AcasăŞtiri201112 Septembrie: O altfel de deschidere a anului şcolar la Liceul „Don Orione” din Oradea

Episcopia Greco-Catolică Oradea

Adresă:

Str. Mihai Pavel nr. 4
410210 - Oradea
România

Telefon:

+40.259.436.492 +40.359.410.844 +40.359.410.845

Fax:

+40.259.430.509

Email:

Utilizatorii care au cont de email pe acest site, se pot autentifica folosind:

Ştiri

O altfel de deschidere a anului şcolar la Liceul „Don Orione” din Oradea

O altfel de deschidere a anului şcolar la Liceul „Don Orione” din Oradea

Ca să poată participa şi părinţii la deschiderea noului an şcolar, conducerea Liceului „Don Orione” a organizat acest eveniment duminică, 11 septembrie, de la ora 17. Iniţiativa se pare că a fost una binevenită, peste 500 de oameni, elevi, părinţi, profesori şi oficialităţi umplând până la refuz Sala de Sport şi Festivităţi a instituţiei, pe pereţii căreia erau însemnele Congregaţiei, numele instituţiilor pe care le păstoreşte la Oradea, şi deviza acestei ordin: „Faceţi binele totdeauna, binele tuturor, răul niciodată, nimănui!”
Întâlnirea a debutat solemn, cu o rugăciune pentru elevi şi educatori, pe care a rostit-o părintele Florian Gui, călugăr din Congregaţia „Don Orione” şi Vicar General al Episcopiei Greco-Catolice de Oradea.
De la prezidiul pe care se afla un crucifix a vorbit apoi primarul Ilie Bolojan, care a mulţumit Congregaţiei pentru activitatea pe care o desfăşoară în oraş, atât pe plan educativ, cât şi social. Primarul i-a lăudat pe cei de la „Don Orione” pentru binele pe care îl fac oraşului şi i-a felicitat că fac învăţământ de calitate cu fonduri puţine. Adresându-se părinţilor, el a arătat că „oamenii aceştia fac lucruri mari cu bani puţini”, chivernisind cu grijă banii pe care îi administrează, care vin în cea mai mare parte de la donatori din Italia, mulţi dintre binefăcători fiind oameni pe care Congregaţia i-a ajutat în viaţă. Ca un exemplu de bună gospodărire, primarul a menţionat faptul că acest liceu are cele mai mici facturi de utilităţi dintre şcolile orădene.
Reprezentantul Inspectoratului Şcolar Judeţean, inspectorul Omer Ismet, i-a felicitat pe părinţi pentru că au decis să îi aducă pe copii la această şcoală, pe care o cunoaşte foarte bine, mai ales că a predat în trecut aici şi ştie că se pune accent pe calitate.
Directorul liceului, Alexandru Stoica le-a urat bun venit noilor elevi şi a vorbit despre creşterea şcolii, care de anul acesta are şi ciclu primar, după ce anii trecuţi s-au înfiinţat grădiniţa şi ciclul gimnazial. Datorită numărului mare de solicitări, s-a înfiinţat o clasă a IX-a suplimentară, iar pentru grădiniţă şi clasele mici se fac înscrieri pe câţiva ani înainte.
Managerul şcolii, Peter Martin Miheller, a adresat elevilor de clasa I, a V-a şi a IX-a cuvinte calde, adecvate vârstei lor. I-a invitat pe toţi „la muncă şi seriozitate, pentru că numai astfel se pot învinge crizele şi se poate construi o lume mai bună. Şcoala asta vă oferă educaţie de calitate nu doar prin materiile învăţate, ci şi prin formarea voastră ca oameni care au un sistem de valori ferm şi corect.”
Bogdan Avram, care a terminat anul acesta clasa a XII-a la Liceul „Don Orione” şi a fost admis la Universitatea din Manchester, i-a îndemnat pe actualii elevi să înveţe, pentru că numai prin muncă pot obţine lucruri serioase cu care se pot mândri în faţa colegilor şi mai târziu în faţa propriilor copii.
Momentul cel mai emoţionat al festivităţii a fost luarea de cuvânt a părintelui Mihai Fechetă, superiorul Congregaţiei „Don Orione” din Oradea. Acesta a vorbit despre momentul sosirii ordinului său călugăresc la Oradea, acum 20 de ani. Cum deviza congregaţiei este slujirea, călugării s-au gândit cum ar putea sluji cel mai bine comunitatea de aici şi au decis să înfiinţeze o şcoală.
Părintele Mihai a făcut trimitere la gestul Mântuitorului, care a ales să spele picioarele ucenicilor (Ioan, 13), pentru a da un exemplu de servire a aproapelui. Profesorii şi conducătorii societăţii sunt chemaţi să servească, să slujească, a spus el. Părintele Mihai a îmbrăcat un şorţ alb, simbol al servirii, apoi a dat câte un şorţ părintelui Florian Gui, primarului, inspectorului şcolar, managerului şi directorului şcolii, cerându-le tuturor să îşi facă datoria cu dragoste şi dăruire, pentru binele copiilor din Oradea. Au primit câte un şorţ şi două mămici şi un elev din sală. Părintele a spus că nu trecem printr-o criză economică, ci printr-una morală, a omeniei. I-a îndemnat pe cei prezenţi să nu aştepte să rezolve alţii problemele atunci când apar, ci să muncească pentru rezolvarea lor, să îşi servească aproapele şi comunitatea.
După festivitate, elevii şi părinţii au intrat în şcoală cu diriginţii fiecărei clase, s-au aşezat în bănci, au primit manualele, iar cei din clasele I, a V-a şi a IX-a au făcut cunoştinţă cu noua lor şcoală. Oficialităţile prezente au vizitat şi ele şcoala, au inaugurat clasele ciclului primar şi apoi au vizitat parcul şi grădina zoologică din curtea liceului şi biserica Parohiei „Don Orione”.
Liceul Don Orione

 

Evenimente foto legate de această ştire

Pentru a trimite o ştire, vă rugăm să folosiţi acest  formular.

Împreună salvăm Palatul Episcopal

Împreună salvăm Palatul Episcopal

Caută ştire:

Anul: 2018 » Eveniment: COMUNICAT » Titlu: 27303.jpg

Anul: 2018
Eveniment: COMUNICAT
Titlu: 27303.jpg