violenţei şi a răului rezultat din păcatele noastre, la Lourdes şi la Fatima. De fapt itinerarul nostru a fost cu mult mai complet şi a avut nu doar un caracter strict spiritual, ci şi cultural.
Cu ajutorul Preacuratei ne-am rugat în sanctuarele mariane amintite dar şi în locuri încărcate de spiritualitate precum Strasbourg, Paris, Barcelona, Lisabona, Sevilia, Granada, Padova, Assisi, San Giovani Rotondo, Monte Casino, Montserat, Cascia,Veneţia şi nu în ultimul rând centrul creştinătăţii catolice, eterna cetate Roma. În mod spiritual ne-am întâlnit cu Bunul Dumnezeu prin sfinţii săi precum apostolii Luca şi Marcu, prin Padre Pio, Sf. Benedict, Sf. Scolastica, Sf. Francisc, Sf. Anton de Padova, Sf. Rita, Sf. Clara de Asisi nume cu răsunet în spiritualitatea noastră dar şi Sf. Ambogast, Sf. Ecaterina Laboure…
Universalitatea Bisericii care a organizat acest pelerinaj a fost dată şi de componenţa grupului astfel au fost credincioşi greco-catolici, romano-catolici şi ortodocşi, români şi maghiari care s-au rugat împreună şi l-au slăvit pe Bunul Dumnezeu cu pricesnele şi starea lor de suflet. Au fost încercări dar şi momente de har, în care fiecare dintre noi am putut să ne apropiem mai mult de Creatorul.
S-a propus grupului să lăsăm în grija Maicii Domnului neajunsurile, problemele şi toate gândurile care ne tulbură şi pun o barieră între noi şi El. Unii dintre noi am reuşit în mod impecabil acest lucru, alţii nu au vrut sau nu au putut, dar prin faptul că am fost şi ne-am rugat împreună în aceste trei săptămâni fiecare dintre noi în mod direct sau indirect prin aproapele, poate cel din altă biserică, am câştigat ceva pentru suflet. Am avut pelerini cu nevoi speciale, grav bolnavi una dintre ele având nevoie de însoţitor, a căror stare de sănătate s-a îmbunătăţit simţitor. Cu un cuvânt l-am căutat pe Domnul şi chiar dacă nu putem afirma că l-am găsit, deoarece nu avem încă o certitudine pentru asta, am mai făcut un pas spre El.
M-a tulburat remarca făcută de un participant ortodox la acest pelerinaj: „De ce părinte nu se pot înţelege şi iubi, aşa cum suntem noi cei din acest grup, credincioşii bisericilor noastre (Greco-Catolică şi Ortodoxă) şi mai ales preoţii şi ierarhii lor? De ce nu se roagă şi nu sunt împreună aşa cum noi suntem? Eu cu soţia mea trăiesc de peste 50 de ani, ea este greco-catolică iar eu ortodox, fiecare dintre noi suntem în corul bisericilor noastre şi fiecare când ne întoarcem acasă de la Sf. Biserică aducem pentru celălalt şi pentru familia noastră ceea ce ne dăruieşte mai sublim şi mai bun Isus în Sfânta Liturghie. El este iubire! Şi pe mine nu mă va putea niciodată opri decizia unui sinod de a mă ruga cu soţia mea, de a-mi trăi cu ea credinţa…” Întrebarea pe mine m-a mişcat profund. Răspunsul dat de mine a fost conform concepţiei mele de viaţă privind relaţia cu credincioşii altor biserici – respect principiul de bază al creştinătăţii, iubirea necondiţionată faţă de oamenii creaţi de Bunul Dumnezeu, care cu toţii sunt potenţiali sfinţi. Al dumneavoastră care este…?
L-am căutat pe Domnul în acest pelerinaj, „am vorbit” cu El, ne-am închinat Lui, cu un cuvânt am trăit mai bine prin El şi cu El. „Ce bine-i când fraţii sunt împreună”, noi vom rămâne mereu împreună şi ne vom ruga unii pentru alţii până când, poate din nou, vom fi mai aproape unii de alţii împreună cu El.
Pr. Ioan Sorin Crăciun

 

Evenimente foto legate de această ştire

Pentru a trimite o ştire, vă rugăm să folosiţi acest  formular.

Împreună salvăm Palatul Episcopal

Împreună salvăm Palatul Episcopal

Caută ştire:

Anul: 2018 » Eveniment: COMUNICAT » Titlu: 27303.jpg

Anul: 2018
Eveniment: COMUNICAT
Titlu: 27303.jpg