AcasăŞtiri201112 Aprilie: Corul de cameră „Fiat Lux” în turneu în Italia

Episcopia Greco-Catolică Oradea

Adresă:

Str. Mihai Pavel nr. 4
410210 - Oradea
România

Telefon:

+40.259.436.492 +40.359.410.844 +40.359.410.845

Fax:

+40.259.430.509

Email:

Utilizatorii care au cont de email pe acest site, se pot autentifica folosind:

Ştiri

Corul de cameră „Fiat Lux” în turneu în Italia

Corul de cameră „Fiat Lux” în turneu în Italia

Am considerat de cuviinţă să vă povestim despre zilele petrecute de noi pe alte meleaguri, prin cuvintele celor ce ne-au invitat.

„Dragă Antonia, vă trimit fişierele legate de un articol care urmează să fie publicat în săptămânalul TOSCANA AZI, revistă a Bisericii Catolice din regiunea Toscana, privitor la vizita recentă a tinerilor voştri, care ne-au impresionat atât prin modul lor de a se prezenta cât şi de a se purta. Un oraş cum este Florenţa, în mod normal, are o memorie „scurtă” a evenimentelor ce se succed zi după zi, dar, chiar şi azi am primit laude din partea unor persoane care au auzit indirect, de la alte persoane, despre reuşita concertelor susţinute de Fiat Lux.
Reînnoiesc menţiunea ce am făcut-o: respectul şi afecţiunea mea vă aparţin.
Antonia, te rog să îmbrăţişezi, din partea mea, coriştii, unul câte unul. Ne vedem în luna octombrie. Piero Baldassini”

„FIAT LUX
Pare simplu, câteva cuvinte în latină şi jocul e făcut. Dar, ce joc mai este şi acesta? Este jocul Luminii, începutul tuturor jocurilor vieţii. Începutul vântului, soarelui, pământului şi a tuturor celorlalte... începutul liniştii şi al sunetului. Începutul tristeţii şi bucuriei, al durerii şi al fericirii. Toate acestea sunt parte din viaţa omului, din viaţa noastră. Există momente în viaţa noastră când trăim toate acestea, pe rând, sau toate deodată.
Pentru mine nu este uşor să dau mărturie despre zilele pe care le-am petrecut alături de tinerii din Fiat Lux; cu siguranţă am trăit sentimente ce sunt greu de redat în cuvinte, au fost sentimente ce... au intrat în joc. Autocarul cu cei 25 de tineri şi dirijorul lor l-am întâmpinat la ieşirea de pe autostradă la Firenze Sud, în jurul orei 11:30.
Călătoria lor a început joi, 31 martie, cu plecarea din Oradea. Au venit la Firenze, unde au rămas trei zile şi mai apoi au plecat în regiunea oraşului Brescia, în urma invitaţiei Asociaţiei „Progetto Arcobaleno” şi „Famiglie e Solidarieta”. Cele două asociaţii susţin diferite cauze în România, printre care şi acordarea a 26 de burse pentru elevi ai Liceului Teologic Greco-Catolic din Oradea. În zilele petrecute în oraşul nostru, corul Fiat Lux a susţinut două concerte: în Parohia San Stefano in Pane a Rifredi şi în Parohia Santa Croce a Quinto. Deasemenea au avut ocazia să cânte şi în alte locaţii: în Domul Santa Maria del Fiore, pe care au avut ocazia să îl şi viziteze, în biserica Mănăstirii Franciscane din Fiesole şi în Bazilica San Lorenzo, în timpul Sfintei Liturghii de Duminică.
I-am auzit cântând în România şi de atunci mi-au plăcut, dar nu am reşit să îi ascult cu adevărat. În cele două concerte de aici, au reuşit să umple liniştea ce ne înconjura, cu armonii fine şi complete, au stârnit simţiri extraordinare. Nu este vorba doar de vocile lor, ci şi de modul cum reşesc să se apropie de cântec. Mişcările, expresia chipului, concentrarea asupra figurii şi gesturilor dirijoarei, din toate acestea reiese dovada bucuriei pe care o trăiesc atunci când sunt împreună. Mai mult de atât, am primit dovada modului lor de a spune mulţumesc pentru atenţia acordată, printr-o abundenţă de iubire ce s-a concretizat prin cântul lor, prin ochii şi zâmbetul lor.
Mai la nord, unde şi-au continuat traseul stabilit, au avut un succes similar, poate chiar mai mare decât cel din Firenze. L-au meritat! Un cor este un tot unitar format din mai multe suflete. Aş dori să îi amintesc pe cei ce alcătuiesc acest grup: Gabriel Nica, Osvald Berthold, Ovidiu Lazăr, Claudiu Pancă, Beniamin Drule, Vlad Vulturar, Inez Haşaş, Andreea Blaga, Anamaria Târnovean, Bianca Bibarţ, Andreea Posmoşanu, Petra Popa, Mădălina Costea, Thomas Osvald, Denisa Mascaş, Bianca Jurcă, Larisa Bonaciu, Antonia Tatic, Carla Muntean, Andreea Comşa, Alexandra, Târb, Adelina Iuraş, Ioana Pascu, Denisa Moşincat, Maria Nica.
ET LUX FACTA EST...”
Piero Baldassini

Zilele de vineri, sâmbătă şi duminică, le-am petrecut la Firenze. Concertele susţinute au fost programate pentru seară, astfel, în timpul zilei am avut ocazia să vizităm şi să gustăm puţin din viaţa unui oraş italian cu o valoroasă şi impunătoare moştenire culturală. (Duomo di Santa Maria del Fiore, Battistero di San Giovanni, Palazzo Vecchio, Piazza Madonna della Neve şi altele). Repertoriul prezentat de noi a cuprins piese din diferite epoci şi stiluri muzicale, piesele inspirate din folclor având cel mai mare impact asupra publicului.
Modul în care am fost primiţi, cazaţi şi trataţi a fost plin de respect şi responsabilitate, în ciuda imaginii deloc frumoase pe care o au italienii despre poporul nostru. Credem că am reuşit pe deplin, cel puţin pe unde am trecut, să lăsăm o altă imagine, a ceea ce de fapt suntem.
Următoarele trei zile le-am petrecut în zona oraşului Brescia. Am susţinut concerte în localităţile San Paolo, Bagnolo Mella, Orzinuovi şi am vizitat câteva staţiuni din jurul lacului Garda. Concertele au fost dedicate şi memoriei a trei oameni deosebiţi.
În ultima zi petrecută pe pământ italian, am încercat să ne aducem aminte că suntem tineri, copii şi că vrem să experimentăm noi trăiri... astfel că, organizatorii, ne-au condus spre Gardaland, un imens parc de distracţii. Şi aceasta a fost o zi specială...!
Le mulţumim tuturor celor ce s-au implicat în acest proiect, şi au făcut posibilă deplasarea noastră în Italia: Piero Baldassini, Alberto Pasini, Luigi Mughini, Anna Zucconi, Debora Venè, Letizia Biagi, sponsorilor, părintelui Gavril Buboi, domnului director Andrei Cristea şi acelora care au fost alături de noi pe parcursul acestor zile.
Cu toţii am câştigat ceva: cei de acolo au putut descoperi că merită în continuare să susţină proiectele iniţiate în ţara noastră, că România are şi o altă voce, iar noi am trăit o experinţă frumoasă şi încurajatoare.
Monica Nica

 

Evenimente foto legate de această ştire

Pentru a trimite o ştire, vă rugăm să folosiţi acest  formular.

Rugăciune pentru beatificarea episcopilor greco-catolici martiri

Rugăciune pentru beatificarea episcopilor greco-catolici martiri

Caută ştire:

Anul: 2018 » Eveniment: Debutul Festivalului European Music Open » Titlu: 26309.jpg

Anul: 2018
Eveniment: Debutul Festivalului European Music Open
Titlu: 26309.jpg