AcasăŞtiri201115 Iunie: Invitaţie: Lansare de carte la Librăria Gutenberg

Episcopia Greco-Catolică Oradea

Adresă:

Str. Mihai Pavel nr. 4
410210 - Oradea
România

Telefon:

+40.259.436.492 +40.359.410.844 +40.359.410.845

Fax:

+40.259.430.509

Email:

Utilizatorii care au cont de email pe acest site, se pot autentifica folosind:

Ştiri

Invitaţie: Lansare de carte la Librăria Gutenberg

Invitaţie: Lansare de carte la Librăria Gutenberg

Librăria Gutenberg vă invită joi, 16 iunie 2011, de la ora 17.00 la lansarea cărţii Departe spre Acasă, un roman scris de Claudia Elena Peter, apărut la Editura Lumen, Iaşi 2011.
Romanul Claudiei Elena Peter ne oferă ambalate la pachet două probleme mereu prezente şi persistente în ficţiunea corepetitoare realităţii, două căutări, două repere ale umanului, două simptomatice situaţii care îl definesc pentru a contura miza echilibrului care, la rându-i, joacă un rol important în armonizarea fiinţei umane: una dintre ele este „quest of identity” (problema de identitate), ţinută ca reper fix pentru întoarcere, cealaltă fiind un „quest al integrării” (o problemă a integrării), cu percuţie pe interactiunea între culturi şi toposuri exotice de la sacralitatea spaţiului Italiei şi istoria lui la mondenitatea seacă şi fadă a elitei bogate în mijlocul căreia eroina principală se învîrte, de la căutarea sentimentului de acasă prin toposuri ale însăşi leagănului omenirii, Africa, relaţionate cu o situaţie olandeză. Toate acestea puse în cadrele interacţiunii personajelor.
La acestea se adaugă un motiv celebru, cel al rătăcitorului, motiv în filajul căruia se află unda de „romance” a prozei Claudiei Peter, a vagantului a cărui „acasă” se află mereu cu el imaginea-i suprapunînd-o peste fiecare dintre locurile găsite, peste fiecare dintre exoticele locuri-întâmplări-întâmpinate, suprapusă pe zâmbetul fiecărui om rezonant şi consonant cu vibraţia căutătorului de armonie recte căutătorului de acasă. Frame-ul monden al desfăşurării lucrurilor este cel care derutează, depărtîndu-se de esenţa simbolurilor, aducîndu-le într-un aer de feerie modernă, mascîndu-le cu acesta. Să nu ne lăsăm înşelaţi, însă, pentru că, indiferent cum se pune problema în cadrele scrisului, ideea rămîne aceeaşi. Căutarea se face pe coordonatele imediate actuale, moderne, mascând greutatea simbolurilor sau posibila lor receptare cît să nu fie intruzive în ochiul lectorului.
Aşadar o purtare de suflet peste locuri străine, peste ochiuri de personalitate umană tulbure, peste oameni cu zîmbete limpezi şi cu turbioane sufleteşti neguroase, peste spaţii frumoase, un conglomerat, un mozaic în care se caută, fără disperare, cu o eleganţă de multe ori reuşit expresivă exact prin clişeele de vorbire cosmopolită sau gossip (bîrfă) de suprafaţă în căutarea recunoaşterii de unde, abia după virgulă, să înceapă un dialog cu „acasa” sa, cu revelator, însăşi împăcarea cu sine care să cheme acasa după premizele ce ordonează această împăcare cu sine să fie şi să se desluşească ca prag al unui locus mundi, imago mundi a.k.a. paradisul în închegare.
O carte de căutare, o proză a descoperirii şi a reîmpăcării, cu personaje multe cu scheme vaste relaţionate uman, cu intertextualitate din perspective narative principale diferite, cu uşurinţă şi spor la citit.
Mihai Vieru

Raluca Naom

Pentru a trimite o ştire, vă rugăm să folosiţi acest  formular.

Rugăciune pentru beatificarea episcopilor greco-catolici martiri

Rugăciune pentru beatificarea episcopilor greco-catolici martiri

Caută ştire:

Anul: 2018 » Eveniment: Seminariştii orădeni prezenţi la Hramul Mănăstirii Presfintei Inimi a lui Isus din Zalău » Titlu: 26246.jpg

Anul: 2018
Eveniment: Seminariştii orădeni prezenţi la Hramul Mănăstirii Presfintei Inimi a lui Isus din Zalău
Titlu: 26246.jpg