AcasăŞtiri20115 Mai: Comunicat CCEE-CEC: 10 ani de „Charta Oecumenica”

Episcopia Greco-Catolică Oradea

Adresă:

Str. Mihai Pavel nr. 4
410210 - Oradea
România

Telefon:

+40.259.436.492 +40.359.410.844 +40.359.410.845

Fax:

+40.259.430.509

Email:

Utilizatorii care au cont de email pe acest site, se pot autentifica folosind:

Ştiri

Comunicat CCEE-CEC: 10 ani de „Charta Oecumenica”

Comunicat CCEE-CEC: 10 ani de „Charta Oecumenica”

St. Gallen / Geneva, 5 mai 2011

Anul acesta are loc a zecea aniversare a Charta Oecumenica, semnată la Strasbourg pe 22 aprilie 2001 de preşedinţii de atunci ai Consiliului Conferinţelor Episcopale Europene (CCEE) şi ai Conferinţei Bisericilor Europene (CEC), Cardinalul Miloslav Vlk şi respectiv Mitropolitul Jérémie Caligiorgis, la finalul unei întâlniri ecumenice europene şi al unui lung drum al dialogului între toate Bisericile europene.
Charta Oecumenica nu are un caracter dogmatic-magisterial, nici juridic-eclesial (cf. Introducere la Charta Oecumenica). Împlinirea ei este lăsată primirii libere de către creştinii din Europa.
Cu toate acestea, CCEE şi CEC recunosc în acest document un pas şi un ajutor important pentru ca Bisericile să realizeze împreună acea chemare la unitate, care este, în acelaşi timp, o obligaţie pentru toţi creştinii şi un dar de la Dumnezeu care trebuie cerut continuu.
Charta Oecumenica este un proces continuu de construcţie care, într-un fel sau altul, a marcat deja călătoria ecumenică a numeroase comunităţi bisericeşti în Europa, după cum mărturisesc numeroasele traduceri (mai mult de treizeci: din arabă în castiliană, din greacă în esperanto) şi numărul bisericilor, comunităţilor, asociaţiilor şi mişcărilor bisericeşti care au semnat documentul.
Pătrunderea de către Charta Oecumenica a ţesutului instituţional bisericesc şi social european are o asemenea amploare încât astăzi este citată în documente ale instituţiilor laice, după cum mărturiseşte folosirea frecventă de către PACE (Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei) în raportul ei din 25 martie 2011 asupra Dimensiunii religioase a dialogului intercultural (cf. doc 12553 nn. 93, 94 ff.).
Pentru a celebra împreună această aniversare, CCEE şi CEC au decis să colaboreze în organizarea unui seminar ecumenic care va avea loc pe 9 mai la Universitatea din Fribourg (Elveţia), organizată de Institutul de Studii Ecumenice, în colaborare cu Comunitatea de lucru a Bisericilor Creştine din Elveţia.
Printre participanţii la întâlnire se vor afla şi cei doi Secretari Generali ai CCEE şi CEC, Pr. Duarte da Cunha (CCEE) şi Pr. Prof. Viorel Ioniţă (CEC), iar printre vorbitori vor fi şi episcopul de Nanterre (Franţa), Mons. Gérard Daucourt şi Pastorul Daniel de Roche, Preşedinte al Consiliului Sinodal al Cantonului de Fribourg, într-o masă rotundă pe tema: Împliniri şi provocări pentru comuniunea bisericească în Europa.

Programul e ataşat.

Pentru mai multe informaţii vă rugăm să contactaţi:
Secretariatul General CEC
Telefon: +41 22 791 6228

Mr. Thierry Bonaventura
CCEE Media Officer
Telefon: +41 71 227 6040, Mobil: +41 78 851 6040
*****************
Conferinţa Bisericilor Europene (CEC) este o comuniune a 120 de Biserici ortodoxe, protestante, anglicane şi catolice vechi din toate ţările europene, şi a 40 de organizaţii asociate. A fost fondată în 1959. Birourile CEC se află la Geneva, Bruxelles şi Strasbourg.
Consiliul Conferinţelor Episcopale Europene (CCEE) reuneşte preşedinţii celor 33 de Conferinţe Episcopale de pe continent, reprezentate de preşedinţii lor şi Arhiepiscopul de Luxemburg, Arhiepiscopul Principatului de Monaco, Arhiepiscopul Maronit al Ciprului, precum şi Episcopul de Chişinău (Republica Moldova). Preşedintele CCEE este Cardinalul Péter Erdő, Arhiepiscop de Esztergom-Budapesta, Primat al Ungariei; vicepreşedinţi sunt: Cardinalul Josip Bozanić, Arhiepiscop de Zagreb, şi Cardinalul Jean-Pierre Ricard, Arhiepiscop de Bordeaux. Secretarul General al CCEE este Părintele Duarte da Cunha. Sediul Secretariatului este în St. Gallen (Elveţia).
Secretariatele CCEE şi CEC

Pentru a trimite o ştire, vă rugăm să folosiţi acest  formular.

Rugăciune pentru beatificarea episcopilor greco-catolici martiri

Rugăciune pentru beatificarea episcopilor greco-catolici martiri

Caută ştire:

Anul: 2018 » Eveniment: Calendarul Pastoral 2018 – 2019 » Titlu: 26296.jpg

Anul: 2018
Eveniment: Calendarul Pastoral 2018 – 2019
Titlu: 26296.jpg