AcasăŞtiri201121 Aprilie: Meditaţie asupra „Ritualului spălării picioarelor”

Episcopia Greco-Catolică Oradea

Adresă:

Str. Mihai Pavel nr. 4
410210 - Oradea
România

Telefon:

+40.259.436.492 +40.359.410.844 +40.359.410.845

Fax:

+40.259.430.509

Email:

Utilizatorii care au cont de email pe acest site, se pot autentifica folosind:

Ştiri

Meditaţie asupra „Ritualului spălării picioarelor”

Meditaţie asupra „Ritualului spălării picioarelor”

Am asistat în această dimineaţă la Catedrala Sfântul Nicolae din Oradea, după Liturghia prezidată de Preasfinţitul Virgil Bercea, la unul dintre gesturile cu adevărat mişcătoare pe care Isus le-a făcut înainte de a-şi da viaţa pentru noi: le-a spălat picioarele apostolilor. Acelaşi gest l-a făcut astăzi şi episcopul nostru celor 12 bărbaţi care i-au reprezentat pe cei 12 apostoli de la cina de pe urmă. Mă gândeam, asistând la acest ritual, cum s-ar fi întâmplat dacă, pe vremea când Isus era om, ar fi existat jurnalismul. Cât ar fi fost de mediatizat acest eveniment? Noi scriem astăzi despre asta. Dar oare scriem într-un mod autentic? Oare mai dăm valoarea cuvenită acestui gest?
Dincolo de atitudinea lui Isus care, în mod evident, exprimă o adâncă umilinţă (şi fără să fac acum o interpretare biblică, au făcut-o şi o fac atât de bine mulţi părinţi ai Bisericii), cred că trebuie să înţelegem că gestul lui Isus se reiterează pentru fiecare dintre noi în mod sistematic. Că fiecare suntem spălaţi în chip nevăzut (sau uneori văzut, atunci când harul ia chip omenesc), suntem purificaţi atunci când ne deschidem inima, atunci când acordăm spaţiu conştiinţei să se manifeste şi să ne modeleze.
Câtă umilinţă! El, Fiul lui Dumnezeu, să îngenuncheze în faţa ucenicilor săi, să le sărute picioarele! Pe bună dreptate Petru a fost indignat de acest gest („Tu, Doamne, să-mi speli mie picioarele? Niciodată nu-mi vei spăla picioarele!”). Şi totuşi atitudinea lui Petru e atât de actualizată de societatea noastră care mizează totul pe ierarhie, pe opoziţia categorică dintre superior-inferior. Petru nu reuşea să înţeleagă răsturnarea acestei ierarhii: nu înţelegea cum Isus, pe care îl considera Învăţătorul, Domnul, Fiul Tatălui, Mesia, să-i spele lui picioarele. Într-adevăr, sensibilitatea noastră pentru un astfel de gest provine şi de aici, din felul în care am fost educaţi să percepem lumea şi să atribuim statusuri sociale.
Piciorul simbolizează tăria sufletească, deoarece el este baza poziţiei verticale, proprie omului. În acelaşi timp, reprezintă integritatea sau totalitatea unei persoane, dar cu toate acestea este şi o parte a corpului extrem de vulnerabilă. Spălându-le picioarele, Isus nu numai că face un gest de umilinţă şi îi purifică, dar le recunoaşte vulnerabilitatea şi doreşte să-i întărească. Şi face asta la ultima cină, când ştie că ceasul său e aproape şi va trebui să-i lase; nedorind să-i lase oricum, îi întăreşte în spirit prin acest gest extraordinar. Criza spirituală a societăţii noastre provine tocmai din teama de propria vulnerabilitate, de a sta faţă în faţă cu tine însuţi, de a te cunoaşte („Nosce te ipsum!” - „Cunoaşte-te pe tine însuţi!”, suntem îndemnaţi încă de la Socrate). De aici, de la această limită pe care singuri ne-o punem, nu poate rezulta decât o greşeală pe care o întâlnim atât de frecvent: ruperea raportului cu Dumnezeu, înlăturarea oricărui dialog cu El, şi, ceea ce e cel mai grav, uitarea faptului că Dumnezeu este iubire!
Dacă reflectăm realmente, chiar şi puţin, asupra acestui ritual al spălării picioarelor, este aproape imposibil să nu găsim un sens care să ne deschidă inima spre măreţia cu care îşi manifestă Creatorul iubirea!
Monica Omilescu

Pentru a trimite o ştire, vă rugăm să folosiţi acest  formular.

Rugăciune pentru beatificarea episcopilor greco-catolici martiri

Rugăciune pentru beatificarea episcopilor greco-catolici martiri

Caută ştire:

Anul: 2018 » Eveniment: Vizită la „Casa Sfântul Iosif” de la Odorheiul Secuiesc » Titlu: 26286.jpg

Anul: 2018
Eveniment: Vizită la „Casa Sfântul Iosif” de la Odorheiul Secuiesc
Titlu: 26286.jpg