AcasăŞtiri20112 August: Comunicat de presă COMECE - Întâlnirea Bisericilor cu Preşedinţia Poloneză a UE

Episcopia Greco-Catolică Oradea

Adresă:

Str. Mihai Pavel nr. 4
410210 - Oradea
România

Telefon:

+40.259.436.492 +40.359.410.844 +40.359.410.845

Fax:

+40.259.430.509

Email:

Utilizatorii care au cont de email pe acest site, se pot autentifica folosind:

Ştiri

Comunicat de presă COMECE - Întâlnirea Bisericilor cu Preşedinţia Poloneză a UE

Comunicat de presă COMECE - Întâlnirea Bisericilor cu Preşedinţia Poloneză a UE

Reconcilierea, schimbările demografice şi foametea din Africa au fost pe agenda întâlnirii Bisericilor cu Preşedinţia Poloneză a UE

Ca parte a întâlnirilor regulate dintre Biserici şi noua Preşedinţie a UE, o delegaţie a reprezentanţilor Bisericilor din Polonia şi Europa a fost primită de Ministrul Polonez al Afacerilor Externe, Radosław Sikorski, pe 28 iulie 2011 la Varşovia. Au avut un schimb de opinii referitoare la o serie de puncte din agenda politică a Preşedinţiei Poloneze.
Parteneriatul Estic este una dintre priorităţile majore ale Preşedinţiei Poloneze, care este angajată în aprofundarea cooperării UE cu ţările partenere de la graniţele ei răsăritene prin intensificarea asocierii politice şi a integrării economice. În acest sens, reprezentanţii Bisericilor au subliniat faptul că procesul de reconciliere între oamenii din această regiune ar trebui să fie o parte integrantă a acestui parteneriat. Conferinţa Episcopală Catolică Poloneză lucrează în prezent la o declaraţie de reconciliere cu Biserica Ortodoxă din Rusia. Pe baza experienţelor şi iniţiativelor lor în acest domeniu, reprezentanţii Bisericilor şi-au oferit ajutorul pentru a lucra împreună la acest proces de reconciliere. În consecinţă, Preşedinţia Poloneză a sugerat că reprezentanţii Bisericilor ar putea participa ca observatori la al doilea Summit al Parteneriatului Estic, care urmează să aibă loc în septembrie la Varşovia.
Reprezentanţii Bisericilor şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la continuarea persecutării minorităţilor religioase în întreaga lume. Ministrul polonez al Afacerilor Externe a fost de acord că respectul pentru libertatea religioasă ar trebui să fie o prioritate a Serviciului European pentru Acţiune Externă şi că această prioritate nu ar trebui să fie doar reflectată într-un mod structural, ci şi într-o schimbare a mentalităţii în cadrul serviciilor diplomatice ale UE.
În ceea ce priveşte provocările schimbărilor demografice şi a îmbătrânirii în Europa, Preşedinţia Poloneză se angajează să continue eforturile Preşedinţiei Ungare pentru o mai bună coordonare a politicilor familiale în Europa şi a schimbului de bune practici.
În contextul drepturilor sociale a fost discutată problema duminicii ca zi liberă. Bisericile, sindicatele şi organizaţii ale societăţii civile au lansat recent „Alianţa Duminicii Europene” a cărei scop este protejarea unei zile de odihnă comune ca un element esenţial al sănătăţii muncitorilor, al echilibrului familie-muncă şi al coeziunii sociale în Europa. În contextul Anului European pentru Voluntariat, Preşedinţia şi-a exprimat interesul şi suportul pentru această iniţiativă.
În cele din urmă, pentru a ajuta victimele foametei din Cornul Africii, reprezentanţii Bisericilor poloneze şi-au prezentat proiectul pentru o Zi a Solidarităţii în Polonia, care va fi organizată împreună cu Caritas. Au sugerat că această zi a Solidarităţii ar putea fi organizată în întreaga Europă. Preşedinţia poloneză s-a declarat gata să sprijine o astfel de iniţiativă.

----------------------------

Delegaţiile Bisericilor pentru întâlnirea cu Ministrul Afacerilor Externe:

Delegaţia Catolică:
- Episcopul Wiktor Skworc, episcop catolic de Tarnow
- Episcopul Stanislaw Budzik, Secretar General al Conferinţei Episcopale Catolice Poloneze - KEP
- Episcopul Wojciech Polak, delegat KEP pentru grija pastorală a imigranţilor

Consiliul Ecumenic al Bisericilor în Polonia:
- Arhiepiscopul Abel, Biserica Ortodoxă Autocefală Poloneză
- Episcopul Wiktor Wysoczanski, Biserica Catolică de Rit Vechi
- Administratorul Edward Puslecki, Biserica Metodistă Poloneză

Organismele europene ale Bisericii au fost reprezentate de:
- Rev. Rüdiger Noll, Director al Comisiei Biserică şi Societate a Conferinţei Bisericilor Europene (CEC)
- Mons. Piotr Mazurkiewicz, Secretar General al Comisiei Conferinţelor Episcopale din Comunitatea Europeană (COMECE)

Pentru orice alte informaţii, vă rugăm să contactaţi ofiţerul de presă COMECE: johanna.touzel@comece.eu
Secretariatul COMECE

Pentru a trimite o ştire, vă rugăm să folosiţi acest  formular.

Împreună salvăm Palatul Episcopal

Împreună salvăm Palatul Episcopal

Caută ştire:

Anul: 2018 » Eveniment: Realităţi bihorene şi europene » Titlu: 27288.jpg

Anul: 2018
Eveniment: Realităţi bihorene şi europene
Titlu: 27288.jpg