AcasăŞtiri200924 Mai: Pelerinajul eparhial la Roma „Pe urmele Sfântului Apostol Pavel”

Episcopia Greco-Catolică Oradea

Adresă:

Str. Mihai Pavel nr. 4
410210 - Oradea
România

Telefon:

+40.259.436.492 +40.359.410.844 +40.359.410.845

Fax:

+40.259.430.509

Email:

Utilizatorii care au cont de email pe acest site, se pot autentifica folosind:

Ştiri

Pelerinajul eparhial la Roma „Pe urmele Sfântului Apostol Pavel”

Pelerinajul eparhial la Roma „Pe urmele Sfântului Apostol Pavel”

În cadrul „Anului Jubiliar” (2008-2009) închinat Sf. Pavel, cu ocazia împlinirii a două mii de ani de la naşterea Sfântului Apostol, Biroul Pastoral Eparhial, la îndrumarea PS Virgil Bercea, au organizat între 16-24 mai a.c. un pelerinaj la Roma, oraşul simbol al creştinătăţii, oraşul în care cei care şi-au asumat în mod conştient condiţia de creştini au devenit primii martiri. Acolo şi-au dat viaţa ca martiri pentru credinţa în Hristos Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel, acolo sunt şi mormintele lor...
S-a plecat spre LUMINA Romei, lumina credinţei noastre catolice, cu dorinţa ca această lumină să cuprindă sufletele şi să le elibereze de orice povară. Îndemnurile Sf. Pavel şi rugăciunile au creat apropieri sufleteşti între pelerini, de altfel foarte diferiţi, studenţi de la Facultatea de Teologie din Oradea, grupul „Fiat Lux” de la Liceul Greco-Catolic din Oradea şi pelerinii din Oradea, Zalău, Şimleu şi Carei, etc. Prezenţa permanentă a PS Virgil Bercea, pelerin şi el, asumându-şi toate condiţiile de pelerin, rugăciunea şi cuvântul Preasfinţiei Sale, grija pentru toţi şi pentru fiecare au dat pelerinajului o notă particulară, ceva ce-l deosebeşte de toate pelerinajele de până acum. Pr. Paul Popa a fost nu numai spiritualul, dar şi ghidul permanent, care, cu calm şi seninătate, a făcut ca totul să decurgă bine.
Astfel, cu sufletul pregătit, îndeplinind condiţiile pentru obţinerea Indulgenţei Plenare, la Sf. Liturghie de la Bazilica „San Paulo Fuori le Mura” , primul obiectiv, pelerinii au primit Indulgenţa.
Miercuri, 20 mai, a avut loc audienţa la Sfântul Părinte Benedict al XVI-lea. O întâlnire cu Papa este un lucru particular pentru fiecare, ceva ce-l marchează pentru toată viaţa. Pe cei vârstnici, tainic, Roma papală i-a însoţit de-a lungul vieţii. Atunci când Biserica Greco-Catolică din România era interzisă, lumina Romei catolice trăia în suflete, iar acum, pentru toţi aceştia, prezenţa la San Pietro şi întâlnirea cu Papa a fost un miracol. Bucuria de a fi acolo, de a-l avea aproape pe Sfântul Părinte, de a trăi credinţa cu toată intensitatea, urma să rămână în suflete pentru totdeauna şi să fie împărtăşită.
Italia a oferit pelerinilor şi vizitarea altor locuri sfinte: Assisi Sfântului Francisc, acel „om rar din istoria noastră care ne împiedică să fim sceptici în privinţa omului” , Padova Sfântului Anton, atât de darnic celor i se încredinţează, Loreto, a Sf. Fecioare căreia, ca unei Mame, i se pun la picioare gândurile şi dorinţele cele mai arzătoare.
Si peste tot, pelerinii s-au întâlnit cu istoria, cu monumentele cele mai valoroase, cu arta Renaşterii, artă născută din credinţă adevărată, prezentă peste tot, dar mai ales în Muzeul Vatican, Capela Sixtină şi Bazilica San Pietro.
Si mai este ceva de spus: a fost şi o întâlnire cu lumea care are aceeaşi credinţă cu noi, cu oameni care surâd mereu şi transmit seninătate şi încredere. Aceştia erau mereu aproape, au fost întâlniţi la Parohiile Greco-Catolice din Viena şi Veneţia, la Colegiul „Pio Romeno” din Roma, în fiecare sanctuar, la fiecare pas pe urmele sfinţite ale înaintaşilor.
Nimic nu a fost doar o impresie de moment. Lumina căutată este azi, toată, şi va fi mereu în sufletele pelerinilor, viitori apostoli după modelul Sf. Pavel.
Otilia Bălaş

 

Evenimente foto legate de această ştire

Pentru a trimite o ştire, vă rugăm să folosiţi acest  formular.

Rugăciune pentru beatificarea episcopilor greco-catolici martiri

Rugăciune pentru beatificarea episcopilor greco-catolici martiri

Caută ştire:

Anul: 2018 » Eveniment: La Carei a fost dezvelit monumentul realizat în memoria Refugiaţilor români din 1940 » Titlu: 26277.jpg

Anul: 2018
Eveniment: La Carei a fost dezvelit monumentul realizat în memoria Refugiaţilor români din 1940
Titlu: 26277.jpg