AcasăŞtiri201116 Mai: Lansare de carte la Colegiul „Pio Romeno” din Roma

Episcopia Greco-Catolică Oradea

Adresă:

Str. Mihai Pavel nr. 4
410210 - Oradea
România

Telefon:

+40.259.436.492 +40.359.410.844 +40.359.410.845

Fax:

+40.259.430.509

Email:

Utilizatorii care au cont de email pe acest site, se pot autentifica folosind:

Ştiri

Lansare de carte la Colegiul „Pio Romeno” din Roma

Lansare de carte la Colegiul „Pio Romeno” din Roma

Vineri, 13 mai a.c., în ziua aniversării apariţiilor Sfintei Fecioare Maria la Fatima, la Colegiul Pontifical „Pio Romeno” din Roma a avut loc lansarea cărţii „La Vergine Maria e il Diavolo negli esorcismi” („Fecioara Maria şi Diavolul în exorcisme”), a părintelui Francesco Bamonte – unul din cei 6 exorcişti ai Romei, aflată deja la ediţia a doua. Cartea a apărut în anul 2011 la Editura Paoline, Milano.
Prefaţa cărţii este scrisă de pr. dr. Renzo Lavatori, profesor la Universităţile Pontificale Urbaniana, Sfânta Cruce şi Laterană din Roma şi colaborator al Facultăţii de Teologie Greco-Catolică din Oradea, care a fost prezent şi a vorbit despre diavol din punct de vedere dogmatic. Între scrierile sale se găsesc diferite volume dedicate demonologiei. Din păcate, spunea pr. Renzo, lumea de astăzi crede tot mai puţin în prezenţa diavolului. Chiar şi persoane de diferit rang din cler nu cred în existenţa diavolului, iar acest lucru îl îmbucură foarte mult pe ispititorul, deoarece cu cât este mai ascuns şi mai puţin cunoscut, cu atât poate să îşi ducă mai uşor la indeplinire scopul său malefic în vederea pierderii omului. Părintele Renzo a vorbit despre faptul că – paradoxal – pe de o parte „diavolul nu există” pentru lumea de astăzi şi pe de altă parte, prezenţa lui este din ce în ce mai văzută în viaţa omului şi a societăţii. Cel care nu crede în existenţa diavolului nu crede în Sfânta Scriptură, nu crede în Isus Hristos, nu crede în Magisteriul Bisericii şi nu crede nici în exemplul sfinţilor care vorbesc clar despre aceasta.
Chiar dacă este o fiinţă supranaturală, diavolul face parte din creaţia lui Dumnezeu. Nu este o fiinţă divină dar natura sa spirituală depăşeşte limitele naturii umane, iar acest lucru motivează cunoaşterea pe care o are, superioară omului. Diavolul a fost creat bun. Tot ceea ce Dumnezeu a creat a creat bun, dar din alegerea sa, diavolul a devenit înger al întunericului. Având posibilitatea de a alege, el s-a răzvrătit împotriva lui Dumnezeu deoarece nu a putut concepe ca Isus Hristos, a doua persoană din Sfânta Treime să se întrupeze. Invidia pe care o are pentru om se datoreaza şi faptului că omul poartă Chipul şi asemănarea lui Dumnezeu. Îngerii au fost creaţi să-L adore pe Cuvântul întrupat – Isus Hristos, iar acest lucru nu a fost acceptat de către o parte dintre îngeri şi astfel, au ales să se depărteze de Dumnezeu, voind să-I distrugă Împărăţia şi să se pună în locul Lui. Acest lucru însă nu este posibil pentru că ceea ce pot face diavolii este limitat. Ei nu îşi pot depăşi limitele de creaturi dar pot să ispitească omul să se depărteze de Dumnezeu, să rupă legătura cu El şi aceasta se întâmplă prin păcat.
Vorbind şi despre acţiunea pe care diavolul o poate avea asupra omului, care este de două feluri: cea ordinară – ispitirea (pentru toţi oamenii) şi cea extraordinară care este de mai multe feluri: asuprire, obsesie, infestare, posesie şi altele, părintele Renzo a subliniat că nu ajunge ca omul să-L cunoască pe Hristos, ci trebuie să-L şi urmeze prin iubire şi sacrificiu. Diavolul îl cunoaşte mai bine decât noi pe Hristos, dar nu îl urmează şi acest lucru reprezintă o diferenţă.
În a doua parte a evenimentului a vorbit pr. Francesco Bamonte, autorul cărţii, care are o experienţă bogată în domeniul exorcismelor. Pr. Francesco a fost un discopol al lui Don Amorth - vestit prin activitatea sa de o viaţă în exorcisme şi prin publicaţiile sale în domeniu, care a adus doar cuvinte de laudă despre pr. Francesco. Relatarea sa a fost mai mult o mărturie din activitatea sa de exorcist. A vorbit despre rolul Sfintei Fecioare în lupta noastră cu diavolul şi mai ales despre apologia pe care diavolul, în timpul exorcismelor, este constrâns să o facă Fecioarei Maria.
Sfânta Fecioară este „Femeia” care de la Geneză la Apocalipsă, unită cu Isus, are un rol foarte important în lupta împotriva duşmanului infernal şi în realizarea misiunii mântuitoare a Fiului – aceea de a duce fiinţa umană în sânul Tatălui. După ce a vorbit despre ajutorul pe care l-a primit şi îl primeşte de la Sfânta Fecioară în exorcismele pe care le face, pr. Francesco a vorbit şi despre conferinţele şi cursurile pe care le ţine în Italia şi în străinătate mai ales pentru seminarişti şi preoţi, ca membru al Asociaţiei Internaţionale a Exorciştilor. Un lucru extrem de important pe care l-a subliniat este acela că în Facultăţile de Teologie şi în Seminare trebuie să se vorbească despre existenţa reală a diavolului şi prezenţa sa în viaţa omului. Trebuie să se reintroducă cursuri despre demonologie, iar preoţii – în primul rând – să nu fie străini de aceste realităţi. Rugăciunile de eliberare şi exorcizare nu trebuie să fie înspăimântătoare, ci să fie prezente în viaţa preoţilor, deoarece fac parte din lupta continuă pe care o avem cu duşmanul nostru comun.
Spre finalul prezentării, cei prezenţi au adresat întrebări pr. Renzo şi pr. Francesco, iar pr. Claudiu Lucian Pop, rector al Colegiului „Pio Romeno” le-a mulţumit pentru onoarea ce ne-au făcut-o prin prezentarea cărţii dedicate Sfintei Fecioare Maria, chiar de aniversarea apariţiilor de la Fatima, în Colegiul „Pio Romeno”.
Pr. Anton Cioba

Pentru a trimite o ştire, vă rugăm să folosiţi acest  formular.

Împreună salvăm Palatul Episcopal

Împreună salvăm Palatul Episcopal

Caută ştire:

Anul: 2018 » Eveniment: Hramul Parohiei Beznea » Titlu: 27245.jpg

Anul: 2018
Eveniment: Hramul Parohiei Beznea
Titlu: 27245.jpg