AcasăŞtiri201123 Mai: Parastas pentru părintele franciscan Ion Gârleanu (1892-1944)

Episcopia Greco-Catolică Oradea

Adresă:

Str. Mihai Pavel nr. 4
410210 - Oradea
România

Telefon:

+40.259.436.492 +40.359.410.844 +40.359.410.845

Fax:

+40.259.430.509

Email:

Utilizatorii care au cont de email pe acest site, se pot autentifica folosind:

Ştiri

Parastas pentru părintele franciscan Ion Gârleanu (1892-1944)

Parastas pentru părintele franciscan Ion Gârleanu (1892-1944)

La iniţiativa lăudabilă a preotului paroh Alexandru Chivari din Gruilung, sâmbătă, 21 mai, după Sfânta Liturghie oficiată împreună cu alţi opt slujitori ai Domnului în altarul bisericii din micuţa localitate bihoreană, s-a celebrat un parastas de pomenire a părintelui franciscan Ion Gârleanu.
Despre viaţa şi opera poetului şi franciscanului Ion Gârleanu au vorbit în câteva cuvinte pr. Seica Gheorghe - protopop, pr. Bălan Cristinel OFMconv, pr. Alexandru Chivari - paroh şi terţiarii franciscani din Oradea, Othilia Groza şi Vasile Dumitraş.
Tânărul preot franciscan a fost hirotonit la Assisi, în marea bazilică a Sfântului Francisc, iar influenţa acestuia se va simţi nu numai în modul de viaţă, ci şi în poeziile sale inspirate multe după figuri glorioase ale Ordinului. În 1930 a primit misiunea de a iniţia ramura greco-catolică franciscană în Transilvania împreună cu pr. D. Niculăeş, ridicând mănăstirea de la Drăgeşti, Oradea şi bisericile din Gruilung şi Calea Mare. A fost spiritualul Academiei Teologice Române Unite de la Oradea, ţinând exerciţii spirituale memorabile la Blaj, Beiuş, Cluj, Galaţi. A scris cărţi de rugăciuni pe care le-a răspândit în popor, a publicat mai multe plachete de versuri precum: Lacrimi, Viorele, Trandafiri, Boabe de tămâie, Flori de pe drum, Sfântul Francisc de Assisi...
Mulţumiri corului de copii pregătit de doamna preoteasă, care au cântat minunat şi neapărat, credincioşilor din localitate şi din Calea Mare care au pregătit o agapă fraternă cu delicioase sarmale cu pisat şi cozonac copt pe vatră, servite la iarbă verde!
Se doreşte ca acest an să fie dedicat memoriei părintelui Gârleanu, să se adune materiale documentare şi mărturii de la cei care l-au cunoscut personal, iar în anul următor, la împlinirea a 120 de ani de la naşterea poetului, preot şi călugăr franciscan, în 22 mai, să fie marcat evenimentul aşa cum se cuvine. Domnul să-i răsplătească toată truda şi jertfa făcută pe pământ!
„Firicel de iarbă-i omul,
Ce-l înghite crud pământul
Lacrimă din roua nopţii
Ce-o topeşte-n floare vântul”
                    Ion Gârleanu
Othilia Groza

 

Evenimente foto legate de această ştire

Pentru a trimite o ştire, vă rugăm să folosiţi acest  formular.

Rugăciune pentru beatificarea episcopilor greco-catolici martiri

Rugăciune pentru beatificarea episcopilor greco-catolici martiri

Caută ştire:

Anul: 2018 » Eveniment: Vernisajul expoziţie „Monumente în mişcare – Memoria Rezistenţei” » Titlu: 25805.jpg

Anul: 2018
Eveniment: Vernisajul expoziţie „Monumente în mişcare – Memoria Rezistenţei”
Titlu: 25805.jpg