AcasăŞtiri201115 Septembrie: 71 de ani de la masacrul de la Ip, judeţul Sălaj

Episcopia Greco-Catolică Oradea

Adresă:

Str. Mihai Pavel nr. 4
410210 - Oradea
România

Telefon:

+40.259.436.492 +40.359.410.844 +40.359.410.845

Fax:

+40.259.430.509

Email:

Utilizatorii care au cont de email pe acest site, se pot autentifica folosind:

Ştiri

71 de ani de la masacrul de la Ip, judeţul Sălaj

71 de ani de la masacrul de la Ip, judeţul Sălaj

Comemorarea martirilor neamului românesc căzuţi în noaptea de 13/14 septembrie 1940 la Ip, are loc, ca în fiecare an, de sărbătoarea Înălţării Sfintei Cruci.
Parastasul a fost oficiat şi anul acesta numai de către preoţii greco-catolici din protopopiatul Şimleu-Silvaniei. Acest lucru a fost posibil după ce anul trecut s-a semnat un protocol între Protopopiatul Greco-Catolic din Şimleu-Silvaniei şi Protoieria Ortodoxă Şimleu-Silvaniei, protocolul precizând că: „Soborul preoţilor ortodocşi va celebra Sfânta Liturghie încheiată cu Parastas, iar Parastasul din cadrul Ceremonialului Oficial de Comemorare a Eroilor desfăşurat la Mormântul Eroilor va fi celebrat de către soborul preoţilor greco-catolici”. În ciuda acestei înţelegeri, parohul ortodox de la Ip, a transmis „în cuvântul său de învăţătură” că este ultimul an în care preoţii greco-catolici vor mai oficia parastasul.
În prezenţa prefectului de Sălaj, Alexandru Vegh, a numeroşi şefi de instituţii, oameni politici, a gărzii militare şi a numeroşi credincioşi, soborul preoţilor greco-catolicii condus de către pr. Gheorghe Ţurcaş – vicarul foraneu al Sălajului şi pr. Nicolae Bodea – protopop al Şimleului, s-a rugat pentru odihna veşnică a celor 157 de suflete care aşteaptă învierea morţilor în groapa comună din cimitirul de lângă vechea biserică a satului. „Noi vom fi aici şi anul viitor pentru a ne cinsti martirii, aşa cum am făcut-o de 21 de ani încoace”, a subliniat părintele vicar Gheorghe Ţurcaş în cuvântul său.
Masacrul de la Ip se înscrie în seria masacrelor anti-româneşti desfăşurate pe teritoriul Transilvaniei de Nord în toamna anului 1940. În noaptea de 13 spre 14 septembrie 1940, trupe maghiare ce făceau parte din armata de ocupaţie cantonată în Şimleu-Silvaniei, împreună cu localnici maghiari şi cu membri ai organizaţiei „Straja naţiunii” (Nemzetőrség) au ucis 157 de localnici români. După Dictatul de la Viena din 30 august 1940, o parte a Transilvaniei a intrat sub ocupaţie maghiară. Teritoriul ocupat de horthyşti în timpul celui de-al doilea război mondial a rămas în istorie sub numele de Transilvania de Nord şi cuprindea nord-vestul regiunii cu acelaşi nume precum şi ţinuturile secuieşti. Un număr de 8 judeţe din totalul de 23 câte număra Transilvania în perioada interbelică au fost înstrăinate în întregime, iar alte trei au fost despărţite în două. Astfel, Judeţul Sălaj este şi el alipit Ungariei, iar la data de 8 septembrie 1940 Armata a II-a intră în oraşul Zalău. Imediat după ocuparea teritoriului transilvănean, a început seria masacrelor împotriva populaţiei civile româneşti. Cel mai afectat de teroarea horthystă a fost Sălajul, unde au fost masacraţi 477 de români. Cea mai mare şi mai îngrozitoare atrocitate comisă de armata ungară în complicitate cu etnicii maghiari locali, unde au căzut cele mai numeroase victime nevinovate – 157 de morţi – cu ocazia ocupării Ardealului, este cea de la Ip, localitate din Judeţul Sălaj, aflată la 45 km de oraşul Zalău.
Pr. Cristian Borz

 

Evenimente foto legate de această ştire

Pentru a trimite o ştire, vă rugăm să folosiţi acest  formular.

Rugăciune pentru beatificarea episcopilor greco-catolici martiri

Rugăciune pentru beatificarea episcopilor greco-catolici martiri

Caută ştire:

Anul: 2018 » Eveniment: Debutul Festivalului European Music Open » Titlu: 26313.jpg

Anul: 2018
Eveniment: Debutul Festivalului European Music Open
Titlu: 26313.jpg