AcasăŞtiri20119 August: Sfinţirea bisericii din Pocola după restaurare

Episcopia Greco-Catolică Oradea

Adresă:

Str. Mihai Pavel nr. 4
410210 - Oradea
România

Telefon:

+40.259.436.492 +40.359.410.844 +40.359.410.845

Fax:

+40.259.430.509

Email:

Utilizatorii care au cont de email pe acest site, se pot autentifica folosind:

Ştiri

Sfinţirea bisericii din Pocola după restaurare

Sfinţirea bisericii din Pocola după restaurare

Duminică, 07 august 2011, în Duminica a VIII-a după Rusalii, a avut loc resfinţirea vechii biserici greco-catolice cu hramul „Buna Vestire” din localitatea Pocola, jud. Bihor. Au fost întreprinse o serie de lucrări de restaurare în interiorul edificiului sacru, unde s-a refăcut integral pictura murală, s-a montat noul iconostas, s-a îmbrăcat Sfânta Masă şi întreg Altarul în marmură de Carrara, s-a repavat biserica cu granit Rosa Beta şi s-au înlocuit băncile bisericii. De asemenea, în exteriorul bisericii lucrările au vizat înlocuirea structurii lemnoase a turlei, revopsirea acoperişului, respectiv curăţarea pereţilor.
La orele 10.00, Preasfinţia Sa Virgil Bercea a fost întâmpinat în sunetul clopotelor de zeci de preoţi şi sute de credincioşi veniţi din Pocola şi din împrejurimi, fiind de faţă şi reprezentanţi ai autorităţilor locale şi centrale. Înaltul prelat a fost primit cu tradiţionala “pâine şi sare” care au fost oferite de doi copilaşi îmbrăcaţi în costume populare.
Prin ungerea cu Sfântul şi Marele Mir de către P.S. Virgil Bercea, respectiv prin stropirea cu apă sfinţită de către protopopul Beiuşului, părintele Ioan Mada, s-au resfinţit pereţii bisericii din Pocola, atât în exterior cât şi în interior, aşezându-se apoi un nou Hrisov în Sfânta Masă a Altarului, după care s-a trecut la consacrarea acesteia prin spălarea şi ungerea ei cu Sfântul şi Marele Mir de către Preasfinţia Sa.
Rânduiala resfinţirii bisericii a continuat cu Sfânta Liturghie Arhierească, ierarhul locului fiind înconjurat de Mons. Renzo Lavatori, profesor de Teologie Dogmatică la Universitatea Pontificală Urbaniană din Roma, de protopopii Ioan Mada din Beiuş, Gavril Buboi din Oradea, Gheorghe Seica din Holod, respectiv de preoţii Gheorghe Marius Boţa din Pocola, Sorin Crăciun din Oradea, Ioan Aciu din Borş, Lucian Hava din Nojorid, Călin Duşe din Oradea, Dorin Repciuc din Rogoz, Iulian Terec din Dumbrava, Ioan Tătar din Holod, Emil Ghiurcă din Ştei, Mircea Boţa din Ioaniş, Florin Selegean din Delani, Dumitru Sălăjan din Sudrigiu, Ioan Erdeli din Prisaca, Ionuţ Oprea din Petrani, Marius Obreja din Vălanii de Beiuş, Narcis Licuţa din Grădinari, Sorin Roşca din Băiţa, Iosif Slobotnic din Beiuş, Marius Taichiş din Drăgoteni şi ipod. Eduard Fischer din Oradea. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Reuniunea Corală „Ioan Buşiţia” a Bisericii Greco-Catolice din Beiuş, avându-l în frunte ca dirijor pe dl. Constantin Sava.
Evenimentul a fost onorat de oficialităţile care au fost prezente la această sărbătoare din Pocola, amintindu-i pe deputaţii Maria Drăghici şi Ioan Roman, primarii Ioan Maşcaş din Pocola şi Adrian Domocoş din Beiuş, precum şi alte personalităţi publice din Ţara Beiuşului.
La finalul Sfintei Liturghii, P.S. Virgil Bercea a oferit Diplome de merit unor credincioşi din Pocola, care au fost binefăcători şi susţinători ai comunităţii pe timpul lucrărilor care s-au făcut. De asemenea, s-a oferit Crucea Eparhială unor oaspeţi, care s-au implicat într-un mod mai deosebit în bunul mers al restaurării bisericii, amintindu-i pe Mons. Dr. Renzo Lavattori, pe domnii: Natale Amaglio, Roberto Beloti, av. Marius Popoviciu, curator Adrian Daniel Birta. Totodată, parohul comunităţii greco-catolice locale, pr. Gheorghe Marius Boţa a primit Crucea Pectorală în semn de apreciere pentru slujirea cu devotament timp de peste 15 ani a credincioşilor din Parohia Pocola. Gestul Ierarhului a fost recompensat de către parohienii din Pocola, care prin parohul lor au oferit înaltului prelat „Cheia bisericii” din Pocola.
Sărbătoarea s-a terminat cu agapa frăţească servită la Căminul Cultural din localitate, iar invitaţii au fost poftiţi la un restaurant din Beiuş.
Birou parohial Pocola

 

Evenimente foto legate de această ştire

Pentru a trimite o ştire, vă rugăm să folosiţi acest  formular.

Rugăciune pentru beatificarea episcopilor greco-catolici martiri

Rugăciune pentru beatificarea episcopilor greco-catolici martiri

Caută ştire:

Anul: 2018 » Eveniment: Întâlnirea de 10 ani – Promoţia 2008 » Titlu: 26392.jpg

Anul: 2018
Eveniment: Întâlnirea de 10 ani – Promoţia 2008
Titlu: 26392.jpg