AcasăŞtiri201111 Mai: Întâlnirea tinerilor din Protopopiatul Şimleu şi sfinţirea pietrei de temelie în Parohia Drighiu, Sălaj

Episcopia Greco-Catolică Oradea

Adresă:

Str. Mihai Pavel nr. 4
410210 - Oradea
România

Telefon:

+40.259.436.492 +40.359.410.844 +40.359.410.845

Fax:

+40.259.430.509

Email:

Utilizatorii care au cont de email pe acest site, se pot autentifica folosind:

Ştiri

Întâlnirea tinerilor din Protopopiatul Şimleu şi sfinţirea pietrei de temelie în Parohia Drighiu, Sălaj

Întâlnirea tinerilor din Protopopiatul Şimleu şi sfinţirea pietrei de temelie în Parohia Drighiu, Sălaj

„Tinerii sunt viitorul Bisericii”, „tinerii sunt soarele sau furtuna zilei de mâine” sau „investiţia cea mai de preţ a Bisericii este tineretul” – acestea au fost unele dintre sloganurile care au însufleţit osteneala şi efortul credincioşilor greco-catolici şi a părintelui paroh, Marius Chiriloaie, din localitatea Drighiu, judeţul Sălaj, care încă o dată au răspuns „prezent” la îndemnul de dincolo de zări al Fericitului şi iubitului nostru Sfânt Părinte Ioan Paul al II-lea, care, în timpul pontificatului său, a instituit întâlnirile de tineret desfăşurate la diferite niveluri: de la întâlniri mondiale cu Sfântul Părinte Papa la întâlniri eparhiale cu episcopul şi, la nivel mai restrâns, la întâlniri protopopiale în care tinerii diverselor parohii ale protopopiatului se întâlnesc sub conducerea şi organizarea preoţilor care îi păstoresc pentru celebrarea Sfintei Liturghii, pentru a se împrieteni între ei, pentru a învăţa diverse cântece religioase specifice vârstei lor şi, nu în ultimul rând, pentru a-şi dezlănţui energiile prin joc şi bună-dispoziţie.
În ciuda unei dimineţi mai friguroase şi acoperite de nori au sosit în Parohia Drighiu circa o sută optzeci de copii şi tineri care de care mai vioi, mai plini de năzbâtii sau poate mai învăluiţi de elanuri tinereşti. O atmosferă de somptuozitate sacră ce îndeamnă la îngenunchere şi abandon în braţele Răstignitului de pe Crucea Măreaţă ce străjuieşte Altarul am putut să trăim vizitând capela amplasată în şcoala veche a satului. Devreme au sosit şi animatorii de la Oradea din Grupul „Fondacio”, unii dintre ei chiar seminarişti. Imediat după sosirea grupurilor ei au început „să-şi joace rolul” de animatori: într-adevăr cu talent, măiestrie şi fermitate au făcut ca mulţimea celor prezenţi să cânte, să execute cântecelele ritmate sau mişcate într-un singur cuget. Să dea Dumnezeu în casele multor părinţi asemenea odrasle!
Însă mare a fost mirarea multora care se întrebau nedumeriţi care este rostul unei gropi şi al unei pietre pregătite în faţa mesei Sfântului Altar. Pentru ca la sfârşitul ceremoniei să aflăm că de fapt noi, cei tineri prezenţi acolo, aveam să fim martorii unui eveniment deosebit: sfinţirea pietrei de temelie a viitoarei Biserici. „Dumnezeu vă va ajuta şi vă va binecuvânta să vedeţi ridicat acest sfânt lăcaş de rugăciune” a afirmat părintele Vicar Foraneu al Silvaniei, Gheorghe Ţurcaş. Poate că meritele suferinţei şi martirului credinţei părintelui Ilie Borz au adunat un număr atât de mare de tineri din împrejurimile pe care dânsul le-a străbătut pe jos, pe ascuns, poate noaptea, pe la casele credincioşilor care l-au primit să celebreze servicii divine clandestine greco-catolice… Lângă piatra de temelie, după sfinţire, au rămas o cruce masivă de fier şi un buchet enorm, multicolor de lalele: ori se vor risipi în bătaia vântului, ori se vor topi de arşiţa soarelui ce va să vină, probabil pentru a anticipa frumuseţea bisericuţei ce se va clădi acolo…
În cuvântul adresat tinerilor, părintele Nicolae Bodea, protopop de Şimleu, a subliniat importanţa ascultării şi respectului faţă de părinţi, importanţa cultivării unor „rădăcini bune” conform motto-ului Întâlnirii Mondiale a Tineretului 2011 de la Madrid: „Înrădăcinaţi şi întemeiaţi în Cristos, tari în credinţă”, de asemenea, importanţa şcolii în devenirea unui tânăr şi a interesului pentru propria formare. Părintele paroh, Marius Chiriloaie, a mulţumit celor prezenţi, precum şi comunităţii din Drighiu pe care o păstoreşte pentru implicarea în pregătirea celor două evenimente.
Cred că disponibilitatea, generozitatea, răbdarea, toleranţa, perseverenţa şi ataşamentul faţă de Biserica din care facem parte sunt unele din coordonatele martiriului la care noi, cei de astăzi, suntem chemaţi. Cred că celor care rămân cu tărie „Simeon Cireneul” sau „Veronica cea evlavioasă” lângă rănile unei Biserici martire ca cea Greco-Catolică din România Dumnezeu nu le va rămâne dator.
Bunul Dumnezeu să binecuvânteze cu seninătate anii senectuţii credincioşilor care au ostenit pentru noi, iar vederea noului lăcaş să le bucure şi să le aline sufletele!
Florica Bodea

 

Evenimente foto legate de această ştire

Pentru a trimite o ştire, vă rugăm să folosiţi acest  formular.

Rugăciune pentru beatificarea episcopilor greco-catolici martiri

Rugăciune pentru beatificarea episcopilor greco-catolici martiri

Caută ştire:

Anul: 2018 » Eveniment: Vizită pastorală la Viena » Titlu: 26207.jpg

Anul: 2018
Eveniment: Vizită pastorală la Viena
Titlu: 26207.jpg