AcasăŞtiri201116 Mai: Pelerinaj la Cimitirul Săracilor din Sighet

Episcopia Greco-Catolică Oradea

Adresă:

Str. Mihai Pavel nr. 4
410210 - Oradea
România

Telefon:

+40.259.436.492 +40.359.410.844 +40.359.410.845

Fax:

+40.259.430.509

Email:

Utilizatorii care au cont de email pe acest site, se pot autentifica folosind:

Ştiri

Pelerinaj la Cimitirul Săracilor din Sighet

Pelerinaj la Cimitirul Săracilor din Sighet

Conform tradiţiei deja statornicite, şi în acest an, în a doua sâmbătă a lunii mai, în ziua de 14, a avut loc pelerinajul la Cimitirul Săracilor de la Sighetu Marmaţiei, locul unde se află înhumaţi Episcopii noştri martiri Valeriu Traian Frenţiu, Ioan Suciu şi Tit Liviu Chinezu, cât şi Episcopul romano-catolic Anton Durcovici, morţi în anii ’50-’60 în Închisoarea Sighet.
La orele 9,30, din faţa Memorialului Sighet (fosta închisoare), pelerinii au parcurs în procesiune calea până la marginea oraşului, la cimitirul unde, în gropi neştiute îşi dorm somnul de veci Episcopi, preoţi, oameni de cultură, oameni politici, morţi în sinistra închisoare pentru vina de a se fi opus unui regim nelegiuit, ateu şi antiromânesc.
La altarul ridicat la marginea cimitirului, la orele 11 a fost celebrată Sfânta Liturghie, pontificată de Preafericirea Sa Lucian, Arhiepiscopul Major al Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică (predica), având alături pe Preasfinţia Sa Virgil, Episcopul de Oradea, Preasfinţia Sa Alexandru, Episcopul Lugojului, Preasfinţia Sa Florentin, Episcop de Cluj-Gherla, Preasfinţia Sa Petru, Episcop romano-catolic de Iaşi, Preasfinţia Sa Mihai, Episcop auxiliar de Alba Iulia şi Făgăraş, vicar al Bucureştilor şi Preasfinţia Sa Vasile, Episcop al Curiei Arhiepiscopiei Majore. Au concelebrat zeci de preoţi, îndeosebi din Eparhia Maramureşului, dar şi din Arhieparhia Blajului sau din Eparhiile de Cluj, Oradea şi Lugoj.
Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de corul bisericii din Zalău. După împărtăşania credincioşilor, Întâistătătorul Bisericii a rostit un cuvânt de învăţătură, apoi Preasfinţia Sa Virgil a rostit, dimpreună cu toţi participanţii, Rugăciunea pentru beatificarea Episcopilor martiri, servii lui Dumnezeu Valeriu Traian Frenţiu, Iuliu Hossu, Alexandru Rusu, Ioan Bălan, Ioan Suciu, Vasile Aftenie, Titi Liviu Chinezu şi Anton Durcovici, Episcopi trecuţi la cele veşnice în faimă de martiri, sub regimul comunist. În încheiere, protopopul Sighetului, pr. Filip Onisim, a mulţumit tuturor celor prezenţi pentru împreună-rugăciune, invitând participanţii să guste din bucatele pregătite cu generozitate de către gazde.
La încheierea pelerinajului, cei care nu au reuşit să o facă înaintea procesiunii, s-au îndreptat spre Memorialul Sighetului, pentru a vizita închisoarea devenită muzeu.

Alexandru Petărlecean
http://www.bru.ro

Pentru a trimite o ştire, vă rugăm să folosiţi acest  formular.

Rugăciune pentru beatificarea episcopilor greco-catolici martiri

Rugăciune pentru beatificarea episcopilor greco-catolici martiri

Caută ştire:

Anul: 2018 » Eveniment: Debutul Festivalului European Music Open » Titlu: 26319.jpg

Anul: 2018
Eveniment: Debutul Festivalului European Music Open
Titlu: 26319.jpg