AcasăŞtiri20116 Octombrie: Cultură şi spiritualite în Valea lui Mihai

Episcopia Greco-Catolică Oradea

Adresă:

Str. Mihai Pavel nr. 4
410210 - Oradea
România

Telefon:

+40.259.436.492 +40.359.410.844 +40.359.410.845

Fax:

+40.259.430.509

Email:

Utilizatorii care au cont de email pe acest site, se pot autentifica folosind:

Ştiri

Cultură şi spiritualite în Valea lui Mihai

Cultură şi spiritualite în Valea lui Mihai

În oraşul Valea lui Mihai, sfârşitul de săptămână 1-2 octombrie a fost unul dedicat vieţii spiritual-culturale. Festivitatea, care poartă numele de „Bătutul nucilor” a cuprins o varietate de programe: îndeletniciri gastronomice specifice Ierului, concerte de muzică religioasă şi populară, activităţi creative pentru copii (inspirate din etnografia locală), vernisaje de cărţi vechi, expoziţie de tablouri, o prezentare de carte şi chiar un program dedicat plăcerii lecturii. Aceste evenimente demostrează interesul faţă de viaţa spiritual-culturală din oraşul nostru, reprezentativ în această zonă, tradiţional cunoscută a „Ierului”.
Parohia noastră şi-a dat aportul la derularea a două evenimente: vernisajul de cărţi vechi şi o lectură biblică. În cadrul vernisajului organizat de muzeograful Carmen Zima şi bibliotecara Szalai Ilona în incinta muzeului orăşenesc am avut onoarea de a prezenta personal publicului numeros importanţa unei astfel de expoziţii şi cărţile valoroase. Exponatele au fost aduse de localnici din bibliotecile lor personale. Printre acestea s-au remarcat: două Sfinte Scripturi ebraice - Tanah, publicate la Viena în 1831, respectiv la Berlin în 1867, o Biblie destinată enoriaşilor romano-catolici maghiari apărută la Budapesta în 1896, La Mythologie (de René Ménard), publicată la Paris în 1880. Printre cărţile religioase s-au expus o Carte de rugăciune din 1903 cu o copertă deosebită, două Catehisme greco-catolice apărute sub grija P.S. Ioan Suciu, respectiv a pr. Brânzeu la Lugoj în 1943, Calendarul Viaţa Creştină din 1941 şi Omagiul Rev. „Observatorul” apărut la Beiuş în 1931.
În după-amiaza zilei de 2 octombrie, în biserica noastră, am răspuns căutării spirituale pornid de la o lectură biblică (Mt. 4, 1-4) pentru a dezvolta idea: „Cuvântul Tău, izvor de viaţă!”. Am constatat cu plăcere prezenţa, în continuare, a unor creştini de altă confesiune şi la programul comunitar: rozar şi adoraţie euharistică cu muzică meditativ-religioasă.
Pr. Zorel Zima

Pentru a trimite o ştire, vă rugăm să folosiţi acest  formular.

Rugăciune pentru beatificarea episcopilor greco-catolici martiri

Rugăciune pentru beatificarea episcopilor greco-catolici martiri

Caută ştire:

Anul: 2018 » Eveniment: Monumentala lucrare 'Te Deum', de Bruckner, interpretată la Oradea în Festivalul European Music Open » Titlu: 26346.jpg

Anul: 2018
Eveniment: Monumentala lucrare 'Te Deum', de Bruckner, interpretată la Oradea în Festivalul European Music Open
Titlu: 26346.jpg