AcasăŞtiri201119 Septembrie: Pelerinaj la Radna, în cinstea Fecioarei Maria

Episcopia Greco-Catolică Oradea

Adresă:

Str. Mihai Pavel nr. 4
410210 - Oradea
România

Telefon:

+40.259.436.492 +40.359.410.844 +40.359.410.845

Fax:

+40.259.430.509

Email:

Utilizatorii care au cont de email pe acest site, se pot autentifica folosind:

Ştiri

Pelerinaj la Radna, în cinstea Fecioarei Maria

Pelerinaj la Radna, în cinstea Fecioarei Maria

Credincioşii de la Mănăstirea Franciscană „Maica Domnului” din Oradea au participat, pentru al optulea an consecutiv, la pelerinajul organizat de Ordinul Franciscan Terţiar, la Bazilica Maria Radna, cu ocazia sărbătorii Naşterii Maicii Domnului.
Plecarea s-a făcut în dimineaţa zilei de 7 septembrie din curtea mănăstirii, sub îndrumarea spirituală a preotului Mihai Vătămănelu OFM conv. şi în prezenţa plăcută a surorilor franciscane, Casha, Maria şi Gabriela, iar astfel drumul plin de rugăciuni de laude şi cântece mariane ni s-a părut foarte scurt. Ca în fiecare an, primele rugăciuni în grup s-au înălţat în faţa Crucifixului şi apoi la Grota cu statuia Sfintei Fecioare de la Lourdes. La ora 12, împreună cu pelerinii veniţi din Sântandrei, Nojorid şi Sititelec, a fost celebrată în Bazilică Sfânta Liturghie în rit greco-catolic, de către pr. Mihai Vătămănelu, pr. Tudor Iosif Dragomir şi pr. Petru Romulus Torjoc.
Sanctuarul Maicii Domnului de la Radna este cel mai însemnat loc de pelerinaj catolic din România, pelerinii şi vizitatorii care sosesc aici în număr mare, vin din ţară şi străinătate. Istoricul locului aminteşte prima capelă construită în 1520 de fraţii din Ordinul Sfântului Francisc de Assisi. Icoana Maicii Domnului sau tabloul „Gnadenbild”, îşi are originea la o tipografie din Italia, a ajuns la Radna în 1686 printr-o donaţie şi are inscripţia „La Beatissima Vergine Del Carmine”. Începutul minunilor se referă la incendiul din anul 1695 când biserica a fost incendiată de către turci, a ars până la temelii iar icoana a rămas intactă deşi este din carton obişnuit. Acest eveniment miraculos a însemnat începutul pelerinajelor la Radna. Noua biserică construită în stil baroc, sfinţită în 1767 are dimensiuni impresionante: 63m lungime, 16 lăţime şi 21m înălţime interioară. Acum 100 de ani, în 1911, turnurile iniţiale s-au înălţat cu încă 31m, având azi 67m înălţime exterioară. Păcat că nu se găsesc fonduri pentru refacerea lor, fiind într-o stare avansată de degradare. Frumoasa icoană făcătoare de minuni, este păstrată azi în loc de cinste, într-o ramă de argint de 3,30 x 2,70m, confecţionată la Viena prin 1770; icoanei s-au aplicat în 1820 două coroane din aur şi pietre preţioase, donaţie a cardinalului Alexander de Rudnay. Papa Ioan Paul al II-lea a dăruit acestui loc de pelerinaj titlul de „Bazilica Minor” în 1992.
În după-amiaza frumoasă de septembrie, noi, pelerinii bihoreni, am participat la Paraclisul Maicii Domnului, parastasul de pomenire al repausaţilor noştri şi la Calea Crucii. Seara s-a celebrat rozarul în cinci limbi: română, maghiară, germană, bulgară şi croată, şi s-a oficiat Sfânta Liturghie romano-catolică, urmată de procesiunea cu icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului, în jurul platformei exterioare, cu lumânări aprinse. La ora 12 noaptea, a fost liturghia în limba română la care au participat şi multe familii de ţigani, îmbrăcaţi de sărbătoare şi cu lumânări ornate, pentru a mulţumi Mariei pentru tot ajutorul primit. Bazilica a fost deschisă toată noaptea, iar cine a dorit să se roage mai mult sau să vegheze cu Maica Domnului, a putut sta până dimineaţă.
În 8 septembrie, zi de sărbătoare, la ora 10, a fost celebrată Sf. Liturghie în rit greco-catolic în spatele Bazilicii, în grădina Maicii Domnului, de către preoţii noştri cu asistenţă românească numeroasă. Festivitatea cu ocazia Naşterii Maicii Domnului s-a încheiat cu procesiunea cu Preasfântul Sacrament, procesiune la care au participat şi cei trei episcopi romano-catolici prezenţi la Radna cu această ocazie: episcopul de Oradea, de Timişoara şi de Mostar (Bosnia-Herţegovina). Pelerinajul la Maria Radna ne-a umplut inimile de bucurie că am putut să o slăvim pe Mama noastră cerească şi să-i oferim inimile noastre în dar, cu ocazia zilei de naştere.
„Slavă-n veci, slavă-n veci Mamei noastre Cereşti!”
Elvira Butiri

Pentru a trimite o ştire, vă rugăm să folosiţi acest  formular.

Rugăciune pentru beatificarea episcopilor greco-catolici martiri

Rugăciune pentru beatificarea episcopilor greco-catolici martiri

Caută ştire:

Anul: 2018 » Eveniment: Calendarul Pastoral 2018 – 2019 » Titlu: 26302.jpg

Anul: 2018
Eveniment: Calendarul Pastoral 2018 – 2019
Titlu: 26302.jpg